anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Cum a trișat Ministerul Sănătății Iașul: Institutul Inimii, retrogradat de la nivel regional la statut de investiție județeană

GALERIE
institutul inimii iasi
  • institutul inimii iasi
- +

Am fost depunctaţi pentru că Institutul Inimii a fost considerat doar de interes judeţean. “Ziarul de Iaşi” a consultat un studiu de oportunitate pentru înfiinţarea viitorului spital care arată că două treimi din pacienţii de la actualul IBCV din Copou sunt din afara judeţului Iaşi. Proiectul a mai fost depunctat drastic pentru că are doar 17% paturi cu echipamente IT. “Noi, în contestaţie, am demonstrat prin fişe tehnice că toate paturile puteau fi considerate ca atare”, ne-a declarat vicepreşedintele CJ

Ministerul Sănătăţii a evaluat îndoielnic proiectul privind construirea Institutului Inimii la Iaşi. „Ziarul de Iaşi” prezintă în exclusivitate fişa de evaluare: în cazul a două criterii, Consiliul Judeţean (CJ) a fost depunctat într-o manieră care ridică mari semne de întrebare. Este vorba despre fişa în baza căreia Iaşul a pierdut finanţarea din PNRR pentru Institutul Inimii. În primul rând, Institutul a fost considerat de „interes judeţean” (!). Celălalt criteriu, unde CJ a pierdut cele mai multe puncte, a vizat dotarea paturilor cu echipamente IT. Deşi toate paturile sunt prevăzute cu astfel de dotări, MS a ţinut cont doar de cele din terapie intensivă, iar acest lucru a făcut diferenţa: CJ a primit un singur punct din 10 posibile. Un punctaj suplimentar la acest criteriu ar fi adus finanţarea la Iaşi.

Autoritatea centrală a ţinut „la secret” fişa de evaluare: ZDI a găsit-o întâmplător într-un document oficial al MS, „rătăcit” pe site-ul Camerei Deputaţilor. Reprezentanţii administraţiei judeţene au susţinut vineri că au putut consulta grila abia după ce aceasta le-a fost furnizată de reporterul ZDI. Modul în care MS a evaluat proiectul întăreşte percepţia potrivit căreia lista cu spitale acceptate spre finanţare la PNRR a fost o decizie eminamente politică, iar competiţia naţională a fost una formală cu rezultat prestabilit.

Iaşul a pornit din start cu un deficit de 15 puncte

Evaluarea finală a proiectului privind înfiinţarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) a însemnat 61 de puncte, în condiţiile în care 64 de puncte a fost ultimul punctaj în lista aprobată spre finanţare. Iaşul a pornit din start cu un deficit de 15 puncte: acest factor de corecţie a fost introdus discreţionar în defavoarea judeţelor pe raza cărora sunt în derulare proiecte de spitale regionale de urgenţă (Iaşi, Dolj şi Cluj). Evaluarea a fost făcută în baza a 7 criterii: la patru dintre acestea, CJ a luat maximul de puncte. Diferenţa a fost făcută de trei aspecte: clasificarea obiectivului de investiţii, suma cerută din PNRR şi procentul de paturi dotate cu echipamente IT. Chiar dacă IRMC a făcut obiectul unui parteneriat CJ – MS, iar toate studiile întocmite au arătat adresabilitatea unităţii la un nivel cel puţin regional, MS a clasificat obiectivul drept „spital judeţean” şi a obţinut doar 5 puncte. Dacă ar fi fost clasificat „institut/spital regional” ar fi obţinut 7 puncte, în condiţiile în care o adresabilitate naţională ar fi adus maximul de puncte (10). Se pare că MS a ţinut cont doar de faptul că autoritatea în subordinea căreia va fi spitalul este Consiliul Judeţean astfel că unitatea nu a putut fi catalogată drept una regională.

Fișa de evaluare a Institutului Inimii, prelucrată de ZDI în urma informațiilor dintr-un document oficial al MS

Vicepreşedintele CJ Marius Dangă ne-a declarat că, în cererea de finanţare, s-a arătat fără echivoc că CJ va construi un „institut regional”, în conformitate cu tot cadrul legal în domeniu. „Mai mult, documentaţia tehnică şi studiul «Analiza pieţei serviciilor de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară în judeţul Iaşi şi Regiunea Moldova», anexe la cererea de finanţare, întăresc susţinerea solicitantului de a obţine la acest criteriu 7 puncte”, a spus Marius Dangă. Al doilea criteriu unde a fost depunctat Iaşul a vizat valoarea: CJ a solicitat 179 milioane de euro prin PNRR (60% din totalul investiţiei) ceea ce i-a adus doar 10 puncte: dacă valoarea solicitată era sub 150 mil. euro ar fi primit 15 puncte, iar dacă era sub 100 mil. euro ar fi avut maximul de puncte (20). În context, de remarcat că marea majoritatea a spitalelor aprobate au solicitat fonduri din PNRR într-o proporţie de 95% din valoarea proiectului (23 din 27 unităţi aprobate). De asemenea, pe listă figurează spitale care au primit o finanţare similară cu cea solicitată de CJ Iaşi.

Controversa paturilor cu dotări IT

Nu în ultimul rând, IRMC a pierdut în mod bizar nu mai puţin de 9 puncte: la criteriul privind dotarea paturilor cu echipamente IT, unitatea a primit un singur punct din 10 posibile. „Numărul de paturi care deţin echipamente IT este în proporţie de 17,77%”, este explicaţia MS. Punctajul maxim era acordat în cazul în care cel puţin 90% dintre paturi aveau astfel de dotări. De asemenea, dacă peste un sfert dintre paturi aveau dotări IT, atunci unitatea primea 4 puncte. „În ceea ce priveşte paturile dotate cu echipamente IT, cred că ne-au luat în considerare doar paturile din ATI (anestezie şi terapie intensivă) şi unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici, care, în total, sunt 80. Dar noi, în contestaţie, am demonstrat prin fişe tehnice că toate paturile puteau fi considerate ca atare, cele 80 de paturi au dotări IT şi medical complexe”, ne-a declarat vicepreşedintele CJ.

Citeșt și: EXCLUSIV Un amplu studiu cere construcţia Institutului Inimii. Mai multe clinici de la spitalele din Iaşi vor trebui închise

Într-adevăr, 80 din 450 de paturi înseamnă o proporţie de 17,77%. Oficialul instituţiei a adăugat că, în cuprinsul Ghidului de finanţare şi anexele sale, nu există o definiţie pentru „pat dotat cu echipamente IT” sau o menţiune la tipul de dotări minime necesare pentru a încadra un pat la un astfel de criteriu. „Prin proiect, am prevăzut sisteme informatice spitaliceşti pentru fiecare pacient internat, respectiv ocupant al unui pat dintre cele aproape 500 ale spitalului”, a mai spus Marius Dangă.

În ce condiţii putea CJ să obţină finanţarea

Chiar şi cu factorul de corecţie, prin care punctajul final al Iaşului a fost diminuat cu 15 puncte, CJ avea şanse să obţină finanţarea PNRR. Cu 2 puncte în plus la criteriul privind clasificarea şi cele 9 puncte de la „paturile IT”, ar fi avut un punctaj de 72. Un astfel de punctaj ar fi propulsat IRMC pe locul 19 între cele 27 de spitale aprobate pentru finanţare – ultimul spital care a obţinut fonduri a avut 64 de puncte. Dar, cum punctajul final al IRMC a fost 61, chiar şi doar câteva puncte suplimentare la „paturile IT” ar fi adus finanţarea (4 puncte ar fi fost îndeajuns). De asemenea, dacă MS ar fi renunţat la factorul de corecţie (factor contestat de cei trei poli regionali – Iaşi, Cluj şi Craiova - încă de la realizarea ghidului), atunci Iaşul ar fi fost în fruntea listei, respectiv între primele 7 unităţi aprobate.

CJ a contestat rezultatele evaluării în „orb” în condiţiile în care MS nu a pus la dispoziţia autorităţii grila de punctare. Dar, este foarte puţin probabil ca acest demers să mai schimbe ceva în logica de la Bucureşti, având în vedere că lista spitalelor PNRR a fost deja aprobată de către Guvern. Rămâne de văzut dacă CJ va identifica o altă sursă de finanţare pentru a construi spitalul. 

Lista proiectelor aprobate și punctajele obținute poate fi studiată AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.