După trei condamnări cu închisoarea, avocatul Cristy Mârşanu reintră în avocatură. În spatele lui, Curtea Constituţională închide uşa

miercuri, 15 martie 2023, 02:50
4 MIN
 După trei condamnări cu închisoarea, avocatul Cristy Mârşanu reintră în avocatură. În spatele lui, Curtea Constituţională închide uşa

Exclus din Barou după ce a fost condamnat pentru trafic de influență, înșelăciune și fals, un avocat se va întoarce în branșă. El a obținut din partea Curții de Apel anularea deciziei prin care i se respinsese cererea de revenire în avocatură. Ultima fază a procesului a mai implicat doar Uniunea Națională a Barourilor din România, întrucât baroul ieșean a depus cererea de recurs cu trei zile întârziere. Argumentele aduse împotriva lui Christy Mârșanu, referitoare la moralitatea și probitatea profesională au fost respinse de judecători.

Avocatul Christy Mărșanu a fost condamnat în 2012 la 3 ani și 6 luni de detenție după ce a cerut și primit 10.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători în vederea punerii în libertate a unui traficant de țigări. O altă pedeapsă, de 3 ani de închisoare, a fost aplicată pentru că avocatul primise 45.000 lei pentru o altă intervenție pe lângă judecători în favoarea unor inculpați. O a treia condamnare a fost dată pentru că transferase 11.500 de euro din contul unui traficant de persoane în al său. Fugit în Italia, Mîrșanu a fost reținut în Sicilia și extrădat în România. În cele din urmă, în 2015, pedepsele primite pentru trafic de influență, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată au fost contopite, rezultând 5 ani de detenție și interzicerea dreptului de a profesa timp de trei ani. Condamnarea i-a făcut pe colegii săi din Baroul ieșean să-l excludă „pentru fapte intenționate care îl fac nedemn de a fi avocat”.

Liberat în 2016, Mîrșanu a cerut trei ani mai târziu reprimirea în baroul ieșean. Refuzul l-a făcut să se adreseze instanței. În octombrie anul trecut, Tribunalul a decis anularea deciziei de excludere din avocatură a lui Mîrșanu și a deciziei prin care i se refuzase revenirea. Principalul motiv invocat de judecători a fost reprezentat de două decizii ale Curții Constituționale, care anulaseră practic un paragraf din legea privind exercitarea profesiei de avocat, ca neconstituțional. În interpretarea CCR, se putea ajunge la situația ca un avocat să-și piardă dreptul de a profesa pentru săvârșirea cu intenție a oricărei infracțiuni, sancțiunea fiind astfel excesiv de severă. Sentința a fost contestată de Baroul ieșean și de UNBR, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel. Recursul declarat de avocații ieșeni a fost respins. Baroul putea depune contestația până pe 11 noiembrie, dar a trimis-o prin email abia pe 14 noiembrie.

La rându-i, UNBR a cerut casarea sentinței Tribunalului, invocând faptul că decizia de excludere din avocatură a lui Mîrșanu fusese emisă în 2012, iar el o contestase abia în 2019. În plus, decizia CCR nu ar fi eliminat complet din lege sancțiunea cu excluderea din avocatură. „În niciuna dintre decizii, Curtea Constituțională nu a arătat că această sancțiune ar trebui să fie înlăturată. Dimpotrivă, inclusiv în ultima decizie, a arătat că un avocat ar trebui să aibă un profil moral ireproșabil, un atare profil fiind incompatibil cu o condamnare penală”, au arătat reprezentanții UNBR. În replică, apărătorul lui Mîrșanu a precizat că acesta aflase de excluderea din avocatură abia în 2019, când ceruse să-și reia activitatea. În plus, el a cerut să se verifice dacă, dat fiind timpul trecut de la condamnare, nu intervenise între timp reabilitarea.

Magistrații Curții de Apel și-au bazat sentința tot pe deciziile CCR. Articolul vizat din legea avocaturii a fost modificat între timp, Parlamentul clarificând problema prin definirea clară a infracțiunilor incompatibile cu profesia de avocat. Astfel, este considerat nedemn „cel condamnat la pedeapsa închisorii pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra vieții, contra patrimoniului, contra înfăptuirii justiției, de corupție sau de serviciu, fals, care aduce atingere unor relații privind conviețuirea socială, contra securității naționale sau de genocid, contra umanității și de război”. O condamnare pentru fals, precum cea primită de Mîrșanu îl făcea incompatibil cu profesia de avocat. Doar că noua reglementare a fost adoptată abia acum două luni. La data la care lui Mîrșanu i se refuzase reintrarea în avocatură, ea nu exista. „Câtă vreme dispoziția legală invocată de recurentul pârât nu era in vigoare la momentul emiterii deciziilor contestate de reclamant, aceasta nu poate fi aplicată în cauză, având in vedere principiul neretroactivității legii reglementat de art. 15 alin. 2 din Constituție”, au conchis judecătorii. Aceștia au respins recursul declarat de UNBR. Sentința fiind definitivă, Mîrșanu își va putea relua exercitarea profesiei de avocat. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii