anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

FILIT Iaşi, între 3 şi 7 octombrie. Care sunt noutăţile ediţiei din 2018

GALERIE
filit
 • filit
- +

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) va avea loc anul acesta în perioada 3 - 7 octombrie, iar o noutate o va reprezenta realizarea unui amplu proiect editorial care va readuce în centrul atenţiei scriitorul-„patron de muzeu”.

FILIT, ajuns la a şasea ediţie, va reuni sute de profesionişti din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.

Pe lângă structura cunoscută a evenimentelor (Serile FILIT, Scriitori în Centru – Casa FILIT, Casa Poeziei, întâlniri în licee etc.), vor fi continuate proiectele Casa Copilăriei şi Casa Fantasy, în urma succesului înregistrat anul trecut, când au fost lansate.

Noutatea ediţiei de anul acesta, una desfăşurată sub semnul Centenarului Marii Uniri, o constituie un proiect editorial amplu, constând în scrierea, editarea şi lansarea la FILIT 2018 a colecţiei de cărţi „Scriitori de poveste”, care va readuce în centrul atenţiei scriitorul-„patron de muzeu” din reţeaua Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Vasile Pogor, Nicolae Gane, Mitropolitul Dosoftei, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Codreanu.

Astfel, 11 autori contemporani au acceptat provocarea de a scrie câte o biografie romanţată, reprezentând povestea fiecăruia dintre cei 11 scriitori clasici menţionaţi mai sus.

Proiectele FILIT de încurajare a creaţiei contemporane continuă anul acesta. A fost realizată selecţia celor şase autori din cadrul Rezidenţelor FILIT pentru autori români, program realizat în colaborare cu Teatrul „Luceafărul” din Iaşi. Textele scrise de autorii selectaţi la secţiunea „Dramaturgie” vor fi prezentate ca spectacole-lectură în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT Iaşi, 4-11 octombrie 2018). Totodată, au fost selectaţi beneficiarii ediţiei din acest an a Rezidenţelor FILIT pentru traducători străini, precum şi traducătorii care vor participa la Atelierele FILIT pentru traducători.

FILIT este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi.

Anul trecut, FILIT a însemnat 300 invitaţi, 100 evenimente, 30.000 de participanţi, 150 voluntari, 19 ţări participante, 32 rezidenţe de creaţie.

Despre FILIT, Gao Xingjian, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, a spus: „Mi se pare un adevărat miracol pe care nu mi l-am putut imagina înainte să ajung aici”. Jeff Lindsay, creatorul celebrului personaj Dexter, a declarat: „Este cel mai bun festival la care am participat. Şi am fost la multe din întreaga lume. Este cel mai bine organizat şi pus la punct, a fost o experienţă minunată pentru mine”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.