FOTO: Cum se va circula pe şi pe lângă Pasajul Socola în timpul lucrărilor. Va fi creat un drum paralel

vineri, 25 august 2023, 01:50
3 MIN
 FOTO: Cum se va circula pe şi pe lângă Pasajul Socola în timpul lucrărilor. Va fi creat un drum paralel

Şoseaua Bucium fiind şi ea în şantier de modernizare, va fi creat un drum paralel cu pasajul, cu o trecere la nivel cu liniile de tren din dreptul Gării Socola.

Aici ar urma să fie amenajată trecerea la nivel cu liniile ferate

 

„Nu se va închide niciodată Pasajul Socola în totalitate. Soluţia constructivă de reabilitare a pasajului prevede închiderea parţială doar pe zonele în care se lucrează”, a anunţat primarul Mihai Chirica în ultima şedinţă de plen a Consiliului Local. Proiectul de consolidare presupune înlocuirea tuturor grinzilor din structura pasajului, iar circulaţia se va face „reversibil, de pe o parte pe cealaltă”, în funcţie de locul unde se intervine, a precizat el. O altă restricţie va fi la greutatea autovehiculelor: maxim 7,5 tone.

Pe unde se vor mai putea strecura mașinile cât timp circulația pe pasaj va fi restricționată

„Cealaltă circulaţie se va petrece la sol în strânsă legătură cu CFR”, a adăugat edilul. Practic, va fi creată o trecere la nivel cu calea ferată între pasaj şi Gara Socola, cu bifurcaţie la capătul din strada Mihail Sturza: sens unic spre intersecţia şoselei Bucium cu strada Bucium (cea care duce spre Baza 3) şi întoarcere pe după cele trei cămine, cu posibilitate de ieşire pe strada Trei Fântâni inclusiv pentru traficul greu.

Stâlpul de pe Trei Fântâni în jurul căruia va fi amenajat un sens giratoriu

Pentru un aces facil spre şi dinspre această rută alternativă, pe „Drumul Hoţilor” va fi amenajat un sens giratoriu care va avea în mijloc unul din stâlpii reţelei de înaltă tensiune. De aici porneşte drumul spre Gara Socola, lat în prezent de doar 4 metri, dar care urmează să fie lărgit la 7 metri. La capătul dinspre pasaj, drumul (asfaltat) va traversa liniile, dintre care doar trei mai sunt folosite – şi acestea foarte rar. Celelalte urmează să fie dezafectate de către Regionala ieşeană de Căi Ferate.

Dar pe strada Trei Fântâni cozile de autovehicule care aşteaptă să intre pe şoseaua Bucium sunt foarte lungi. Primarul a prezentat o soluţie şi pentru acest capăt al străzii care leagă DN 24 şi DN 28 (lângă bariera Tomeşti): supralărgire în dreptul intersecţiei şos. Bucium – str. Trei Fântâni pentru toate maşinile care vor să vireze dreapta, prin eliminarea unor stâlpi ai CTP.

„Dăm drumul şi la licitaţia pentru modernizarea bd. Poitiers”, a promis Mihai Chirica, deşi a mai făcut acest anunţ tot în plenul Consiliului Local, cu trei luni în urmă. El a amintit şi că, pentru refacerea şoselei Bucium, contractul de lucrări a fost semnat deja – lucru perfect adevărat: parafarea contractului cu Conest SA s-a făcut în august 2022.

Cu o lună în urmă, mai precis pe 31 iulie, a fost semnat şi contractul de finanţare pentru refacerea pasajului, după ce, anterior, modernizarea infrastructurii pasajului a fost atribuită asocierii conduse tot de Conest SA pentru 41,7 milioane de lei (inclusiv TVA). Lucrările vor dura 18 luni şi, pe lângă consolidare, vor redesena carosabilul la 5 benzi, din care două vor fi late de 3,5 m, trei, de 3 m, iar trotuarele vor fi îngustate de la 1,5 la un metru, unul dintre ele devenind pistă pentru biciclete. 

Cititi si: O singură ofertă pentru reparaţiile la Pasajul Socola. Începe şantierul?

Cititi si: Urmează un calvar rutier ce n-a văzut Iaşul. Doi ani de şantier pe cea mai sensibilă zonă de trafic: şoseaua Bucium

Comentarii