(FOTO) Cum arată tramvaiul Spaniei care va circula pe străzile Iaşului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

(FOTO) Cum arată tramvaiul Spaniei care va circula pe străzile Iaşului

GALERIE
tramvai4tramvaitramvai1tramvai2tramvai3
 • tramvai4
 • tramvai
 • tramvai1
 • tramvai2
 • tramvai3
- +

Cel mai nou vagon personalizat de către Asociaţia Tramclub Iaşi este denumit "Tramvaiul Spaniei" şi va purta ieşenii pe străzile municipiului, începând de sâmbătă, într-o atmosferă iberică.

Iniţiativa aparţine Ambasadei Spaniei la Bucureşti, care organizează şi sprijină desfăşurarea a numeroase acţiuni culturale pe plan naţional, pentru a marca aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice între Spania şi România.

"Conexiunea celor două ţări datează încă din evul mediu, fiind consemnate vizita ambasadorilor Castiliei la Curtea lui Ştefan cel Mare, tratatul de colaborare între voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara cu Alfonso al IV-lea de Aragon, precum şi conexiunile culturale consemnate în secolele XVI-XVII de către cronicarii Grigore Ureche şi Miron Costin, de către stolnicul Constantin Cantacuzino şi de către cărturarul Dimitrie Cantemir. Începutul relaţiilor diplomatice spaniolo-române datează din 23 iunie 1881, dată la care a fost înfiinţată, la Bucureşti, Legaţia Regatului Spaniei condusă de Juan Pedro de Aladro", se precizează prin intermediul unui comunicat remis presei de Ambasada Spaniei.

Potrivit sursei citate, la Iaşi, capitala istorică a României, în parteneriat instituţional cu Primăria Municipiului Iaşi şi Compania de Transport Public Iaşi (CTP Iaşi), sunt derulate două proiecte culturale speciale - campania de promovare a literaturii spaniole în tramvaiele ieşene - "Călătoreşte şi... citeşte!" şi personalizarea grafică a unui vagon, denumit "Tramvaiul Spaniei", în cadrul proiectului cultural "Iaşi - oraşul tramvaielor pictate".

Vagonul a fost realizat de către Asociaţia Tramclub Iaşi, în cadrul proiectului "Iaşi - oraşul tramvaielor pictate".

"Conceptul compoziţiei grafice reuneşte elemente culturale identitare spaniole şi româneşti (personalităţi, monumente arhitecturale, personaje literare, invenţii, simboluri) asociate cu expresii şi cuvinte, inscripţionate bilingv (română/ spaniolă), utilizate la primul contact cu o nouă limbă şi cultură. Compoziţia este tratată bicolor, roşu - galben, culorile drapelului spaniol, acesta din urmă devenind suport pentru inscripţionarea elementelor grafice. Linia mediană de culoare galbenă a drapelului devine centrul de interes al compoziţiei îndeosebi prin dispunerea dinamică pe diagonală, conceptul graficii aparţinându-i arhitectului Tiberiu Teodor-Stanciu. Salonul tramvaiului este deopotrivă personalizat, pe de o parte prin înlocuirea tapiţeriei scaunelor cu vinilin de culoare galbenă, inscripţionat cu un pattern ce aminteşte de blazonul drapelului spaniol, în acord cu schema de vopsire exterioară şi, pe de altă parte, prin aplicarea 'Dozei de cultură', o galerie de lucrări grafice sugestive, ce includ informaţii despre patrimoniul cultural, natural şi arhitectural al celor două ţări, realizată prin implicarea studenţilor Specializării Design din cadrul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design (FAVD), a Universităţii Naţionale de Arte 'George Enescu' Iaşi", se menţionează în comunicatul remis presei.

Procesul de personalizare exterioară a tramvaiului este realizat prin implicarea voluntară a studenţilor FAVD: Alexandru Cristian Bălteanu, Rareş-Alexandru Creţu, Maria Ilie, Ştefania Roxana Mitrea, Valentina Gabriela Părpăuţă, Andreea Sofrone, Claudiu Georgian Stan, Ioana Vlad.

Proiectul este coordonat de designer dr. Silviu Teodor-Stanciu, susţinut de către Ambasada Spaniei la Bucureşti, Primăria Municipiului Iaşi, Compania de Transport Public Iaşi, Asociaţia Tramclub Iaşi, Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" Iaşi, fabrica de vopsele National Paints, Atelier Spre, Traduceri cu tâlc şi compania Caretta. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.