EXCLUSIV – Breaking News! Tribunalul Iași: decizia de suspendare a cursurilor în municipiul Iași, nelegală

joi, 19 noiembrie 2020, 14:02
3 MIN
 EXCLUSIV – Breaking News! Tribunalul Iași: decizia de suspendare a cursurilor în municipiul Iași, nelegală

Tribunalul Iași a decis, în urmă cu puțin timp, că decizia luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență prin care cursurile școlare față în față au fost suspendate în municipiul Iași a fost nelegală. Judecătorii au anulat, parțial, hotărârea 76 din 4 noiembrie 2020, prin care autoritățile județene stabileau ca elevii din municipiu să susțină cursurile doar online.

"Anulează în parte Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, respectiv prevederile art. 8 şi art. 9 din hotărâre", au decis, astăzi, potrivit unor surse, judecatorii ieșeni.

Decizia Tribunalului Iași nu este definitivă și nu produce efecte directe, deoarece judecătorii nu au fost de acord cu suspendarea celor doua articole, până la o decizie definitivă. Ulterior acelei hotărâri judetene, la nivel național, a fost emis un ordin prin care toate cursurile față în față au fost suspendate.

Redăm minuta: Respinge excepţia lipsei de interes a reclamanţilor, invocată de pârât. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii ŞCOALA PRIMARĂ „HANSEL UND GRETEL” IAŞI, GRĂDINIŢA „EURO KID” IASI, GRĂDINIŢA „MONTESSORI SCHOOL OF IAŞI”, ASOCIAŢIA ENALURE – GRĂDINIŢA „WALDORF ENALURE” IASI, GRĂDINIŢA PENILLA, GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „CĂSUŢA ZÂNELOR” IAŞI, ASOCIAŢIA KIDS HEAVEN – GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „KIDS HEAVEN” IAŞI, ŞCOALA PRIMARĂ „MONTESSORI SCHOOL OF IASI”, ŞCOALA PRIMARĂ „ATELIER NR. 1” IASI, GRĂDINIŢA „ATELIER NR. 1” IASI, ASOCIAŢIA „HOP SCOTCH EDUCATION” – GRĂDINIŢA „HOPSCOTCH”, SC GRĂDINIŢA KITTY SRL, ASOCIAŢIA ŞCOLILOR PARTICULARE – ASP, în contradictoriu cu pârâtul COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ IAŞI prin PREFECTUL JUDEŢULUI IAŞI. Anulează în parte Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, respectiv prevederile art. 8 şi art. 9 din hotărâre. Respinge cererea de suspendare a executării art. 8 şi 9 din Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Ia act că reclamanţii nu au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, ce se depune la Tribunalul Iaşi, în termen de 5 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de suspendare, respectiv de 15 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de anulare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 19 noiembrie 2020.

"Prin solutia pronunțată astăzi de Tribunalul Iași am obținut anularea articolelor din Hotărârea nr. 76/2020 a CJSU Iași prin care se suspenda activitatea didactică în modalitatea „față în față” pe raza municipiului Iași. Deși produce în continuare efecte Ordinul Ministrului Educației și Cercetării (fiind si acesta in prezent supus controlului instantei), soluția de astăzi reprezintă o primă confirmare a caracterului abuziv al privării copiilor de dreptul fundamental la educație și totodată o invitație fermă la responsabilitate și la o analiză rațională pentru toate autoritățile cărora le aparține prerogativa dispunerii unor asemenea măsuri", ne-a declarat Octavian Bichiș, avocatul reclamanților.

Aceleași scoli au contestat în instanță și ordinul dat la nivel național prin care cursurile față în față au fost suspendate. Pentru ca elevii să se poata întoarce efectiv la școală e nevoie ca reclamanții să aibă câștig de cauză și în acel proces, care se va judeca săptămâna viitoare.

Despre motivația inițiativei școlilor în instanță a scris Ziarul de Iași AICI

Comentarii