anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Facturi la energie şi de zece ori mai mari. Servicii Publice anunţă trecerea pe alte surse

GALERIE
facturi energie
 • facturi energie
- +

Instituţia subordonată Primăriei vrea să dezvolte un parc fotovoltaic, dar şi să producă brichete de lemn din deşeurile vegetale pe care le strânge din oraş.

 

Creşterea majoră a preţurilor la curentul electric şi gaz determină unele instituţii să caute surse alternative de energie. Într-o astfel de situaţie este Servicii Publice Iaşi (SPI), societate a Primăriei responsabilă în primul rând cu întreţinerea spaţiilor verzi. O primă investiţie pe care SPI vrea să o facă în următoarele luni constă în realizarea unui sistem de panouri fotovoltaice care să alimenteze cu energie electrică baza de producţie şi sera din zona Galata.

Proiectul are o valoare estimată de 366.000 lei. Directorul SPI Laurenţiu Ivan ne-a declarat ieri că o astfel de investiţie ar scădea dependenţa instituţiei faţă de operatori privaţi. Prin realizarea sistemului, două treimi din energie electrică, necesară anual la cele două obiective menţionate, ar fi producţie proprie.

„Anual, necesarul de energie electrică la baza de producţie şi seră este în jur de 150 MW. Prin investiţia pe care ne-am propus-o în acest an, am acoperi 100 MW din acest necesar. Noi, în luna ianuarie 2022, am achitat circa 3.200 lei/MW; la un astfel de cost, cei 100 MW produşi ar însemna amortizarea investiţiei într-un an. Acum, în februarie, preţul a fost de 1.440 lei/MW”, a spus Laurenţiu Ivan, el subliniind că preţul la energie electrică fluctuează foarte mult şi chiar în condiţiile costului aferent lunii februarie o astfel de investiţie este oportună.

Factură la gaz de zece ori mai mare

O altă problemă întâmpinată de SPI este preţul la gaz. Potrivit lui Ivan, în ianuarie 2021 a fost achitată o factură de circa 40.000 lei, iar pentru ianuarie 2022, factura a depăşit 400.000 lei, de zece ori mai mult, după cum lesne se poate calcula. Directorul SPI a mai spus că, pentru luna februarie, factura la gaz trece pragul de 500.000 lei.

„Ne gândim la surse alternative pentru încălzirea bazei de producţie, avem un cazan care merge şi pe lemn şi putem face o instalaţie de brichete de lemn, avem la îndemână crengi şi alte deşeuri vegetale. În schimb, instalaţiile sunt destul de costisitoare, o instalaţie cu o capacitate rezonabilă, de circa 400 kg/oră, ajunge undeva la 160.000 euro. Dar, şi astfel o astfel de investiţie s-ar amortiza într-un timp rezonabil dacă ţinem cont că doar într-o lună am plătit 400.000 lei pe încălzire la nivelul întregii unităţi, inclusiv cimitirele, sediul şi celelalte obiective”, a mai spus Laurenţiu Ivan. El a adăugat că cei mai mari consumatori de energie sunt baza de producţie şi sera. Potrivit lui Ivan, alimentarea din surse alternative a acestor două obiective ar rezolva „o problemă majoră” la nivelul instituţiei, în sensul de a degrava bugetul instituţiei de costuri mari pe utilităţi.

Pentru anul în curs, investiţiile pe care şi le propune SPI ajung la aproape 5 milioane de lei. Mai bine de jumătate din această sumă reprezintă achiziţii de utilaje, echipamente şi mijloace de transport. Alte investiii vizează realizarea unei staţii de prelucrare compost, refacerea drumului intern, amenajări peisagistice şi puţuri de captare a apei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.