Facturi la energie şi de zece ori mai mari. Servicii Publice anunţă trecerea pe alte surse

marți, 08 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Facturi la energie şi de zece ori mai mari. Servicii Publice anunţă trecerea pe alte surse

Instituţia subordonată Primăriei vrea să dezvolte un parc fotovoltaic, dar şi să producă brichete de lemn din deşeurile vegetale pe care le strânge din oraş.

 

Creşterea majoră a preţurilor la curentul electric şi gaz determină unele instituţii să caute surse alternative de energie. Într-o astfel de situaţie este Servicii Publice Iaşi (SPI), societate a Primăriei responsabilă în primul rând cu întreţinerea spaţiilor verzi. O primă investiţie pe care SPI vrea să o facă în următoarele luni constă în realizarea unui sistem de panouri fotovoltaice care să alimenteze cu energie electrică baza de producţie şi sera din zona Galata.

Proiectul are o valoare estimată de 366.000 lei. Directorul SPI Laurenţiu Ivan ne-a declarat ieri că o astfel de investiţie ar scădea dependenţa instituţiei faţă de operatori privaţi. Prin realizarea sistemului, două treimi din energie electrică, necesară anual la cele două obiective menţionate, ar fi producţie proprie.

„Anual, necesarul de energie electrică la baza de producţie şi seră este în jur de 150 MW. Prin investiţia pe care ne-am propus-o în acest an, am acoperi 100 MW din acest necesar. Noi, în luna ianuarie 2022, am achitat circa 3.200 lei/MW; la un astfel de cost, cei 100 MW produşi ar însemna amortizarea investiţiei într-un an. Acum, în februarie, preţul a fost de 1.440 lei/MW”, a spus Laurenţiu Ivan, el subliniind că preţul la energie electrică fluctuează foarte mult şi chiar în condiţiile costului aferent lunii februarie o astfel de investiţie este oportună.

Factură la gaz de zece ori mai mare

O altă problemă întâmpinată de SPI este preţul la gaz. Potrivit lui Ivan, în ianuarie 2021 a fost achitată o factură de circa 40.000 lei, iar pentru ianuarie 2022, factura a depăşit 400.000 lei, de zece ori mai mult, după cum lesne se poate calcula. Directorul SPI a mai spus că, pentru luna februarie, factura la gaz trece pragul de 500.000 lei.

„Ne gândim la surse alternative pentru încălzirea bazei de producţie, avem un cazan care merge şi pe lemn şi putem face o instalaţie de brichete de lemn, avem la îndemână crengi şi alte deşeuri vegetale. În schimb, instalaţiile sunt destul de costisitoare, o instalaţie cu o capacitate rezonabilă, de circa 400 kg/oră, ajunge undeva la 160.000 euro. Dar, şi astfel o astfel de investiţie s-ar amortiza într-un timp rezonabil dacă ţinem cont că doar într-o lună am plătit 400.000 lei pe încălzire la nivelul întregii unităţi, inclusiv cimitirele, sediul şi celelalte obiective”, a mai spus Laurenţiu Ivan. El a adăugat că cei mai mari consumatori de energie sunt baza de producţie şi sera. Potrivit lui Ivan, alimentarea din surse alternative a acestor două obiective ar rezolva „o problemă majoră” la nivelul instituţiei, în sensul de a degrava bugetul instituţiei de costuri mari pe utilităţi.

Pentru anul în curs, investiţiile pe care şi le propune SPI ajung la aproape 5 milioane de lei. Mai bine de jumătate din această sumă reprezintă achiziţii de utilaje, echipamente şi mijloace de transport. Alte investiii vizează realizarea unei staţii de prelucrare compost, refacerea drumului intern, amenajări peisagistice şi puţuri de captare a apei.

Comentarii