Despre noul statut PLUS
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Despre noul statut PLUS

GALERIE
cucerai
  • cucerai
- +

La sfârşitul lui ianuarie a avut loc primul congres al partidului condus de Dacian Cioloş, PLUS. Deloc surprinzător, Cioloş a fost ales preşedinte cu o majoritate de 99% (fiind singurul candidat). Tot atunci, partidul a adoptat şi noul statut, asupra căruia vreau să mă opresc astăzi fiindcă adevăratele valori ale unui partid se văd chiar din modul în care se organizează partidul.

Până atunci însă, o observaţie preliminară. Deşi a trecut mai bine de o săptămână de la adoptarea lui, noul statut continuă să rămână secret: el nu apare pe situl partidului, ceea ce nu e deloc un semn bun. Eu unul am avut mari dificultăţi în a-l obţine, membrii PLUS arătându-se neobişnuit de reticenţi în a mi-l pune la dispoziţie, lucru care mi-a ridicat destule semne de întrebare.

Şi acum, despre statut.

1. Potrivit noului statut, PLUS e o organizaţie strict ierarhică. Coordonarea are loc exclusiv pe verticală, cu respectarea strictă a ierarhiei, în cel mai cazon mod posibil.

Ni se spune asta de la bun început. „Hotărârile organelor de conducere ale PLUS de la nivel judeţean şi local sunt adoptate cu respectarea Statutului, a Regulamentului Intern şi a hotărârilor organelor de conducere de la un nivel superior.” (art. 4, alin. 7 din statut)

Cu alte cuvinte, dincolo de statut, de regulament intern şamd, voinţa liderilor din eşalonul superior e literă de lege pentru toţi cei din eşaloanele inferioare.

Asta arată a organizaţie de tip militar, cu o ierarhie clară de comandă şi în care coordonarea pe orizontală e imposibilă. Fie execuţi ordinul, fie dispari din peisaj.

2. Potrivit noului statut, PLUS e o organizaţie hipercentralizată şi centrată exclusiv pe lider (pe preşedintele partidului).

Biroul Naţional (organul executiv al partidului) e format din membri selectaţi exclusiv de preşedinte şi are puteri uriaşe - de exemplu, puterea de a desfiinţa filiale locale şi judeţene şi cea de a demite preşedinţii organizaţiilor judeţene.

În plus, Consiliul Naţional (legislativul partidului între congrese/convenţii naţionale) îi cuprinde de drept pe toţi preşedinţii organizaţiilor judeţene. Asta face ca, în realitate, preşedintele partidului, oricine ar fi el sau ea, să controleze în permanenţă majoritatea din Consiliu (pentru că Biroul Naţional poate demite orice preşedinte de organizaţie judeţeană, iar BN e controlat de preşedintele partidului).

Pe scurt, preşedintele partidului controlează de fapt şi executivul şi legislativul partidului. Şi, cum Consiliul Naţional poate amenda oricând şi oricum statutul, preşedintele partidului controlează inclusiv constituţia partidului.

În ultimă instanţă vorbim de un partid în care toată puterea e concentrată de fapt în mâna unui singur om.

PLUS e un partid de lider nu doar în sens simbolic, ci şi în sens structural.

3. Potrivit noului statut, PLUS e un partid care priveşte cu suspiciune democraţia.

Referendumuri interne pot fi organizate, dar doar de către Consiliul Naţional la propunerea Biroului Naţional (hm, ce surpriză) şi de birourile executive ale organizaţiilor judeţene.

Referendumurile sunt însă doar consul­tative, adică rezultatul lor e non-binding.

Cu alte cuvinte, membrii simpli nu au drept de iniţiere a vreunui referendum, cum nu au nici dreptul la iniţiativă legisla­tivă în interiorul partidului. Democraţia di­rectă în partid e gândită extrem de restric­tiv şi e sever controlată până la neutralizare.

Cât priveşte democraţia reprezentativă (indirectă), selectarea candidaţilor partidului la funcţii publice (parlamentar, europarlamentar, consilier local/judeţean) nu se face prin votul membrilor. Nu, selectarea candidaţilor e decisă de Consiliul Naţional (cel controlat de preşedintele partidului).

Iar validarea candidaţilor la alegerile locale/judeţene e făcută de Biroul Naţional (cel care exprimă direct voinţa preşedintelui partidului).

Pe scurt, democraţia internă în PLUS e sever limitată. În lista de drepturi a membrilor PLUS, dreptul de a alege nici măcar nu e menţionat. O scăpare, fireşte - dar una care spune multe.

4. În concluzie, PLUS chiar a încercat să devină o organizaţie centrată pe valori şi principii, una capabilă să se coordoneze exclusiv pe baza respectivelor valori şi principii. Sunt convins de asta.

Din păcate, frica a avut în cele din urmă câştig de cauză - şi partidul a sfârşit prin a fi, cum am spus, o organizaţie ierarhică strictă şi dependentă în mod covârşitor de voinţa liderului.

Şi acum întrebările. Ce fel de oameni acceptă să facă parte dintr-o astfel de organizaţie? Ce garanţii avem că nişte oameni astfel organizaţi vor contribui, dacă vor accede la putere, la democratizarea societăţii româneşti?

Şi, în contextul descris mai sus, ce spune despre membrii PLUS faptul că niciunul dintre ei nu a îndrăznit să-mi trimită statutul, deşi nu ceream acces la vreo informaţie secretă?

Pentru mine cel puţin, toate lucrurile astea sunt îngrijorătoare.

Sigur, puteţi să-mi răspundeţi că statutul ăsta e temporar, că anul viitor o nouă convenţie naţională va dezbate şi va vota un alt statut. Dar asta e ca şi cum mi-aţi spune că acceptaţi timp de un an dictatura luminată a liderului luminat în speranţa că peste un an, în mod miraculos, regimul ăsta autoritar se va transforma într-unul democratic.

Îmi cer scuze, dar nu pot să vă cred.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.