Primele anchete penale de la Iaşi pentru cei care nu respectă regulile

Dosar penal pentru ieșenii care s-au strâns la praznicul făcut la biserica de la Socola

joi, 09 aprilie 2020, 02:00
2 MIN
 Dosar penal pentru ieșenii care s-au strâns la praznicul făcut la biserica de la Socola

Imaginile de acum câteva săptămâni, de la un praznic organizat în curtea unei biserici din Iaşi, au ajuns în vizorul anchetatorilor. Procurorii au deschis un dosar pentru zădărnicirea bolilor, însă momentan nimeni nu e pus sub acuzare

Fotografiile realizate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae Socola“ din Iaşi au devenit virale fiind distribuite de mii de persoane pe Facebook. Imaginile surprindeau un eveniment religios ce a avut loc sâmbătă, 21 martie 2020, când a fost „pomenirea morţilor“. Persoanele care au participat la praznicul de la biserica ieşeană au fost surprinse stând înghesuite una lângă alta, procurorii având suspiciunea că la evenimentul de atunci ar fi participat mai mult de 100 de persoane, ceea ce, acum două săptămâni, conform ordonanţei militare de atunci, era interzis. „La data de 21 martie 2020, cu ocazia sărbătoririi sâmbetei pomenirii morţilor, a avut loc o slujbă cu caracter religios în spaţiu deschis, la care a participat un număr mare de persoane, existând suspiciunea de încălcare a măsurilor de prevedere instituite de ordonanţa militară nr. 1 din 2020, constând în interzicerea organizării şi desfăşurării oricărui eveniment ce presupune participarea a peste 100 de persoane în spaţii deschise şi luarea măsurilor pentru asigurarea distanţei de cel puţin un metru între participanţi“, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Aceasta ne-a mai transmis că dosarul penal a fost deschis ca urmare a unei sesizări din oficiu şi că, la acest moment, cercetările se efectuează in rem, adică nu există niciun suspect.
 
 
Procurorii ieşeni mai aveau ieri înregistrate ieri încă trei dosare penale de zădărnicirea a bolilor. Spre deosebire de situaţia de la biserica ieşeană, toate vizează persoane care nu au respectat regulile de carantină. Un bărbat, de pildă, este acuzat că a părăsit centru de carantină din municipiul Iaşi în două zile consecutive. El a fost găsit pe 2 şi pe 3 aprilie 2020 în apropiere de imobilul unde ar fi trebuit să stea închis. Un alt caz similar este cel sesizat Parchetului de Prefectura Iaşi, care a reclamat că, pe 1 aprilie, un alt bărbat a părăsit centrul de carantină. „La acest moment, cercetările sunt efectuate in rem, de către lucrătorii de poliţie competenţi, sub supravegherea procurorilor desemnaţi“, a mai precizat Monica Palaghia.
 
 
Până la pandemia de coronavirus, justiţia ieşeană nu a soluţionat niciun dosar de zădărnicire a bolilor. Pedeapsa pentru această faptă era de până la doi ani de închisoare, însă infracţiunea a fost modificată în ultimele săptămâni, în forma sa cea mai gravă, adică atunci când o persoană este infectată, putându-se ajunge până la o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Comentarii