Daniel Tătaru, unul dintre cei mai de seama absolventi ai Facultății de Matematică din Iași, a devenit membru de onoare al Academiei Române

vineri, 22 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Daniel Tătaru, unul dintre cei mai de seama absolventi ai Facultății de Matematică din Iași, a devenit membru de onoare al Academiei Române

Prof. Daniel Tătaru, care predă în prezent la Universitatea Berkeley, din California, a devenit membru al Academiei Române. Propunerea a venit din partea Secției de Științe matematice. Astfel, Adunarea Generală a Academiei Române a hotărât pe 20 martie să îl primească pe reputatul matematician ca membru în cadrul celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură al ţării.

Contactat de reporterii ,,Ziarul de Iași”, academicianul Viorel Barbu, președintele Academiei Române-Filiala Iași, a menționat că acest fapt este unul remarcabil. De asemenea, Daniel Tătaru, fost absolvent al Facultății de Matematică din Iași, este în momentul de față cel mai tânăr membru de onoare de la Secția de matematică a Academiei.

,,Este cel mai tânăr membru de onoare de la Secția de matematică a Academiei Române. Este unul dintre matematicienii importanți ai momentului, vorbesc de matematicieni de peste tot. A fost primit cu vot unanim aproape și l-a propus Secția de Științe matematice. Este un fapt remarcabil, el este și membru al Academiei americane de știință și artă, un organism extrem de exclusivist în care au fost de-a lungul timpului și sunt foarte puțini români, este o personalitate cu totul remarcabilă”, a declarat Viorel Barbu.

Matematicianul are și diplomă de Doctor Honoris Causa la UAIC

În vara anului 2023, după 30 de ani de carieră, profesorul a primit la Iaşi și diploma de Doctor Honoris Causa, cu sigiliul senatului universităţii ieşene. Atunci a declarat pentru ZDI că perfecţiunea ori notele de 10 nu au reprezentat niciodată un scop pentru el.

“Nu a fost niciodată un scop în sine perfecţiunea, nota 10, sau un anume premiu. Toate acestea contează mai mult ca o validare. Am întâlnit însă şi oameni pentru care ăsta era obiectivul. Eu cred că munca, cercetarea ar trebui să aibă prioritate, nu ce premiu o să iei. Contează mai mult drumul, nu destinaţia. Iar destinaţia, în cercetare, nu o ştii niciodată. Când găseşti nişte probleme, lucrezi la ele. Dacă ştiai de la început unde o să ajungi, poate că problema nu mai era atât de interesantă. Problemele interesante sunt acelea unde nu ştii unde ai să ajungi, şi afli”, a explicat prof. Daniel Tătaru.

Născut în Buhuși (județul Bacău) și crescut în Piatra Neamţ, unde şi-a terminat studiile liceale, Daniel Tătaru impresiona încă din vremea liceului, ca participant constant la Olimpiada Naţională de Matematică, între anii 1982 – 1985, de la care s-a întors trei ani la rând cu premiul întâi şi în primul an cu un premiu special. Selecţionarea sa în lotul naţional şi participarea la două ediţii ale Olimpiadei Internaţionale au avut ca rezultat obţinerea pentru România a două medalii de aur şi locul I absolut, cu punctajul maxim (în 1984 în Cehoslovacia şi în 1985 în Finlanda).

Membrul de onoare al Academiei a absolvit Facultatea de Matematică la Iași, ca şef de promoţie, cu media generală 10.00. Şi-a făcut doctoratul în SUA, University of Virginia, în doi ani în loc de cinci. La 24 de ani devenea direct profesor la Universitatea americană Northwestern, din Illinois. Studiile post-doctorale le-a făcut la o altă universitatea prestigioasă, Princeton University. Din 2001 este profesor la Universitatea Berkeley, California. În 2002, pentru contribuţii deosebite în Analiza Matematică, i s-a acordat Premiul Bocher al Societăţii Americane de Matematică, un premiu de mare valoare care se acordă o dată la trei ani. L-au primit somități în matematică, începând cu George David Birkhoff (1923) sau Norbert Wiener (1933).

Comentarii