Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre noul statut PLUS

GALERIE
cucerai
  • cucerai
- +

La sfârşitul lui ianuarie a avut loc primul congres al partidului condus de Dacian Cioloş, PLUS. Deloc surprinzător, Cioloş a fost ales preşedinte cu o majoritate de 99% (fiind singurul candidat). Tot atunci, partidul a adoptat şi noul statut, asupra căruia vreau să mă opresc astăzi fiindcă adevăratele valori ale unui partid se văd chiar din modul în care se organizează partidul.

Până atunci însă, o observaţie preliminară. Deşi a trecut mai bine de o săptămână de la adoptarea lui, noul statut continuă să rămână secret: el nu apare pe situl partidului, ceea ce nu e deloc un semn bun. Eu unul am avut mari dificultăţi în a-l obţine, membrii PLUS arătându-se neobişnuit de reticenţi în a mi-l pune la dispoziţie, lucru care mi-a ridicat destule semne de întrebare.

Şi acum, despre statut.

1. Potrivit noului statut, PLUS e o organizaţie strict ierarhică. Coordonarea are loc exclusiv pe verticală, cu respectarea strictă a ierarhiei, în cel mai cazon mod posibil.

Ni se spune asta de la bun început. „Hotărârile organelor de conducere ale PLUS de la nivel judeţean şi local sunt adoptate cu respectarea Statutului, a Regulamentului Intern şi a hotărârilor organelor de conducere de la un nivel superior.” (art. 4, alin. 7 din statut)

Cu alte cuvinte, dincolo de statut, de regulament intern şamd, voinţa liderilor din eşalonul superior e literă de lege pentru toţi cei din eşaloanele inferioare.

Asta arată a organizaţie de tip militar, cu o ierarhie clară de comandă şi în care coordonarea pe orizontală e imposibilă. Fie execuţi ordinul, fie dispari din peisaj.

2. Potrivit noului statut, PLUS e o organizaţie hipercentralizată şi centrată exclusiv pe lider (pe preşedintele partidului).

Biroul Naţional (organul executiv al partidului) e format din membri selectaţi exclusiv de preşedinte şi are puteri uriaşe - de exemplu, puterea de a desfiinţa filiale locale şi judeţene şi cea de a demite preşedinţii organizaţiilor judeţene.

În plus, Consiliul Naţional (legislativul partidului între congrese/convenţii naţionale) îi cuprinde de drept pe toţi preşedinţii organizaţiilor judeţene. Asta face ca, în realitate, preşedintele partidului, oricine ar fi el sau ea, să controleze în permanenţă majoritatea din Consiliu (pentru că Biroul Naţional poate demite orice preşedinte de organizaţie judeţeană, iar BN e controlat de preşedintele partidului).

Pe scurt, preşedintele partidului controlează de fapt şi executivul şi legislativul partidului. Şi, cum Consiliul Naţional poate amenda oricând şi oricum statutul, preşedintele partidului controlează inclusiv constituţia partidului.

În ultimă instanţă vorbim de un partid în care toată puterea e concentrată de fapt în mâna unui singur om.

PLUS e un partid de lider nu doar în sens simbolic, ci şi în sens structural.

3. Potrivit noului statut, PLUS e un partid care priveşte cu suspiciune democraţia.

Referendumuri interne pot fi organizate, dar doar de către Consiliul Naţional la propunerea Biroului Naţional (hm, ce surpriză) şi de birourile executive ale organizaţiilor judeţene.

Referendumurile sunt însă doar consul­tative, adică rezultatul lor e non-binding.

Cu alte cuvinte, membrii simpli nu au drept de iniţiere a vreunui referendum, cum nu au nici dreptul la iniţiativă legisla­tivă în interiorul partidului. Democraţia di­rectă în partid e gândită extrem de restric­tiv şi e sever controlată până la neutralizare.

Cât priveşte democraţia reprezentativă (indirectă), selectarea candidaţilor partidului la funcţii publice (parlamentar, europarlamentar, consilier local/judeţean) nu se face prin votul membrilor. Nu, selectarea candidaţilor e decisă de Consiliul Naţional (cel controlat de preşedintele partidului).

Iar validarea candidaţilor la alegerile locale/judeţene e făcută de Biroul Naţional (cel care exprimă direct voinţa preşedintelui partidului).

Pe scurt, democraţia internă în PLUS e sever limitată. În lista de drepturi a membrilor PLUS, dreptul de a alege nici măcar nu e menţionat. O scăpare, fireşte - dar una care spune multe.

4. În concluzie, PLUS chiar a încercat să devină o organizaţie centrată pe valori şi principii, una capabilă să se coordoneze exclusiv pe baza respectivelor valori şi principii. Sunt convins de asta.

Din păcate, frica a avut în cele din urmă câştig de cauză - şi partidul a sfârşit prin a fi, cum am spus, o organizaţie ierarhică strictă şi dependentă în mod covârşitor de voinţa liderului.

Şi acum întrebările. Ce fel de oameni acceptă să facă parte dintr-o astfel de organizaţie? Ce garanţii avem că nişte oameni astfel organizaţi vor contribui, dacă vor accede la putere, la democratizarea societăţii româneşti?

Şi, în contextul descris mai sus, ce spune despre membrii PLUS faptul că niciunul dintre ei nu a îndrăznit să-mi trimită statutul, deşi nu ceream acces la vreo informaţie secretă?

Pentru mine cel puţin, toate lucrurile astea sunt îngrijorătoare.

Sigur, puteţi să-mi răspundeţi că statutul ăsta e temporar, că anul viitor o nouă convenţie naţională va dezbate şi va vota un alt statut. Dar asta e ca şi cum mi-aţi spune că acceptaţi timp de un an dictatura luminată a liderului luminat în speranţa că peste un an, în mod miraculos, regimul ăsta autoritar se va transforma într-unul democratic.

Îmi cer scuze, dar nu pot să vă cred.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri