Direcţia Silvică, mai ceva ca un serviciu secret: proces îndârjit pentru o cerere de informaţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Direcţia Silvică, mai ceva ca un serviciu secret: proces îndârjit pentru o cerere de informaţii

GALERIE
reset barnova
 • reset barnova
- +

O organizaţie civică încearcă de un an să obţină date despre amenajamentele silvice din pădurea Bârnova-Repedea. A câştigat la Tribunal şi urmează Curtea de Apel.

Societatea civilă scoate informaţii de la instituţiile publice doar cu cleştele. De aproape un an, Asociaţia Platforma Reset încearcă să obţină de la Direcţia Silvică informaţii referitoare la pădurea Bârnova-Repedea. Cazul a ajuns în instanţă, pentru că administratorii pădurilor ieşene au făcut tot posibilul să nu răspundă solicitării.

Anul trecut, Platforma Reset a fost una dintre cele mai vehemente asociaţii civile dintre cele care au protestat faţă de amenajamentele silvice ce permit exploatarea pădurii de 12.000 ha din marginea Iaşului.

În plângerea adresată Tribunalului, reprezentanţii Platformei Reset afirmă că în decembrie 2020, au solicitat prin e-mail Direcţiei Silvice informaţii cu privire la amenajamentele silvice stabilite pentru pădurea Bârnova-Repedea, începând cu 1978. În lipsa unui răspuns, asociaţia a trimis după aproape trei săptămâni, o reclamaţie administrativă pe ambele adrese de e-mail ale Direcţiei. Nici la aceste e-mail-uri, asociaţia nu a primit vreun răspuns ori o confirmare de primire. În aceste condiţii, Platforma Reset a dat în judecată Direcţia Silvică, cerând instanţei obligarea instituţiei la furnizarea informaţiilor.

În replică, reprezentanţii Direcţiei au afirmat că nu primiseră în decembrie 2020 nicio solicitare din partea Platformei Reset. Ajunsese doar, pe 4 ianuarie, reclamaţia administrativă, care ar fi fost înregistrată oficial. După 10 zile a fost constituită o comisie de analiză care a decis respingerea reclamaţiei, ca neîntemeiată. Verificările ulterioare ale compartimentului IT din cadrul Direcţiei nu identificaseră niciun mail primit în decembrie de la Platforma Reset. Oficialii ieşeni aflaseră de solicitarea asociaţiei abia în ianuarie, odată cu primirea reclamaţiei. Ei au reproşat asociaţiei faptul că s-ar fi grăbit să depună plângerea în instanţă încă înainte de a primi răspunsul la reclamaţia administrativă.

Argumentele Direcţiei Silvice au fost respinse de magistraţii Tribunalului. Chiar dacă în decembrie nu ar fi primit, într-adevăr, nicio solicitare pe e-mail, instituţia aflase de conţinutul acesteia cel târziu în ianuarie, când primise reclamaţia. În aceasta era detaliată solicitarea iniţială. Deci, Direcţia ştia ce i se solicită şi putea acum să furnizeze informaţiile publice cerute de asociaţie. În plus, Platforma Reset depusese dovezi în instanţă că trimisese mail-urile încă din decembrie.

„Dacă pârâtul a invocat faptul că nu a primit prima cerere, nu acelaşi lucru se poate spune despre cererea din 04.01.2021 care putea şi trebuia să fie calificată drept o nouă cerere de comunicare a informaţiilor de interes public. Practic, această cerere are o dublă natură juridică: pe de o parte natura unei reclamaţii administrative, iar pe de altă parte natura unei cereri de comunicare informaţii de interes public, având în vedere conţinutul său. Mai mult, instanţa observă că la data de 18.01.2021, reclamanta a solicitat din nou comunicarea informaţiilor de interes public menţionate în reclamaţie într-un termen rezonabil, de maxim 10 zile, precizând că este dispusă să renunţe la cererea de chemare în judecată în situaţia în care pârâta se va conforma, aceasta din urmă rămânând însă în pasivitate”, au precizat judecătorii, remarcând practic că Direcţia Silvică s-a încăpăţânat să nu răspundă la solicitare.

Ca urmare, Tribunalul a admis cererea în judecată formulată de Platforma Reset, obligând Direcţia Silvică să ofere detaliile cerute despre pădurea Bârnova-Repedea. Nici de această dată, Direcţia nu s-a conformat. A contestat sentinţa, cazul intrând joi pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X