anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Dacă depui azi cererea, prinzi loc la vară

Goana după paşaport - Iaşul, campion naţional. Locuri libere, abia la vară

GALERIE
pasaport
 • pasaport
- +

Conflictul armat din ţara vecină pare să fi băgat în sperieţi o bună parte a populaţiei. Deşi nu e prea clar cu ce te poate ajuta documentul în cazul unei presupuse invazii, locurile pe platforma de programări pentru paşapoarte se ocupă văzând cu ochii în întreaga ţară. În Iaşi, mai găsiţi loc abia la vară, iar în judeţele din jur, în mai sau chiar şi luna viitoare. de altfel, aglomeraţia de la Iaşi, un judeţ mare ca populaţie, este printre cele mai ridicate din ţară. Anul trecut, timpul de aşteptare pentru depunerea dosarului era de numai două săptămâni.

„Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Iaşi lucrează la capacitate maximă, fiind depuse peste 450 de cereri în fiecare zi”, precizează directorul serviciului, cms. şef Nicoleta Nistor, într-o informare de presă.

Zilnic sunt puse la dispoziţie locuri suplimentare pe platforma de programare online, adaugă ea, amintind că solicitările de paşapoarte se pot depune în orice judeţ al ţării, indiferent de localitatea de domiciliu.

Fără bonuri de ordine la instituţie

De câteva zile, oamenii iau cu asalt sediul Serviciului Paşapoarte din bd. Primăverii. „Asaltul” se desfăşoară în mediul virtual însă, pentru că, din cauza pandemiei, a fost eliminată eliberarea de bonuri de ordine celor care se prezintă fără programare. Totuşi, nu este clar dacă ridicarea bruscă a aproape tuturor restricţiilor începând de astăzi va permite reluarea primirii unui număr de dosare şi fără programare.

Altfel, ieri-dimineaţă mai erau locuri libere pentru Iaşi pe platforma www.epasapoarte.ro doar în ultimele două zile ale lunii mai. Până seara, „s-au dat” şi acestea, iar următoarele locuri libere le mai găsiţi la primele ore ale zile de azi abia pentru joi, 2 iunie (doar 3 rămase). Şi această pagină de internet a fost luată cu asalt în ultima vreme. Din această cauză, alaltăieri nu a funcţionat, iar ieri s-au putut face programări doar din când în când.

Motivul aglomeraţiei este de departe situaţia din Ucraina. Anul trecut, la începutul lunii mai, adică la începutul sezonului estival, timpul de aşteptare pentru depunerea dosarului era de numai două săptămâni. Chiar şi aşa, Iaşul era „lider” la durata de aşteptare. La fel şi acum. Doar serviciul similar din Neamţ mai are ocupate toate locurile până spre sfârşitul lunii mai. Totuşi, ieri-dimineaţă, la Piatra Neamţ mai era disponibil un loc pentru 25 mai şi alte câteva până la sfârşitul lunii respective. Aseară, mesajul afişat pe epasapoarte.ro era unul sec: „Nu mai sunt locuri disponibile”.

Simulările făcute de noi ieri dimineaţă au arătat că Bacăul, Clujul şi Sibiul mai erau puternic solicitate: primele locuri disponibile pentru programare erau la începutul lunii mai. Dacă vă gândiţi să daţi o fugă la Vaslui, cel mai apropiat Serviciu de paşapoarte de Iaşi, trebuie să ştiţi că şi acolo programările sunt făcute până la sfârşitul lunii aprilie. Ieri dimineaţă mai erau câteva poziţii disponibile pentru 29 aprilie. Aseară, deja mai erau doar două locuri pentru data de 5 mai.

Galaţiul este şi el ocupat până dincolo de jumătatea lunii aprilie, dar Suceava avea ieri câteva locuri libere şi pe 12 aprilie, dar până seara s-au completat pe încă o săptămână, programările începând acum cu ziua de 20 aprilie. De altfel, la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Suceava sunt înregistrate în medie 550 de cereri pe zi pentru paşapoarte simple electronice. Cu două săptămâni în urmă, se făceau aproximativ 220 de programări pe zi. Mai mult de jumătate din numărul solicitărilor sunt pentru minori. În Botoşani, programările se făceau ieri începând cu data de 6 aprilie, la fel ca la Tulcea, Bucureşti sau Timişoara.

La Mehedinţi, liber şi mâine

La capătul opus, la Serviciul de Paşapoarte din Mehedinţi se puteau face programări chiar pentru mâine, iar la Baia Mare şi la Tg. Jiu mai erau locuri libere pe 11 martie. Oferta e mai bogată săptămâna viitoare, însă cu opţiuni la mare distanţă de Iaşi: Caraş-Severin, Călăraşi, Satu Mare. În schimb, potrivit secţiunii „paşapoarte” de pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne (https://pasapoarte.mai.gov.ro), paşaportul simplu electronic se eliberează în termen cinci zile lucrătoare şi poate fi ridicat de la orice serviciu din ţară, indicat la momentul depunerii dosarului.

VEDEȚI ȘI:

Direcţia Paşapoarte de la Iaşi, cea mai aglomerată din ţară. Puteti merge in judetele invecinate - AICI

Puteţi să vă scoateţi paşaport oriunde în ţară. O schemă pentru a evita statul la coadă - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.