EXCLUSIV Autorul jafului de la ERA, “turnat” din puşcărie de un spărgător de profesie

vineri, 08 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 EXCLUSIV Autorul jafului de la ERA, “turnat” din puşcărie de un spărgător de profesie

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi vine cu informaţii “bombă” despre jaful de zeci de mii de euro de la casa de schimb valutar din Complexul Era Park. În acest caz, autorii sunt doi bărbaţi din Republica Moldova: unul dintre ei, un spărgător de top din ţara vecină, la care a apelat al doilea, care avea nevoie de bani pentru o operaţie salvatoare de cancer, la o clinică specializată din Germania. Un amănunt deosebit de interesant: anchetatorii din Iaşi nu aveau nicio pistă după câteva luni de cercetări, însă, efectiv, „i-a lovit norocul”.

 

Amănunte incredibile despre jaful de la Era Park Iaşi, care a avut loc în luna august, şi prezentat detaliat în mai multe articole de către Ziarul de Iaşi, citiţi în rândurile de mai jos!

În primul rând, facem precizarea că anchetatorii de la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) Iaşi nu ar fi prins nici în ziua de azi hoţii care au dat spargerea de la casa de schimb valutar de la Era Park, fără un pic de noroc. Ziarul de Iaşi a publicat un articol cu puţin timp înainte ca hoţii să fie identificaţI în care sublinia faptul că anchetatorii erau frustraţi că nu aveau nici măcar o ipoteză în cazul jafului, darămite vreun suspect.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Furt uluitor prin acoperiş, ca în 2015, la ERA. Hoţii au plecat cu casa de bani. Zeci de mii de euro cash

 

Culmea, imediat după publicarea articolului, poliţiştii de la SIC Iaşi au primit o informaţie bombă: un hoţ care se afla arestat în Penitenciarul Cricova de peste Prut a făcut un denunţ autorităţilor. „În Republica Moldova, legea spune că, în cazul în care un deţinut face un denunţ, are parte de înjumătăţirea pedepsei. Atât cea pe care o ispăşeşte, cât şi cea pe care urmează să o primească în caz de denunţ”, ne spune avocatul ieşean Codrin Stupariu.

Exact asta s-a întâmplat şi în cazul jafului de la Era Park: unul dintre cei doi spărgători „a turnat”, ca să scape de o parte din pedeapsă. Acesta este un spărgător cu experienţă, însă pare a avea şi mult ghinion, din câte se pare. El este arestat în Penitenciarul Cricova pentru o spargere dată în Ucraina, la Odesa, şi în plus ar fi suspectat şi de o tentativă de jaf în Rusia, la Sankt Petersburg, tentativă care ar fi avut loc cu câţiva ani înainte. În acest caz, basarabeanul ar fi fost fugărit de către proprietarul casei pe care intenţiona să o spargă, cu puşca, însă a scăpat de mâna legii ruseşti deoarece a revenit în Republica Moldova.

 

Ar fi avut nevoie de bani pentru o operaţie salvatoare

 

În Republica Moldova, spărgătorul care se află acum în Penitenciarul Cricova ar fi fost abordat de o cunoştinţă, care i-a spus să îl ajute să facă rost de câteva zeci de mii de euro deoarece trebuie să plătească o operaţie de cancer, în Germania. Era vorba despre tatăl său. Cei doi s-au apucat de „treabă” în Iaşi: au „studiat terenul” îndelung, au citit cu mare atenţie toate articole despre jaful precedent care avusese loc tot acolo, la Era Park, dar la Altex, în anul 2015. Apoi, pregătiţi până la ultimul detaliu şi extrem de informaţi, în noaptea de 7 august 2023 au dat atacul.

Concret, din datele existente, au confecţionat o scară din sfori groase, au profitat de vigilenţa scăzută a paznicilor după miezul nopţii, şi s-au urcat pe acoperiş. Aici, au spart acoperişul transparent din mijlocul complexului şi au coborât direct la toneta de schimb valutar şi amanet. Tonetă care, ciudat, deşi legea îi obligă pe patroni, nu avea protecţie antifurt deasupra.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV: Iată traseul jafului de la ERA Park! Ca la Stan şi Bran: hoţii, surprinşi în flagrant, au reuşit să scape cu tot cu pradă (FOTO)

Cei doi au găsit în seif suma de 30.000 de euro, bani care ar fi fost folosiţi pentru operaţia de cancer din Germania, le-ar fi spus hoţul anchetatorilor. Un amănunt interesant a fost că paznicii complexului i-ar fi suprins în flagrant delict pe hoţi, însă nu au reuşit să-i şi prindă. Paznicii au putut doar să vadă că hoţii au fugit pe câmpul dinspre Uricani, unde i-ar fi aşteptat o maşină, cu care au scăpat.

„Modus operandi” din cazul acestui jaf este asemănător cu cel din anul 2015: hoţii au venit atunci pe câmpul din spatele complexului, s-au urcat pe acoperiş, au decopertat cu un foarfec de tablă şi au coborât cu o frânghie. În prezent, cel care a avut ideea jafului se află în arestul din Iaşi, şi cel mai probabil va petrece mulţi ani în spatele gratiilor. Asta în timp ce al doilea, “expertul”, aşteaptă să fie judecat în penitenciarul din Cricova şi este, probabil, ceva mai optimist: după destăinuirile sale va avea parte de o înjumătăţire a ambelor pedepse.

Comentarii