Duduie programarea la pașapoarte și la autorecenzare. În ce lună s-a ajuns

miercuri, 16 martie 2022, 02:56
3 MIN
 Duduie programarea la pașapoarte și la autorecenzare. În ce lună s-a ajuns

După câteva rateuri, două dintre cele mai solicitate pagini de internet funcţionează acum fără reproş: programarea pentru obţinerea paşaportului şi înscrierea pentru autorecenzare în carul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor.

La începutul săptămânii trecute, site-ul epasapoarte.ro se încăpăţâna să se încarce pe ecranele solicitanţilor de documente de călătorie. Atunci, goana după paşapoarte făcuse la la Iaşi să mai fie locuri libere doar la începutul lunii iunie, în vreme ce în cealaltă parte a ţării, în Mehedinţi, programările se făceau chiar şi pentru săptămâna în curs. Între timp, toate locurile s-au ocupat la Iaşi şi Neamţ, în vreme ce Serviciul Paşapoarte din Botoşani are locuri începând cu data de 5 mai. În Bacău puteţi merge doar din iunie, iar la Suceava, doar în a doua jumătate a lunii mai.

De altfel, în situaţia în care nu mai sunt locuri disponibile pentru programare în perioada dorită, puteţi verifica disponibilitatea la judeţele limitrofe, invită site-ul de programări epasapoarte.ro.

Mai multe măsuri au fost luate pentru descongestionarea aglomeraţiei. Astfel, de la serviciile judeţene cele mai solicitate – Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Suceava – au fost repartizate 5371 de cereri către alte 14 judeţe. Asta nu înseamnă că solicitanţii au trebuit să meargă în judeţele respective, ci că procesarea informaţiilor şi emiterea documentelor s-au făcut acolo. De altfel, la prezentarea la data şi ora stabilite, solicitanţii pot să opteze pentru remiterea documentelor prin poştă sau pentru ridicarea lor de la orice alt Serviciu de Paşapoarte din ţară. Totodată, a fost extins programul de funcţionare al Serviciilor de paşapoarte: de luni până vineri, între orele 8-20, iar sâmbătă, de la 8 la 14. Până acum, activitatea era doar în zilele lucrătoare, între 8.30-16.30, cu excepţia zilei de marţi când Serviciul se închidea la 18.30. Extinderea programului de lucru a crescut numărul solicitărilor zilnice de la 450 la 600. Cererea a crescut de patru ori pe fondul ridicării restricţiilor şi al războiului din Ucraina.

Citește și: Goana după paşaport – Iaşul, campion naţional. Locuri libere, abia la vară

 

Probabil din cauza intervalelor mari de timp de la înregistrare până la data prezentării, sunt cazuri în care solicitanţii nu ajung la data stabilită pentru ridicarea paşapoartelor. Acesta este un alt motiv pentru care conducerea Serviciului ieşean de Paşapoarte recomandă remiterea documentelor prin poştă, pentru cei care locuiesc departe de sediul din bd. Primăverii.

Pagina www.recensamantromania.ro funcţiona ieri fără probleme, după ce, în prima zi a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor se încărca sporadic în faţa asaltului celor care vor să se autorecenzeze. Prima etapă a RPL, autorecenzarea, presupune posibilitatea înregistrării datelor de către orice cetăţean pentru sine, ori cap de familie pentru toţi membrii gospodăriei. Ulterior, după data de 16 mai, se va derula recenzarea obişnuită, faţă în faţă, care se va desfăşura de asemenea pe parcursul a două luni, până pe 17 iulie.

Comentarii