Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

(FOTO) Cum arată tramvaiul Spaniei care va circula pe străzile Iaşului

GALERIE
tramvai4tramvaitramvai1tramvai2tramvai3
  • tramvai4
  • tramvai
  • tramvai1
  • tramvai2
  • tramvai3
- +

Cel mai nou vagon personalizat de către Asociaţia Tramclub Iaşi este denumit "Tramvaiul Spaniei" şi va purta ieşenii pe străzile municipiului, începând de sâmbătă, într-o atmosferă iberică.

Iniţiativa aparţine Ambasadei Spaniei la Bucureşti, care organizează şi sprijină desfăşurarea a numeroase acţiuni culturale pe plan naţional, pentru a marca aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice între Spania şi România.

"Conexiunea celor două ţări datează încă din evul mediu, fiind consemnate vizita ambasadorilor Castiliei la Curtea lui Ştefan cel Mare, tratatul de colaborare între voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara cu Alfonso al IV-lea de Aragon, precum şi conexiunile culturale consemnate în secolele XVI-XVII de către cronicarii Grigore Ureche şi Miron Costin, de către stolnicul Constantin Cantacuzino şi de către cărturarul Dimitrie Cantemir. Începutul relaţiilor diplomatice spaniolo-române datează din 23 iunie 1881, dată la care a fost înfiinţată, la Bucureşti, Legaţia Regatului Spaniei condusă de Juan Pedro de Aladro", se precizează prin intermediul unui comunicat remis presei de Ambasada Spaniei.

Potrivit sursei citate, la Iaşi, capitala istorică a României, în parteneriat instituţional cu Primăria Municipiului Iaşi şi Compania de Transport Public Iaşi (CTP Iaşi), sunt derulate două proiecte culturale speciale - campania de promovare a literaturii spaniole în tramvaiele ieşene - "Călătoreşte şi... citeşte!" şi personalizarea grafică a unui vagon, denumit "Tramvaiul Spaniei", în cadrul proiectului cultural "Iaşi - oraşul tramvaielor pictate".

Vagonul a fost realizat de către Asociaţia Tramclub Iaşi, în cadrul proiectului "Iaşi - oraşul tramvaielor pictate".

"Conceptul compoziţiei grafice reuneşte elemente culturale identitare spaniole şi româneşti (personalităţi, monumente arhitecturale, personaje literare, invenţii, simboluri) asociate cu expresii şi cuvinte, inscripţionate bilingv (română/ spaniolă), utilizate la primul contact cu o nouă limbă şi cultură. Compoziţia este tratată bicolor, roşu - galben, culorile drapelului spaniol, acesta din urmă devenind suport pentru inscripţionarea elementelor grafice. Linia mediană de culoare galbenă a drapelului devine centrul de interes al compoziţiei îndeosebi prin dispunerea dinamică pe diagonală, conceptul graficii aparţinându-i arhitectului Tiberiu Teodor-Stanciu. Salonul tramvaiului este deopotrivă personalizat, pe de o parte prin înlocuirea tapiţeriei scaunelor cu vinilin de culoare galbenă, inscripţionat cu un pattern ce aminteşte de blazonul drapelului spaniol, în acord cu schema de vopsire exterioară şi, pe de altă parte, prin aplicarea 'Dozei de cultură', o galerie de lucrări grafice sugestive, ce includ informaţii despre patrimoniul cultural, natural şi arhitectural al celor două ţări, realizată prin implicarea studenţilor Specializării Design din cadrul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design (FAVD), a Universităţii Naţionale de Arte 'George Enescu' Iaşi", se menţionează în comunicatul remis presei.

Procesul de personalizare exterioară a tramvaiului este realizat prin implicarea voluntară a studenţilor FAVD: Alexandru Cristian Bălteanu, Rareş-Alexandru Creţu, Maria Ilie, Ştefania Roxana Mitrea, Valentina Gabriela Părpăuţă, Andreea Sofrone, Claudiu Georgian Stan, Ioana Vlad.

Proiectul este coordonat de designer dr. Silviu Teodor-Stanciu, susţinut de către Ambasada Spaniei la Bucureşti, Primăria Municipiului Iaşi, Compania de Transport Public Iaşi, Asociaţia Tramclub Iaşi, Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" Iaşi, fabrica de vopsele National Paints, Atelier Spre, Traduceri cu tâlc şi compania Caretta. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri