Alertă maximă în Poliţia ieşeană

EXCLUSIV: Passaris de România loveste la Iasi: a furat un seif. Numai impuscat poate fi prins

vineri, 27 februarie 2015, 03:02
6 MIN

O provocare pentru Poliţia ieşeană! Cel mai periculos infractor ieşean, recunoscut în ţară, dar şi în străinătate, este căutat iar de poliţişti după spargerea unui oficiu poştal din judeţul Iaşi. Acesta a fost eliberat din închisoare în urmă cu aproximativ un an şi s-a apucat din nou de comis fărădelegi.

Ca şi ultima oară când pe urmele sale erau mereu poliţiştii, în prezent, zeci de ofiţeri şi agenţi îl caută şi se zvoneşte că a plecat din ţară. Când poliţiştii l-au „dibuit“ în 2004, nu s-a lăsat decât în momentul în care a fost ciuruit de gloanţe, pe şinele de cale ferată de la Gară. Chiar şi rănit, acesta s-a târâit printre şinele de cale ferată ca o fiară încolţită.

Este vorba despre Constantin Cojocaru, zis „Passaris al României“, după nu­mele unui cunoscut criminal grec, Konstantinos Passaris, care este închis pe viaţă la Gherla pentru un dublu asasinat la o casă de amanet din Bucureşti, după ce fusese condamnat pentru 18 fapte penale în Grecia, din care cinci omoruri. Culmea, Cojocaru se află în libertate deşi în 2004 era căutat pentru două evadări, uciderea unui poliţist, cât şi pentru multe înşelăciuni şi tâlhării. Însă „ultima“ ispravă“ a ce­le­brului infractor ieşean a fost o mare păcăleală: în seiful pe care l-au furat de la oficiul poştal nu au găsit decât mărunţiş.

De trei zile, poliţiştii ieşeni sunt în alertă maximă şi îl caută pe celebrul infractor ieşean poreclit „Pas­saris al României“ sau „Pisica“, după uşurinţa cu care s-a urcat pe zidurile a două închisori din Serbia, de unde a evadat prin anii 2000. A­cesta a stat o perioadă în închisoare după ce a fost condamnat pentru mai multe furturi din locuinţe comise în Iaşi, apoi tâlhării şi un jaf armat în Timişoara. Conştient că va fi prins, acesta a trecut graniţa fraudulos în Serbia, unde a continuat să jefuiască. Încarcerat de două ori, Pisica a reuşit să evadeze de fiecare dată, iar ultima oară a ucis un poliţist aflat pe urmele lui. Aceasta este „cartea de vizită“ a celui mai „titrat“ infractor ieşean, oiginar din Tansa, Belceşti, după care aleargă poliţiştii ieşeni.

„Nu ştiau că pensiile se dădeau în jumătate de oră“

Spargerea oficiului poştal din Erbiceni a fost plănuită din timp, iar temutul infractor şi-a luat şi un ajutor în persoana unui tânăr Culiţă Gioni Plop, originar din Săbăoani, judeţul Neamţ. Ca la carte, Plop şi cu Constantin Cojocaru au mers luni în jurul orei 16 la oficiul postal de unde au cumpărat 20 de plicuri. Acest lucru l-au făcut ca să observe sistemele de siguranţă ale imobilului şi unde era amplasat seiful cu bani. „În acelaşi timp, cei doi au întrebat diferite persoane dacă au început să se dea pensiile. Nu ştiau că pensiile se dădeau în jumătate de oră, cum au precizat poştaşii, iar la seif nu mai rămânea aproape nimic“, au precizat surse din cadrul anchetei.

„Înarmaţi“ cu cleşti de tip „gură de lup“ şi leviere, cei doi s-au întors la oficiu pe timpul nopţii, în jurul orei 3. Au rupt lacătul grilajului de fier de la intrare, apoi o altă uşă şi au început să lovească cu levierele în peretele unde era încastrat seiful. După o oră, cei doi au reuşit să îl scoată din perete, apoi l-au transportat în autoturismul condus de Plop, un Fiat. „Seiful este chiar firav. Este tablă mai mult. L-au transportat în autoturism, iar venind spre Iaşi au făcut dreapta la Metro şi au mers într-o pădure de lângă Voineşti. Aici au reuşit să-l des­chidă, dar au avut o mare de­zamăgire deoarece nu erau foarte mulţi bani“, au precizat anchetatorii.

150 de lei în bancnote de un leu

Nervoşi că lovitura s-a dovedit a fi un eşec, cei doi au început să se certe. În interiorul seifului au găsit 150 de lei în bancnote de un leu, şi fişicuri de bani de câte zece bani. Plus zece cartele Orange şi Voda­fone. „Enervaţi, cei doi au aruncat şi împrăştiat fişicurile cu monede şi au luat ceilalţi bani şi cartelele telefonice. Cartelele telefonice au fost găsite la locuinţa unuia dintre cei doi. De asemenea, seiful a fost ascuns sub un pod de la intrarea în localitatea Voineşti“, au povestit anchetatorii.

Pentru prinderea celor doi, poliţiştii au mobilizat forţe impresionante, fiind prins numai Plop. Celălalt, Constantin Cojocaru, parcă a dispărut de pe faţa pământului şi este căutat de zeci de poliţişti. Aceştia bănuiesc despre el că deja a plecat în străinătate. „A fost dat deja în urmărire naţională“, spun po­liţiştii. Celălalt hoţ este arestat şi a povestit totul poliţiştilor, indicând chiar el locul din pădure unde au spart seiful, unde au împrăştiat mo­nedele de zece bani, inclusiv unde au ascuns seiful spart.

A ucis un poliţist sârb în timpul unei evadări

Poliţiştii ieşeni sunt în alertă maximă deoarece Cojocaru este deosebit de periculos şi perspicace. Acesta are o „experienţă“ grea şi cunoaşte toate tacticile de a se face nevăzut. În acţiunea de prindere a lui Passaris în 2004, au fost folosite forţe impresionate de poliţie, care au reuşit să-l împuşte în picior şi în mână. Chiar şi aşa, acesta s-a târât printre şine ca să scape de ur­măritori. Acţiunea de prindere a acestuia pare un scenariu de film.

În 2004, fiind vânat în Serbia unde a ucis un poliţist în timpul ultimei evadări, acesta s-a întors în Ti­mişoara, şi locuia cu prietena sa într-un apartament. Poliţiştii timişoreni i-au luat urma după ce mai multe prostituate au reclamat că un anume „Raul“ le-a contactat telefonic, iar după ce le-a întâlnit, le-a deposedat de bijuterii şi bani, sub ameninţarea pistolului. După ce au aflat adresa acestuia, poliţiştii din Timişoara i-au găsit în casă trei pistoale de provenienţă sârbească şi 38 de cartuşe, o carte de identitate falsă, dar şi iubita infractorului, Cristina Cojocaru. Din nou, Passaris a reuşit să se facă nevăzut. Numai că, după două săptămâni, Cojocaru a apărut în Iaşi unde şi-a închiriat un apartament în blocul din faţa magazinului de la Gară.

Pe 1 februarie 2004, zeci de poliţişti s-au ascuns prin scările din jurul blocului respectiv, chiar şi pe imobile. Şi de data aceasta Cojocaru a simţit că este încolţit şi a sărit de la etajul doi, ştiind că este aşteptat pe scara blocului. Acesta a început să alerge spre Gară, iar poliţiştii au început să tragă focuri de avertisment. Pentru că încă fugea, poliţiştii au tras asupra lui, rănindu-l în coapsă şi în mâna dreaptă. Rănit, Passaris s-a târât printre liniile de cale ferată, pe sub un vagon, apoi prin spălătoria de vagoane. Aici, urmăritul a intrat printr-o fereastră în punctul termic din subsol. Pentru a-l scoate, poliţiştii au aruncat în interior două grenade fumigene, care l-au făcut pe Cojocaru să iasă singur. A fost condamnat de Tribu­nalul Timişoara la 16 ani de în­chisoare.

 

Comentarii