Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce spun cifrele oficiale ale DSP Iași

EXCLUSIV: Închiderea şcolilor, efect zero? Numărul elevilor pozitivi a crescut de 4 ori

GALERIE
Covid copii-scoala
  • Covid copii-scoala
- +
Închiderea şcolilor în fizic după data de 4 noiembrie nu pare a fi o măsură reuşită, după două săptămâni de online, cel puţin din punct de vedere statistic. Practic, potrivit datelor înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, în două săptămâni de şcoală online s-au înregistrat în rândul copiilor aproape tot atât de multe infectări cu noul coronavirus faţă de câte s-au înregistrat în toată perioada şcolii hibrid. Per unitate de timp (14 zile), însă, numărul elevilor pozitivi a crescut de peste 4 ori. Medicii infecţionişti spun totuşi că măsura a fost şi este necesară, tocmai pentru a se rupe lanţul epidemiologic. Care sunt argumentele lor?

A fost sau nu o măsură benefică închiderea şcolilor? Conform datelor DSP Iaşi, în perioada 14 septembrie - 4 noiembrie, ultima dată fiind cea a închiderii şcolilor în municipiul Iaşi, au fost raportate 220 de cazuri de infecţie cu SARS COV 2 în rândul preşcolarilor şi elevilor. În toată această perioadă, şcolile din municipiul Iaşi au funcţionat după sistemul hibrid, alternând perioada de desfăşurare a cursurilor în fizic la şcoală cu cea a cursurilor urmate online. Pe 4 noiembrie, dată fiind faptul că rata de infectări la numărul de locuitori a sărit de 3 la mie, s-a decis mai întâi la nivel local, şi ulterior la nivel naţional, ca învăţământul să se facă strict online.

În cele două săptămâni de măsuri severe, cel puţin în ceea ce priveşte sistemul educaţional, au fost raportate nu mai puţin de 184 de infectări în rândul preşcolarilor şi elevilor. Per unitate de timp, însă, numărul cazurilor apărute la fiecare două săptămâni a crescut în ultimele 14 zile de peste 4 ori faţă de media dinaintea închiderii şcolilor. Este adevărat că numărul de cazuri pozitive a crescut în judeţ mult în ultima perioadă în întreaga populaţie şi este de presupus că acest lucru s-a reflectat şi în rândul copiilor. Însă diferenţa imensă, de peste 4 ori în ce priveşte elevii, este de natură a pune un semn de întrebare în privinţa oportunităţii închiderii şcolilor.

Adolescenţii, cei mai vulnerabili la infectare

„Din cei 184, doar 35 au vârste de până în 14 ani, restul au vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Deci, diferenţa mare o reprezintă adolescenţii, ceea ce e clar că mobilitatea la această grupă de vârstă este un factor de risc“, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Din aceleaşi date puse în paralel cu numărul de noi cazuri raportate zilnic, se observă că numărul copiilor şi al adolescenţilor este mic în comparaţie cu numărul adulţilor infectaţi. Cu toate acestea, medicii consideră că măsura de suspendare a cursurilor faţă în faţă este extrem de importantă şi are un rol.

„Are rolul de a rupe lanţul sursă-transmiţător-receptor. Copiii pot fi foarte uşor transmiţători în acest lanţ, pentru că la marea majoritate nu există simptome de niciun fel. Închiderea şcolilor ar trebui să ducă la un număr mai redus de cazuri, dacă e să ne gândim din acest punct de vedere. Copiii pot transmite fără să vrea virusul atât acasă, în familie, cât şi la şcoală. Şi acasă şi la şcoală există persoane vulnerabile în faţa infecţiei cu SARS COV 2. Din punctul de vedere al grupei de vârstă, respectiv adolescenţii, trebuie avută în vedere mobilitatea lor. În primul rând e vorba de mijloacele de transport în comun, dar şi de alte spaţii în care ei se regăsesc sau se întâlnesc“, a declarat şi Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.

DSP: Încă nu ştim dacă închiderea şcolilor este eficace

Un alt aspect: dat fiind faptul că sunt asimptomatici, nici numărul copiilor infectaţi nu poate fi cunoscut cu exactitate.

„De fapt, 90% dintre copiii asiptomatici sunt netestaţi. Numărul pe care noi îl ştim e cel raportat de centrele de testare. Dar sunt persoane adulte, tot mai multe chiar, care stau acasă, fără să se testeze. Nici ei, nici cei din familie. Din această categorie, foarte mulţi ajung la spital cu forme severe de boală. În acelaşi timp, sunt familii unde un singur membru este declarat pozitiv după testare, dar asta nu înseamnă că ceilalţi toţi sunt negativi. În acest caz, mulţi sunt sub supravegherea medicului de familie. Doar testul PCR o poate dovedi. De aceea, respectarea măsurilor de protecţie este esenţială“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

La rândul lor, reprezentanţii DSP Iaşi sunt de părere că o concluzie vizavi de decizia privind suspendarea cursurilor poate fi luată doar după o perioada mai îndelungată de timp.

„O monitorizare în timp, după perioada închiderii şcolilor, ar putea constitui un indicator dacă se justifică menţinerea deciziei sau nu. Dacă incidenţa va scădea după această perioadă, putem să spunem că măsura este una eficace“, a mai spus Vasile Cepoi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri