DUREROS! Și-a lăsat în salon copilașul de 5 zile și s-a sinucis sărind de la balcon

luni, 17 februarie 2020, 02:59
3 MIN
 DUREROS! Și-a lăsat în salon copilașul de 5 zile și s-a sinucis sărind de la balcon

Tragedia s-a petrecut ieri, dis-de-dimineaţă. În salon avea un băieţel sănătos născut acum 5 zile, care rămâne orfan de mamă. Tânăra era marcată de ani de zile, după ce şi-a găsit mama moartă: tot sinucidere.

Incident grav la Materinitatea Cuza Vodă din Iaşi. O mamă de 34 de ani s-a sinucis, aruncându-se în gol de la etajul patru al instituţiei. Tragedia s-a petrecut ieri, în jurul orei 5,45.

„După apelul la 112 am trimis imediat TIM-ul. Echipa medicală a constat că pacienta se afla în stop cardio-respirator, cu politraumă severă. S-a făcut resuscitare timp de o oră dar din păcate fără răspuns“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi.

Trupul femeii a fost descoperit de infirmierele care făceau curat pe etaj, şi care, la ora amintită, au constat că uşa de la balcon era deschisă.

Tânăra mamă născuse pe 12 februarie un băieţel sănătos, de 2.510 grame, pe cale naturală, cu scorul Apgrar 9, şi care până ieri s-a aflat internat la secţia de Neonatologie 1, sub monitorizare. Potrivit declaraţiilor medicilor, mama era la prima naştere, avusese o sarcină normală din punct de vedere al evoluţiei, fiind monitorizată şi investigată corect. Deşi iniţial s-a vorbit de o depresie postpartum, medicii au aflat că de fapt tânăra avusese unele antecedente medicale, fiind de mai multe ori internată la Institutul Socola.

„Ne exprimăm condoleanţe şi întreaga compasiune pentru familia îndurerată. Astăzi (ieri, n.r.) am aflat de la familie că mama era cunoscută cu antecedente psihiatrice. Ea, la vârsta de 18 ani, şi-a găsit mama decedată. Şi mama ei s-a sinucis. De atunci, ea avut internări la Spitalul de Psihiatrie, a avut şi tratament dar nu ştim dacă l-a urmat sau dacă l-a întrerupt. Probabil suprapus pe aceste antecedente ale mamei şi faptul că depresia postpartum există cu o frecvenţă de la 1 la 3 la sută dintre femeile care au născut, a suferit acest accident nefericit. După ce tatăl a fost anunţat, a povestit acest lucru, dar familia a cerut discreţie şi trebuie să respectăm acest lucru“, a declarat medicul Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al Maternităţii.

Medicii psihiatri susţin că femeile care urmează tratament pentru o afecţiune psihică nu trebuie să nu rămână însărcinate pe durata tratamentului. Aceştia au explicat că atunci când sarcina apare în mod accidental, pacienta intră frecvent în panică şi opreşte imediat tratamentul sau decide să întrerupă sarcina. Atitudinea cea mai potrivită este să ia legătură cu medicul care o tratează pentru a reevalua stadiul de evoluţie al bolii, posibilitatea de a înlocui tratamentul cu măsuri nemedicamentoase, respectiv psihoterapie, sau de a continua un tratament cu riscuri cât mai mici în sarcina.

O altă situaţie întâlnită este cea în care, pe fondul vulnerabilităţii psihice determinate de modificările hormonale din timpul sarcinii, uneori şi de schimbările în relaţiile interpersonale, se reactivează o afecţiune preexistentă sau debutează o tulburare psihică. Şi în acest caz discuţia cu medicul va răspunde la temerile pacientei legate de riscurile netratării episodului respectiv de boală în comparaţie cu posibilele efecte negative ale unui tratament medicamentos asupra fătului.

Comentarii