Cum văd primarii ieșeni comasarea alegerilor: “Primarul nou ales se va uita la primarul în funcţie cum toacă ce a mai rămas din buget”

luni, 05 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Cum văd primarii ieșeni comasarea alegerilor: “Primarul nou ales se va uita la primarul în funcţie cum toacă ce a mai rămas din buget”

Partea bună este că un scrutin local simultan cu cel europarlamentar înseamnă mai puţini bani cheltuiţi şi o conştientizare mai mare a rolului Uniunii Europene în dezvoltarea locală. Partea rămasă în discuţie este modificarea legislaţiei. Primăriţa din Ciorteşti ridică şi o dilemă: cum ar funcţiona până în octombrie o comună cu un primar în funcţie şi alt primar ales?

Intenţia liberalilor şi social-democraţilor din coaliţia de guvernare de a comasa două alegeri provoacă discuţii. Asta, pentru că este vorba ca, odată cu alegerile europarlamentare, fixate pentru data de 9 iunie, să se ţină şi scrutinul localelor – cel în care vor fi aleşi consilierii locali şi judeţeni şi, într-un singur tur, primarii şi preşedinţii consiilor judeţene.

Dincolo de aspectele organizatorice legate de stabilirea calendarului electoral (pre-campanie şi campanie, desemnarea personalului din secţiile şi circumscripţiile de votare etc.), se conturează necesitatea modificării a cel puţin unei legi – 256/2023, care la rândul ei a fost dată printre altele pentru modificarea Legii 115/2015, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Este legea care stabileşte că drept de vot la locale au persoanele care şi-au stabilit domiciliul cu cel puţin 6 luni în comuna/ oraşul/ judeţul respectiv. Altfel, persoanele care şi-au schimbat domiciliul cu mai puţin de 6 luni înaintea alegerilor vor putea să voteze doar în vechea unitate administrativ teritorială unde au locuit. Totuşi, asta n-ar fi o problemă.

Controversa din 2014

Cea mai controversată modificare legislativă cu impact asupra alegerilor a fost ordonanţa de urgenţă 55/2014, care a permis primarilor să „se transfere” de la un partid la altul în decurs de 45 de zile fără să îşi piardă mandatul. Spre deosebire de parlamentari şi eurodeputaţi, aleşii locali nu pot părăsi partidul pe listele căruia au fost aleşi decât cu preţul pierderii mandatului. Ordonanţa dată de Guvernul Ponta a permis schimbarea culorii politice a 5.000 de aleşi locali, în perioada 2 septembrie – 15 octombrie 2014, 80 la sută dintre ei migrând spre PSD. În Iaşi, pasul a fost făcut de 27 de primari. Avocatul Poporului, instituţie condusă pe atunci de Victor Ciorbea, a refuzat să conteste ordonanţa la Curtea Constituţională. A făcut-o PNL după alegerile prezidenţiale din toamna lui 2014 (câştigate de Iohannis în faţa lui Ponta). Liberalii a reclamat legea de adoptare a ordonanţei, iar Curtea a şi declarat-o neconstituţională. Chiar şi aşa, Parlamentul şi-a însuşit punctul de vedere anulând OUG 55/2014 abia în martie 2017, după încă două rânduri de alegeri – locale şi parlamentare.

Teme de la Iaşi pentru guvernanţii de la Bucureşti

Zece ani mai târziu după artificiul cu Ordonanţa 55, comasarea alegerilor locale şi europarlamentare pare mult mai simplu de făcut, dacă vor fi modificate unele prevederi legale. Dar ce spun aleşii locali ieşeni despre organizarea simultană a celor două scrutinuri atât de diferite?

Reacțiile primarilor din județul Iași:

– De fapt, se revine la situaţia dinaintea pandemiei, când alegerile locale aveau loc la începutul verii, ne-a spus primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu. În 2020, „am funcţionat pe o prelungire până în septembrie, când mulţi dintre primarii de atunci şi-au reînnoit mandatele”, a adăugat el. Pe de altă parte, comasarea a două scrutinuri va diminua din cheltuieli, a subliniat edilul celei de-a doua comune ca mărime din judeţ. Primarul Lupu a menţionat şi o conştientizare reală a alegătorilor asupra importanţei europarlamentarelor – care, se ştie, atrag cea mai slabă prezenţă la vor.

-„Comasarea alegerilor e ceva de viitor, încă nu este bătută în cuie”, ne-a spus primarul Miroslavei. „Problema mea este să nu se încalce legislaţia”, a subliniat Dan Niţă.

– Primăriţa comunei Ciorteşti a atras atenţia asupre unei alte situaţii – cea în care este ales un alt primar decât cel în funcţie acum. Primarul actual va mai sta trei luni în funcţie, până se împlinesc cei patru ani de mandat. „Cum se va uita primarul care a câştigat alegerile la cel vechi, căruia nu-i mai pasă şi care va toca tot restul bugetului administraţiei locale respective în cele trei luni câte i-au rămas în funcţie?”, a întrebat retoric Alina Apostol. Întreaga stabilitate financiară a comunei poate să fie afectată astfel, a subliniat ea.

– „Sunt deja şapte state europene unde alegerile sunt deja comasate, deci n-ar fi o invenţie românească”, a arătat primarul Iaşului în ultima sa conferinţă de presă. „Nu comasarea ar trebui să ne sperie, ci rezultatul alegerilor care va decide guvernarea din 2025 ar trebui să fie ţinta. Dacă PNL şi PSD au decis să-şi dea mâna şi în guvernarea viitoare, înseamnă că e mai puţin important dacă vom avea doi europarlamentari în plus sau în minus sau 10-20 de primari în plus sau în minus”, a spus Mihai Chirica. „Fără fonduri europene, noi eram lumea a treia. Este mai bine dacă alegerile locale se comasează cu cele europarlamentare pentru că putem să le explicăm euroscepticilor care cred că dracul s-a născut la Bruxelles – nu s-a născut acolo, el există de la Facerea Lumii – că fără fondurile europene noi n-am fi nici jumătate faţă de cât suntem acum”, a explicat primarul Chirica un alt avantaj al comasării celor două scrutinuri.

– „Cel mai important lucru este ca procesul electoral să se desfăşoare cât mai eficient şi uşor pentru cetăţeni, dar în acelaşi timp să se respecte dreptul fundamental al acestora la vot, în condiţii democratice”, este opinia preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Alexe. „Indiferent când vor fi alegerile, suntem pregătiţi să intrăm în competiţia electorală pentru că în aceşti trei ani de mandat am arătat că avem suficiente proiecte şi argumente cu care să ne prezentăm în faţa electoratului”, ne-a mai spus şeful CJ Iaşi. 

CITEȘTE ȘI: Comasarea de la Bucureşti şi jalania de la Iaşi – Cine va sări din schemă: variante şi subvariante

Comentarii