anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

(FOTO) Cum arată tramvaiul Spaniei care va circula pe străzile Iaşului

GALERIE
tramvai4tramvaitramvai1tramvai2tramvai3
 • tramvai4
 • tramvai
 • tramvai1
 • tramvai2
 • tramvai3
- +

Cel mai nou vagon personalizat de către Asociaţia Tramclub Iaşi este denumit "Tramvaiul Spaniei" şi va purta ieşenii pe străzile municipiului, începând de sâmbătă, într-o atmosferă iberică.

Iniţiativa aparţine Ambasadei Spaniei la Bucureşti, care organizează şi sprijină desfăşurarea a numeroase acţiuni culturale pe plan naţional, pentru a marca aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice între Spania şi România.

"Conexiunea celor două ţări datează încă din evul mediu, fiind consemnate vizita ambasadorilor Castiliei la Curtea lui Ştefan cel Mare, tratatul de colaborare între voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara cu Alfonso al IV-lea de Aragon, precum şi conexiunile culturale consemnate în secolele XVI-XVII de către cronicarii Grigore Ureche şi Miron Costin, de către stolnicul Constantin Cantacuzino şi de către cărturarul Dimitrie Cantemir. Începutul relaţiilor diplomatice spaniolo-române datează din 23 iunie 1881, dată la care a fost înfiinţată, la Bucureşti, Legaţia Regatului Spaniei condusă de Juan Pedro de Aladro", se precizează prin intermediul unui comunicat remis presei de Ambasada Spaniei.

Potrivit sursei citate, la Iaşi, capitala istorică a României, în parteneriat instituţional cu Primăria Municipiului Iaşi şi Compania de Transport Public Iaşi (CTP Iaşi), sunt derulate două proiecte culturale speciale - campania de promovare a literaturii spaniole în tramvaiele ieşene - "Călătoreşte şi... citeşte!" şi personalizarea grafică a unui vagon, denumit "Tramvaiul Spaniei", în cadrul proiectului cultural "Iaşi - oraşul tramvaielor pictate".

Vagonul a fost realizat de către Asociaţia Tramclub Iaşi, în cadrul proiectului "Iaşi - oraşul tramvaielor pictate".

"Conceptul compoziţiei grafice reuneşte elemente culturale identitare spaniole şi româneşti (personalităţi, monumente arhitecturale, personaje literare, invenţii, simboluri) asociate cu expresii şi cuvinte, inscripţionate bilingv (română/ spaniolă), utilizate la primul contact cu o nouă limbă şi cultură. Compoziţia este tratată bicolor, roşu - galben, culorile drapelului spaniol, acesta din urmă devenind suport pentru inscripţionarea elementelor grafice. Linia mediană de culoare galbenă a drapelului devine centrul de interes al compoziţiei îndeosebi prin dispunerea dinamică pe diagonală, conceptul graficii aparţinându-i arhitectului Tiberiu Teodor-Stanciu. Salonul tramvaiului este deopotrivă personalizat, pe de o parte prin înlocuirea tapiţeriei scaunelor cu vinilin de culoare galbenă, inscripţionat cu un pattern ce aminteşte de blazonul drapelului spaniol, în acord cu schema de vopsire exterioară şi, pe de altă parte, prin aplicarea 'Dozei de cultură', o galerie de lucrări grafice sugestive, ce includ informaţii despre patrimoniul cultural, natural şi arhitectural al celor două ţări, realizată prin implicarea studenţilor Specializării Design din cadrul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design (FAVD), a Universităţii Naţionale de Arte 'George Enescu' Iaşi", se menţionează în comunicatul remis presei.

Procesul de personalizare exterioară a tramvaiului este realizat prin implicarea voluntară a studenţilor FAVD: Alexandru Cristian Bălteanu, Rareş-Alexandru Creţu, Maria Ilie, Ştefania Roxana Mitrea, Valentina Gabriela Părpăuţă, Andreea Sofrone, Claudiu Georgian Stan, Ioana Vlad.

Proiectul este coordonat de designer dr. Silviu Teodor-Stanciu, susţinut de către Ambasada Spaniei la Bucureşti, Primăria Municipiului Iaşi, Compania de Transport Public Iaşi, Asociaţia Tramclub Iaşi, Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" Iaşi, fabrica de vopsele National Paints, Atelier Spre, Traduceri cu tâlc şi compania Caretta. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.