Filmul unei tragedii. Copilul a murit în fosa septică, iar trei ore nu l-a căutat nimeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Filmul unei tragedii. Copilul a murit în fosa septică, iar trei ore nu l-a căutat nimeni

GALERIE
fosa scoala (1)
  • fosa scoala (1)
- +
În ziua fatidică, educatoarea de la Şcoala din Buda, comuna Brăeşti, lipsea, iar directoarea îi ţinea locul. La ora 10, copiii au fost scoşi în curte. Copilul de 3 ani venea de puţin timp la grădiniţă cu fraţii lui, dar nu era înscris. În timp ce copiii se jucau în curte, micuţul a dispărut. Probabil că s-a ascuns după clădirea toaletei, dar a călcat pe tabla ruptă care acoperea fosa şi a căzut în interior. Groapa are o adâncime de 1,5 metri. În cădere s-a mai şi lovit la cap. Nimeni nu i-a remarcat absenţa timp de 3 ore până i-a fost găsită şapca. Directoarea a fost demisă ieri de ISJ. Primarul din Brăeşti nu a putut fi găsit ieri. Cine poate explica modul criminal în care a fost „asigurată“ fosa septică?

Copilul de trei ani a murit în fosa septică în timp ce directoarea instituţiei se juca cu ceilalţi copii în curtea grădiniţei, conform poliţiştilor. Băieţelul venise la grădiniţă de mână cu fratele său şi a participat la activităţile copiilor, până a dispărut. Cel mai probabil, în timpul jocului, copilul s-a ascuns după clădirea wc-ului, a călcat pe capacul fosei şi a căzut în interior. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ) a decis marţi demiterea directorului, iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC) a evaluat familia pentru a stabili dacă ceilalţi şapte fraţi ar trebui să rămână în casa părintească.

Daniel Silică mergea la grădiniţa de la Şcoala primară Buda (comuna Brăeşti), cu fratele său, deşi nu era înscris, de aproape două săptămâni. Luni, Daniel a mers de dimineaţă la unitatea de învăţământ, iar copiii au fost luaţi în primire de directoarea Cătălina Gavriluţă, care venise în locul educatoarei, căreia i-ar fi ţinut locul toată ziua de luni. Copiii au fost duşi afară de către directoare, pentru o activitate în aer liber, iar în timpul jocurilor, Daniel a dispărut.

„Copilul a dispărut undeva în jurul orei 10 apoi, la ora 13, o educatoare a găsit şapca acestuia lângă fosa septică. Au sunat la 112, iar la faţa locului au venit pompierii din Târgu Frumos şi l-au scos. În urma manevrelor de resuscitare, după două ore, a fost declarat decesul copilului“, au precizat surse din cadrul anchetei.

Potrivit aceleiaşi surse, fosa septică avea o adâncime de un metru şi jumătate. De asemenea, cel mai probabil copilul s-a lovit la cap de marginea de fier a fosei, şi a căzut inconştient în interior. Fosa septică este situată în spatele wc-ului, în partea dreaptă a clădirii şcolii primare. Între clădirea wc-ului şi gardul care împrejmuieşte corpurile instituţiei este o porţiune de aproximativ doi metri, în care este situat chepengul de fier. Acesta avea balamalele şi tabla ruginită, iar pe o jumătate fusese pus un buştean pentru a preveni căderea, însă, cel mai probabil, copilul a călcat pe partea neasigurată şi a căzut în interior.

ISJ: Securitatea elevilor în şcoală este o prioritate

Consiliul de Administraţie al ISJ Iaşi a decis marţi demiterea directorului de la Şcoala Profesională „Brăeşti“, pentru că nu a asigurat siguranţa elevilor.

„Consiliul de administraţie al ISJ Iaşi s-a reunit, iar în unanimitate, membrii au votat pentru demiterea directorului de la Şcoala Profesională Brăeşti. În mod evident nu au fost respectate condiţiile care trebuie să asigure securitatea elevilor în şcoală. În nenumărate întâlniri directe pe care le-am avut cu directorii unităţii de învăţământ, acest aspect a fost pus în evidenţă şi este o prioritate, deci nu există nicio scuză. La nivelul şcolii, ancheta continuă“, a precizat prof. Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.

Tot ieri, în şcoală a fost întrunit consiliul de administraţie care a desemnat un director provizoriu, urmând ca la finalul săptămânii să fie desemnat şi un conducător definitiv. Reprezentanţii ISJ Iaşi au refuzat însă să confirme dacă educatoarea a fost liberă în ziua incidentului, dar şi dacă aceasta a acceptat, cu acordul directorului, să-l primească pe copil la ore, aşa cum spune mama, motivând prin faptul că ancheta este încă în derulare.

Protecţia Copilului: Nu este o familie cu risc social

DGASPC Iaşi s-a sesizat de asemenea în cazul de la Brăeşti, cerând marţi o evaluare din partea asistentului social al primăriei pentru a decide dacă ceilalţi şapte copii ar trebui să rămână sau nu cu părinţii. În urma acesteia, cei de la Protecţia Copilului spun că părinţii au probleme financiare, dar nu îşi neglijează copiii.

„Am primit o evaluare de la nivelul serviciului public de asistenţă socială de la nivelul primăriei. Nu este o familie, din prima constatare, în risc social. Au anumite probleme financiare, dar nu e vorba de neglijarea copiilor, deci DGASPC se va implica doar în consiliere. Vom trimite un psiholog la familie şi am făcut propunerea, pentru a fi incluşi într-un program de spri­jin financiar, cu fundaţia HHC România. Încercăm să vedem dacă putem să-i ajutăm cu locuinţa, să le-o construim sau să o extindem pe cea actuală“, a de­clarat Ion Florin, directorul general al DGASPC Iaşi.

În urma incidentului a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Cu toate că am încercat în repetate rânduri, directoarea şcolii şi primarul din Brăeşti, Vasile Butnaru, nu au răspuns apelurilor noastre.

Andrei DÎSCĂ, Andreea ANTON

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.