Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

DUREROS! Și-a lăsat în salon copilașul de 5 zile și s-a sinucis sărind de la balcon

GALERIE
Maternitate Cuza Voda
  • Maternitate Cuza Voda
- +

Tragedia s-a petrecut ieri, dis-de-dimineaţă. În salon avea un băieţel sănătos născut acum 5 zile, care rămâne orfan de mamă. Tânăra era marcată de ani de zile, după ce şi-a găsit mama moartă: tot sinucidere.

Incident grav la Materinitatea Cuza Vodă din Iaşi. O mamă de 34 de ani s-a sinucis, aruncându-se în gol de la etajul patru al instituţiei. Tragedia s-a petrecut ieri, în jurul orei 5,45.

„După apelul la 112 am trimis imediat TIM-ul. Echipa medicală a constat că pacienta se afla în stop cardio-respirator, cu politraumă severă. S-a făcut resuscitare timp de o oră dar din păcate fără răspuns“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi.

Trupul femeii a fost descoperit de infirmierele care făceau curat pe etaj, şi care, la ora amintită, au constat că uşa de la balcon era deschisă.

Tânăra mamă născuse pe 12 februarie un băieţel sănătos, de 2.510 grame, pe cale naturală, cu scorul Apgrar 9, şi care până ieri s-a aflat internat la secţia de Neonatologie 1, sub monitorizare. Potrivit declaraţiilor medicilor, mama era la prima naştere, avusese o sarcină normală din punct de vedere al evoluţiei, fiind monitorizată şi investigată corect. Deşi iniţial s-a vorbit de o depresie postpartum, medicii au aflat că de fapt tânăra avusese unele antecedente medicale, fiind de mai multe ori internată la Institutul Socola.

„Ne exprimăm condoleanţe şi întreaga compasiune pentru familia îndurerată. Astăzi (ieri, n.r.) am aflat de la familie că mama era cunoscută cu antecedente psihiatrice. Ea, la vârsta de 18 ani, şi-a găsit mama decedată. Şi mama ei s-a sinucis. De atunci, ea avut internări la Spitalul de Psihiatrie, a avut şi tratament dar nu ştim dacă l-a urmat sau dacă l-a întrerupt. Probabil suprapus pe aceste antecedente ale mamei şi faptul că depresia postpartum există cu o frecvenţă de la 1 la 3 la sută dintre femeile care au născut, a suferit acest accident nefericit. După ce tatăl a fost anunţat, a povestit acest lucru, dar familia a cerut discreţie şi trebuie să respectăm acest lucru“, a declarat medicul Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al Maternităţii.

Medicii psihiatri susţin că femeile care urmează tratament pentru o afecţiune psihică nu trebuie să nu rămână însărcinate pe durata tratamentului. Aceştia au explicat că atunci când sarcina apare în mod accidental, pacienta intră frecvent în panică şi opreşte imediat tratamentul sau decide să întrerupă sarcina. Atitudinea cea mai potrivită este să ia legătură cu medicul care o tratează pentru a reevalua stadiul de evoluţie al bolii, posibilitatea de a înlocui tratamentul cu măsuri nemedicamentoase, respectiv psihoterapie, sau de a continua un tratament cu riscuri cât mai mici în sarcina.

O altă situaţie întâlnită este cea în care, pe fondul vulnerabilităţii psihice determinate de modificările hormonale din timpul sarcinii, uneori şi de schimbările în relaţiile interpersonale, se reactivează o afecţiune preexistentă sau debutează o tulburare psihică. Şi în acest caz discuţia cu medicul va răspunde la temerile pacientei legate de riscurile netratării episodului respectiv de boală în comparaţie cu posibilele efecte negative ale unui tratament medicamentos asupra fătului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri