EXCLUSIV! Aici sunt banii de autostradă – în sediul DRDP! A cerut 6 €/mp, statul i-a dat 15

vineri, 15 februarie 2019, 03:02
4 MIN
 EXCLUSIV! Aici sunt banii de autostradă – în sediul DRDP! A cerut 6 €/mp, statul i-a dat 15
Mutarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi într-un nou sediu, din Copou în Podul de Piatră, se dovedeşte a fi o afacere imobiliară absolut revoltătoare pentru toţi contribuabilii şi şoferii din Iaşi şi din România. Pe scurt, omul de afaceri care a închiriat sediul către Direcţie cerea 6 euro pe metru pătrat pentru întreaga clădire, iar în final, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere i-a oferit acestuia nu mai puţin de 15,5 euro pe metru pătrat. Clădirea de birouri în care s-a mutat Regionala de Drumuri Naţionale Iaşi figura în ofertele de închirieri, chiar înainte de mutarea actuală, cu un preţ de 15.000 de euro pentru întreaga suprafaţă utilă de aproape 2.500 mp. În loc să negocieze o reducere, cum se face în piaţă, DRDP Iaşi a „negociat“ se pare o majorare: plăteşte acum, pentru acest spaţiu, cu 150% mai mult, adică peste 38.000 de euro pe lună. Șeful DRDP, Ovidiu Laicu, susţine că în preţul chiriei ar intra şi reamenajarea celor cinci niveluri ale construcţiei. O precizare aiuritoare: orice proprietar de clădire face astfel de amenajări, atunci când are oferte de la chiriaşi serioşi, pe termen lung. Cine a băgat în buzunar diferenţa?

Noul sediu al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, sfinţit zilele trecute de un sobor de şase preoţi, va costa CNAIR o sumă uriaşă: puţin peste 38.000 de euro pe lună. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cea care gestionează construirea şi întreţinerea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor, a fost de acord, printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie adoptată astă-toamnă, să plătească 38.097,30 de euro pentru găzduirea birourilor DRDP Iaşi într-un spaţiu în suprafaţă de aproape 2.460 mp. Ceea ce este interesant e că, potrivit anunţurilor afişate pe mai multe pagini de internet de către agenţia imobiliară care a gestionat oferta, întreg spaţiul respectiv era oferit, anterior găzduirii DRDP Iaşi, pentru suma de numai 15.000 de euro pe lună, sumă care, evident, încă se mai putea negocia pentru a obţine eventuale reduceri. Cum a reuşit însă să negocieze statul, prin oamenii DNAIR, ca să obţină nu o reducere, ci o „majorare“ de 150%, asta este cel mai greu de înţeles.

Oferte de neînţeles

De la agentul imobiliar în dreptul căruia era menţionat anunţul, am aflat că preţul este unul informativ. Cu alte cuvinte, preţul de 6 euro/mp era negociabil. Totuşi, proprietarul a bătut palma cu cei de la Drumuri Naţionale pe un preţ de două ori şi jumătate mai mare, respectiv 15,5 euro/mp.

Ştefan Covalciuc, deţinătorul blocului cu patru etaje situat în zona Podul de Piatră, ne-a de­clarat că nu ne poate confirma suma din contractul de închirie­re, şi că soţia sa este cea care ad­ministrează clădirea, prin intermediul unei societăţi comerciale. Am încercat, fără succes, pe parcursul zilei de ieri, să luăm legătura cu directorul general al firmei respective. Chiar dacă un asemenea contract de închiriere poate să aibă clauze de confidenţialitate, una dintre părţile semnatare funcţionează pe baza alocărilor bugetare. De altfel, contractul a fost încheiat pe baza prevederilor Legii 98/2016 privind achiziţiile publice.

Cu o lună în urmă, când sigla CNAIR/DRDP era montată pe imobilul de pe Şoseaua Naţională nr. 23, şeful Regionalei de Dru­muri Naţionale Iaşi ne spunea că întreg spaţiul fusese reamenajat şi compartimentat la cererea Direcţiei şi că întreaga investiţie se ridica la aproximativ 400.000 de euro.

„Deocamdată, eu îmi desfăşor activitatea în trei locuri diferite, ceea ce nu poate să fie un management performant pentru o instituţie de interes naţional“, afirma Ovidiu Laicu.

El a reamintit că sediul principal, cu o suprafaţă de aproximativ 1.200 mp plus 10 locuri de parcare, situat pe strada Gh. Asachi (vizavi de Casa Judeţeană a Asi­gurărilor de Sănătate), fusese re­trocedat şi că trebuia să elibereze imobilul. Aici, chiria lunară a fost în 2018 de 16 euro/mp, ne-a precizat, ieri, directorul DRDP. Laicu a adăugat că putea să ia spaţiul în care tocmai s-a mutat Regionala cu 10 euro/mp pe lu­nă, dar fără amenajări.

„Or, compartimentările m-ar fi costat măcar la fel de mult, dar gândi­ţi-vă cât ar fi durat licitaţiile“, a adăugat el.

Preţurile zonei Podul de Piatră sunt la jumătate

De altfel, anunţurile similare de oferte pentru închirierea spa­ţiilor de birouri se învârtesc în jurul a 8-10 euro/mp pentru zona Podul de Piatră. În ceea ce priveşte alegerea spaţiului respectiv, ea s-a făcut în urma unui studiu de piaţă, ne-a asigurat Laicu.

Anunţul de închiriere, care putea fi vizualizat şi ieri pe diferite site-uri, prezintă clădirea ca fiind construită în 2017, că cele cinci niveluri sunt deja compartimentate – dar că, la cererea clientului, puteau fi recompartimentate – plus facilităţile şi dotările oferite.

Potrivit declaraţiilor directorului DRDP, Regionala (CNAIR) ar putea să şi cumpere clădirea la capătul ce­lor cinci ani, perioada menţiona­tă în contract. Direcţia a mai în­cercat să achiziţioneze un sediu, ultima oară în 2012, când singura ofertă a fost un imobil situat în Copou, cu o suprafaţă desfăşu­rată de 1.600 mp. Proprietarul cerea peste 2 milioane de euro, însă tranzacţia nu a mai avut loc, conducerea DRDP încercând să achi­ziţioneze în schimb sediul în care funcţiona şi unde a rămas cu chirie până anul trecut, când de­ţi­nătorul imobilului de pe strada Gh. Asachi a solicitat eliberarea spaţiilor.

Comentarii