Ford Ranger Raptor – fiara 4X4. Ford a lansat recent pe piaţă o nouă versiune

duminică, 06 octombrie 2019, 08:17
2 MIN
 Ford Ranger Raptor – fiara 4X4. Ford a lansat recent pe piaţă o nouă versiune

Ford a lansat recent pe piaţă o nouă versiune pentru camioneta Ranger – se numeşte Raptor şi este o versiune de performanţă care impresionează atât prin aspectul exterior dar şi prin ceea ce poate să facă atât pe şosea cât şi în offroad.

Maşina a fost dezvoltată de către divizia de performanță a companiei Ford în Statele Unite, acolo unde exista deja de mai multă vreme un model Raptor pentru camioneta mai mare din gama Ford, F-150.

Ranger Raptor este una dintre cele mai arătoase camionete de pe piaţă graţie designului exterior agresiv, care aduce la un model de serie elemente pe care le întâlnim doar la modelele special modificate aftermarket pentru offroad extrem: gardă la sol mare, caucicurile speciale BFGoodrich, plus o bară faţă care permite nişte unghiuri de atac foarte bune. Pasajele roţilor au nişte protecţii speciale dintr-un plastic foarte rezistent iar scuturile de sub motor sunt din oţel.

Raptor are un motor diesel biturbo, dezvoltat special pentru acest model, care produce 210 CP şi un cuplu de 500 Nm obţinuţi dintr-o cilindree de doar 2 litri. Transmisia este asigurată de o cutie automată cu 10 trepte, iar sistemul de tracţiune integrală este unul special, cu mai multe moduri de funcţionare în funcţie de starea drumului pe care rulează maşină. Există un mod Normal (tracţiune puntea spate), un  mod Sport (în pofida taliei, maşina chiar are un comportament sportiv), un mod pentru noroi şi zăpadă, unul pentru un mod pentru căţărat pe stânci etc. Cel mai distractiv mod însă este unul absolut original Ford – se cheamă “Baja” şi permite rularea în mare viteză pe suprafeţe denivelate (deşert, pajişti, drumuri forestiere, etc). Deviza inginerilor Ford când au setat acest mod de funcţionare a fost “High Speed Offroad”(numele Baja provine de la o competiţie de 1.000 de km care are loc în deşerturile din Mexic şi unde Ford testează viitoarele modele). În clipul de mai jos care puteți vedea cât de impresionant este comportamentul Raptorului în modul de funcţionare Baja:

Trebuie subliniat neapărat faptul că ţinuta de drum excelentă a maşinii atât pe asfalt cât şi în afara drumurilor se datorează amortizoarelor sale speciale Fox (au pistoane de 46.6 mm). Acestea au un mod de funcţionare dual – când comprimarea lor este mică (atunci când se rulează pe şosea) sunt mai rigide (ceea ce determină un comportament sportiv), iar când comprimarea şi extensia au o cursă mai mare (când roata intră şi iese de prin gropi) sunt mai elastice.

Concluzionând, Ford Raptor este o camionetă impresionantă, cu un comportament excelent atât pe şosea cât şi în offroad, o maşină care îţi dă sentimentul că nimic nu te poate opri din drum.

Comentarii