Procurorii ieşeni caută un călugăr acuzat că a făcut sex cu doi băieţi într-o pensiune
Fapta s-ar fi petrecut în noaptea de 11/12 februarie, într-o pensiune din Radauti. Ierod (...)
citeste totmiercuri, 22.03.2023
Am fost depunctaţi pentru că Institutul Inimii a fost considerat doar de interes judeţean. “Ziarul de Iaşi” a consultat un studiu de oportunitate pentru înfiinţarea viitorului spital care arată că două treimi din pacienţii de la actualul IBCV din Copou sunt din afara judeţului Iaşi. Proiectul a mai fost depunctat drastic pentru că are doar 17% paturi cu echipamente IT. “Noi, în contestaţie, am demonstrat prin fişe tehnice că toate paturile puteau fi considerate ca atare”, ne-a declarat vicepreşedintele CJ
Ministerul Sănătăţii a evaluat îndoielnic proiectul privind construirea Institutului Inimii la Iaşi. „Ziarul de Iaşi” prezintă în exclusivitate fişa de evaluare: în cazul a două criterii, Consiliul Judeţean (CJ) a fost depunctat într-o manieră care ridică mari semne de întrebare. Este vorba despre fişa în baza căreia Iaşul a pierdut finanţarea din PNRR pentru Institutul Inimii. În primul rând, Institutul a fost considerat de „interes judeţean” (!). Celălalt criteriu, unde CJ a pierdut cele mai multe puncte, a vizat dotarea paturilor cu echipamente IT. Deşi toate paturile sunt prevăzute cu astfel de dotări, MS a ţinut cont doar de cele din terapie intensivă, iar acest lucru a făcut diferenţa: CJ a primit un singur punct din 10 posibile. Un punctaj suplimentar la acest criteriu ar fi adus finanţarea la Iaşi.
Autoritatea centrală a ţinut „la secret” fişa de evaluare: ZDI a găsit-o întâmplător într-un document oficial al MS, „rătăcit” pe site-ul Camerei Deputaţilor. Reprezentanţii administraţiei judeţene au susţinut vineri că au putut consulta grila abia după ce aceasta le-a fost furnizată de reporterul ZDI. Modul în care MS a evaluat proiectul întăreşte percepţia potrivit căreia lista cu spitale acceptate spre finanţare la PNRR a fost o decizie eminamente politică, iar competiţia naţională a fost una formală cu rezultat prestabilit.
Evaluarea finală a proiectului privind înfiinţarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) a însemnat 61 de puncte, în condiţiile în care 64 de puncte a fost ultimul punctaj în lista aprobată spre finanţare. Iaşul a pornit din start cu un deficit de 15 puncte: acest factor de corecţie a fost introdus discreţionar în defavoarea judeţelor pe raza cărora sunt în derulare proiecte de spitale regionale de urgenţă (Iaşi, Dolj şi Cluj). Evaluarea a fost făcută în baza a 7 criterii: la patru dintre acestea, CJ a luat maximul de puncte. Diferenţa a fost făcută de trei aspecte: clasificarea obiectivului de investiţii, suma cerută din PNRR şi procentul de paturi dotate cu echipamente IT. Chiar dacă IRMC a făcut obiectul unui parteneriat CJ – MS, iar toate studiile întocmite au arătat adresabilitatea unităţii la un nivel cel puţin regional, MS a clasificat obiectivul drept „spital judeţean” şi a obţinut doar 5 puncte. Dacă ar fi fost clasificat „institut/spital regional” ar fi obţinut 7 puncte, în condiţiile în care o adresabilitate naţională ar fi adus maximul de puncte (10). Se pare că MS a ţinut cont doar de faptul că autoritatea în subordinea căreia va fi spitalul este Consiliul Judeţean astfel că unitatea nu a putut fi catalogată drept una regională.
Fișa de evaluare a Institutului Inimii, prelucrată de ZDI în urma informațiilor dintr-un document oficial al MS
Vicepreşedintele CJ Marius Dangă ne-a declarat că, în cererea de finanţare, s-a arătat fără echivoc că CJ va construi un „institut regional”, în conformitate cu tot cadrul legal în domeniu. „Mai mult, documentaţia tehnică şi studiul «Analiza pieţei serviciilor de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară în judeţul Iaşi şi Regiunea Moldova», anexe la cererea de finanţare, întăresc susţinerea solicitantului de a obţine la acest criteriu 7 puncte”, a spus Marius Dangă. Al doilea criteriu unde a fost depunctat Iaşul a vizat valoarea: CJ a solicitat 179 milioane de euro prin PNRR (60% din totalul investiţiei) ceea ce i-a adus doar 10 puncte: dacă valoarea solicitată era sub 150 mil. euro ar fi primit 15 puncte, iar dacă era sub 100 mil. euro ar fi avut maximul de puncte (20). În context, de remarcat că marea majoritatea a spitalelor aprobate au solicitat fonduri din PNRR într-o proporţie de 95% din valoarea proiectului (23 din 27 unităţi aprobate). De asemenea, pe listă figurează spitale care au primit o finanţare similară cu cea solicitată de CJ Iaşi.
Nu în ultimul rând, IRMC a pierdut în mod bizar nu mai puţin de 9 puncte: la criteriul privind dotarea paturilor cu echipamente IT, unitatea a primit un singur punct din 10 posibile. „Numărul de paturi care deţin echipamente IT este în proporţie de 17,77%”, este explicaţia MS. Punctajul maxim era acordat în cazul în care cel puţin 90% dintre paturi aveau astfel de dotări. De asemenea, dacă peste un sfert dintre paturi aveau dotări IT, atunci unitatea primea 4 puncte. „În ceea ce priveşte paturile dotate cu echipamente IT, cred că ne-au luat în considerare doar paturile din ATI (anestezie şi terapie intensivă) şi unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici, care, în total, sunt 80. Dar noi, în contestaţie, am demonstrat prin fişe tehnice că toate paturile puteau fi considerate ca atare, cele 80 de paturi au dotări IT şi medical complexe”, ne-a declarat vicepreşedintele CJ.
Citeșt și: EXCLUSIV Un amplu studiu cere construcţia Institutului Inimii. Mai multe clinici de la spitalele din Iaşi vor trebui închise
Într-adevăr, 80 din 450 de paturi înseamnă o proporţie de 17,77%. Oficialul instituţiei a adăugat că, în cuprinsul Ghidului de finanţare şi anexele sale, nu există o definiţie pentru „pat dotat cu echipamente IT” sau o menţiune la tipul de dotări minime necesare pentru a încadra un pat la un astfel de criteriu. „Prin proiect, am prevăzut sisteme informatice spitaliceşti pentru fiecare pacient internat, respectiv ocupant al unui pat dintre cele aproape 500 ale spitalului”, a mai spus Marius Dangă.
Chiar şi cu factorul de corecţie, prin care punctajul final al Iaşului a fost diminuat cu 15 puncte, CJ avea şanse să obţină finanţarea PNRR. Cu 2 puncte în plus la criteriul privind clasificarea şi cele 9 puncte de la „paturile IT”, ar fi avut un punctaj de 72. Un astfel de punctaj ar fi propulsat IRMC pe locul 19 între cele 27 de spitale aprobate pentru finanţare – ultimul spital care a obţinut fonduri a avut 64 de puncte. Dar, cum punctajul final al IRMC a fost 61, chiar şi doar câteva puncte suplimentare la „paturile IT” ar fi adus finanţarea (4 puncte ar fi fost îndeajuns). De asemenea, dacă MS ar fi renunţat la factorul de corecţie (factor contestat de cei trei poli regionali – Iaşi, Cluj şi Craiova - încă de la realizarea ghidului), atunci Iaşul ar fi fost în fruntea listei, respectiv între primele 7 unităţi aprobate.
CJ a contestat rezultatele evaluării în „orb” în condiţiile în care MS nu a pus la dispoziţia autorităţii grila de punctare. Dar, este foarte puţin probabil ca acest demers să mai schimbe ceva în logica de la Bucureşti, având în vedere că lista spitalelor PNRR a fost deja aprobată de către Guvern. Rămâne de văzut dacă CJ va identifica o altă sursă de finanţare pentru a construi spitalul.
Lista proiectelor aprobate și punctajele obținute poate fi studiată AICI
Cuvinte cheie: + institutul inimii, farsa, evaluare, depunctare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Tu știai că poți să recuperezi taxele plătite la stat dacă ai lucrat în Germania? (P)
ChatGPT denunţă corupţia premierului Viktor Orban: "Imperiul lui se bazează pe înşelătorie"
Oja semipermanenta poate vorbi in locul tau! Iata ce poate spune despre tine! (P)
Ai ceva de taiat? Iata cum trebuie sa alegi firul de motocoasa! (P)
Maşinile noi cu motoare cu ardere internă vor putea fi comercializate în UE şi după 2035
Carnea de pui obţinută în laborator are liber să fie pusă în vânzare
Fiul lui Niculae Bădălău, pus sub control judiciar de DNA pentru dare de mită
Viktor Orban, premierul Ungariei, dat în judecată la Curtea de Apel Iaşi
Mesut Ozil, 34 de ani, şi-a anunţat retragerea din activitatea de fotbalist
Bărbat mort după ce o bucată de BCA a căzut de la etajul al şaselea al unei clădiri în construcţie
Volodimir Zelenski, vizită pe linia frontului din Bahmut. “Vă mulţumesc pentru că aţi apărat statul”
Experţi: Ce a arătat limbajul corporal la întâlnirea dintre Xi şi Putin
90% din deşeurile colectate din apele din România sunt reprezentate de plastic
Director de la Domeniile Statului, arestat pentru o şpagă de 350.000 de euro
Giroud, 36 de ani, ar vrea să participe la Jocurile Olimpice din 2024
Fost secretar de stat: „Grindeanu ignoră Autostrada Unirii A8. Avansul e ruşinos”
Premierul Nicolae Ciucă susţine ca CEC să intre pe piaţa asigurărilor
OMS: 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii 10 ani
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a “jucat” iar cu rachetele
3,17 % - rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Iași la finele lunii februarie 2023.
Oameni, instituţii şi companii din 195 de ţări vor stinge lumina sâmbătă, timp de o oră
O altă mare companie românească își dă duhul. Blue Air intră în insolvenţă
Reacția lui Novak Djokovic după ce nu a fost lăsat să participe la turneele din SUA
UAIC și USM au convenit asupra condițiilor de funcționare a extensiunii de la Chișinău
VIDEO Un autocar plin cu pasageri s-a răsturnat, în Ialomița. Mai multe persoane au ajuns la spital
Mielopatia cervicală se produce prin îngustarea canalului cervical
Chirica Neputinciosul. Văicăreala unui primar aflat la final de carieră politică! (P)
Cutremur cu magnitudinea 3,8, în această dimineață. Seismul s-a produs în judeţul Buzău
A sunat la 112 ca să își salveze soția, dar a murit intoxicat până a ajuns ambulanța
VIDEO Roboții kamikaze ai ucrainenilor fac prăpăd printre tancurile rusești
Meta, acuzată că a facilitat traficul de persoane prin intermediul Facebook și Instagram
Lucian DÎRDALADespre marea coaliţie (II) |
Florin CÎNTICIdentităţile multiple ale lui Mircea Eliade |
Radu PĂRPĂUȚĂErgo bibamus! |
Alex VASILIUO nucă tare: muzica academică modernă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.