anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

DENUNŢ ULUITOR - Culisele corupţiei din Serviciul de Urbanism al Primăriei

GALERIE
denunt Urbanism bloc Asimionesei
 • denunt Urbanism bloc Asimionesei
- +

Unul dintre cei care au dat cu subsemnatul la DIICOT în dosarele ce gravitează în jurul primarului Iaşului este şi un fost angajat al Primăriei Iaşi. Acesta a povestit în detaliu atmosfera tensionată din instituţie în ceea ce priveşte urbanismul. Denunţul a fost făcut vara trecută. În declaraţia dată, denunţătorul spune că i s-a sugerat că îşi va pierde locul de muncă dacă nu îşi pune semnătura pe o autorizaţie care nu avea actele în regulă. Şi asta nu e tot. În acelaşi timp, denunţul trădează o metodă de lucru la compartimentul de urbanism: controlul unui şef din Primărie asupra unui anumit dosar de urbanism era menţinut prin repartizarea „pe bucăţi” a sarcinilor, astfel încât nici unul dintre angajaţi să nu aibă posibilitatea să-şi facă „o idee de ansamblu” asupra întregului proiect. Iar deplasările în teren, adesea obligatorii, erau interzise.

 

„Ne era interzis să ne deplasăm la faţa locului (unde urma să se facă o construcţie, de exemplu), astfel că noi nu cunoşteam realitatea din teren, luându-ne doar după schiţe”, este unul din aspectele grave susţinute de denunţător. Fostul angajat a admis că a emis unele acte în neregulă, dar a solicitat procurorilor ca, în schimbul denunţului său, să beneficieze de o reducere la jumătate a pedepsei în cazul unei condamnări.

„Eu nu am avut niciun avantaj din emiterea acestui act, probabil că alţii da”, a spus fostul angajat. Denunţul a fost făcut în dosarul „Zoiosu”, cel care priveşte blocul ridicat în Sărărie de familia lui Ghiocel Asimionesei, iar fostul angajat i-a invocat în declaraţie în special pe fostul arhitect-şef Alexandru Mustiaţă, pe primarul Mihai Chirica şi pe fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, toţi trei fiind inculpaţi în ancheta DIICOT.

„Se ştia când exista un interes pentru o lucrare”

Fostul angajat a povestit procurorilor că, la nivelul serviciului, era cunoscut „când exista un interes pentru o lucrare sau alta” din partea şefilor din Palatul Roznovanu. „Uneori ni se spunea să grăbim treaba. Alteori simţeai presiune din alte moduri de manifestare: se cereau actele mai repede, te întrebau des de o lucrare etc.”, spune fostul angajat.

Acesta era responsabil cu emiterea de documente precum Planul Urbanistic Zonal, certificate de urbanism şi autorizaţii de construire - fostul angajat făcea verificări şi propunea emiterea actelor. În circuitul documentelor mai erau implicaţi arhitectul-şef Mustiaţă, dar şi serviciul juridic, secretarul municipiului şi primarul. „Uneori, când primarul era plecat, lăsa hârtiile la semnat la viceprimarul Harabagiu, dar numai când nu erau certaţi. De multe ori, aceştia se certau, iar primarul nu-l mai lăsa pe Harabagiu să semneze hârtii”, descrie fostul angajat atmosfera de la vârful Primăriei. Denunţătorul a susţinut că ar fi avut „interzis” la deplasări în teren, astfel că nu cunoştea „realitatea din teren”, iar emiterea de acte era făcută „după schiţe”.

„Activitatea mea era deosebit de riscantă, şi înţelegeam acest lucru, deoarece se putea întâmpla să nu am la dispoziţie toate actele lămuritoare pentru o anumită zonă. De asemenea, ne era interzis să ne deplasăm la faţa locului (unde urma să se facă o construcţie, de exemplu), astfel că noi nu cunoşteam realitatea din teren, luându-ne doar după schiţe. De altfel, această activitate era foarte rău împărţită, fiecare ocupându-se de o mică parte din documente, astfel încât era imposibil să îţi faci o idee de ansamblu. Dacă unul singur greşea un document (o schiţă, de exemplu, sau o vecinătate), cu intenţie sau fără, acesta putea fi de natură să ducă la emiterea unui act neconform”, a mai spus fostul angajat al Primăriei Iaşi. Însă acesta a sugerat că singurii care aveau „ideea de ansamblu” erau „arhitectul-şef, primarul, sau viceprimarul, în absenţa primarului”. „Puteau cere orice document pentru a se convinge de realitatea actelor sau a situaţiei din teren”, adaugă denunţătorul.

Cum îi implică denunţul pe şefi

Denunţătorul face referire în primul rând la speţa iniţială din dosarul „Zoiosu”: construirea unui bloc de către familia Asimionesei - care controlează controversata publicaţie „Bună Ziua Iaşi” - pe un teren concesionat de la Primărie, deşi autorizaţia era pentru o pensiune.

„În cazul clădirii de pe strada Sărărie, aparţinând familiei Asimionesei, eu am fost solicitat să fac doar supraetajarea. Când a ajuns la mine, eu am văzut că actele nu sunt în regulă, deorece prevedea că acolo este o clădire de apartamente, ceea ce era neconform cu autorizaţia, unde scria că este o pensiune. Am fost atunci abordat de primarul Chirica, acesta spunându-mi să scriu că e clădire de apartamente şi că supraetajarea reprezintă birouri. Nu am vrut, i-am arătat actele, i-am cerut proprietarului să aducă documentaţia corectă. Acest fapt s-a întâmplat, iar eu am emis documentaţia”, spune denunţătorul. Acesta a adăugat că era bine cunoscut în Primărie „ce interese mari erau în jurul clădirii lui Asimionesei”.

„Toată lumea ştia că acesta a construit apartamente şi că le va vinde”, spune denunţătorul. În cazul Tilici, parte din dosarul „Zoiosu” şi care a implicat emiterea unei autorizaţii pentru construirea unei case pe un teren din extravilan, denunţătorul îl nominalizează pe fostul arhitect-şef Alexandru Mustiaţă. El spune că acesta ar fi făcut presiuni asupra lui pentru întocmirea documentaţiei de autorizare, cu toate că i-ar fi adus la cunoştinţă faptul că nu poate fi construită casa având în vedere că terenul era în extravilan. Toată această situaţie se-întâmpla în contextul în care locuinţa era deja edificată. Fostul angajat a admis că a încheiat acte în neregulă, dar a susţinut că nu a avut vreun beneficiu, ci doar a cedat presiunilor exercitate asupra sa.

„Eram într-o situaţie disperată. Am cedat, şi îmi asum acest lucru”

„Doresc să explic faptul că eram într-o situaţie familială disperată, iar arhitectul-şef a insinuat că mi-aş putea pierde locul de muncă dacă nu aş scrie autorizaţia de construcţie. În acel moment, eram singur întreţinător de familie, fiul meu era în străinătate, mama mea era paralizată, eu împărţindu-mi timpul între profesie şi îngrijirea mamei. O perioadă, nu am fost de acord să închei actele, dar în cele din urmă am cedat, şi îmi asum acest lucru. În realitate, însă, eu nu am avut nici un avantaj din emiterea acestui act, probabil că alţii da”, a mai spus denunţătorul.

Despre cealaltă speţă din dosarul „Zoiosu” - construirea unui bloc cu probleme la căi de acces - fostul angajat spune că documentaţia a fost aprobată după mai multe tentative de avizare. „În cele din urmă, din ce îmi amintesc, s-au concesionat câteva bucăţi mici de teren de către Primărie în favoarea lui Holban (investitorul - n.r.), rezolvându-se atât problema accesului, cât şi a distanţelor de vecini”, a mai spus denunţătorul. Toţi inculpaţii din dosarul „Zoiosu” au negat acuzaţiile aduse de către procurorii DIICOT. Ancheta este în curs de finalizare şi, conform unor surse judiciare, dosarul ar putea fi trimis în instanţă în perioada următoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.