FOTO/VIDEO: Noi percheziţii la Primărie, la numai două zile după cele ale DNA. 30 de persoane vor fi audiate. Este cazul Hala Centrală

miercuri, 14 decembrie 2022, 09:25
6 MIN
 FOTO/VIDEO: Noi percheziţii la Primărie, la numai două zile după cele ale DNA. 30 de persoane vor fi audiate. Este cazul Hala Centrală

Procurorii de la DIICOT împreună cu poliţiştii de la Crimă Organizată efectuează din nou percheziţii la Primăria Iaşi. 

UPDATE

Un grup de funcționari de la Primăria Iași, duși la audieri la DIICOT

UPDATE: Primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, şi omul de afaceri Cristin Zămosteanu, și alţi trei funcţionari sunt la audieri la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Iași, la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO).

Cititi si: Primarul Mihai Chirica, dus la audieri de procurori într-un Duster alb

UPDATE: Persoanele vizate in acest dosar au inceput sa fie duse la audieri de catre procurori. Printre se numara si primarul Chirica sau fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. In afara de cei doi, enumerati mai sus, printre persoanele ce ar urma sa fie audiate se numără: Cristina Oţeleanu (şefa serviciului juridic), Denisa Ionaşcu (secretarul municipiului), Alexandru Mustiaţă (arhitect şef), Raluca Mocanu (fost arhitect şef), Doina Florescu (fostă şefă serviciu juridic, actual consilier personal al primarului), Elena Herţanu (consilier serviciu urbanism), Andrei Pascariu (consilier urbanism).

UPDATE: Surse apropiate anchetei susţin că pe lista viitorilor audiţi în cazul investigat de către DIICOT sunt: primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu şi omul de afaceri Cristin Zămosteanu.

COMUNICAT OFICIAL DIICOT IASI: Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziţie domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile şi sediile unor autorităţi publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracţional organizat cu privire la care a fost emis comunicatul nr. 2 din data de 28.07.2020 şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi vor fi conduse, în vederea audierii 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracţională. Acţiunea beneficiază de sprijinul B.C.C.O. Iaşi, B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Vaslui şi S.C.C.O. Botoşani, luptătorilor din cadrul SAS Iaşi, precum şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău şi I.J.J. Iaşi. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.

TEXT INITIAL: Este a doua oră când instituţia este călcată de procurori. Este vizată clădirea galbenă de lângă sediul principal, acolo unde a fost biroul fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Dacă acum două zile descinderea a aparţinut echipelor DNA, de data aceasta ar fi vorba de o anchetă a DIICOT. La faţa locului sunt cel puţin zece poliţişti. Nu se ştie deocamdată care este dosarul în baza căruia se fac aceste percheziţii. Surse aproapiate anchetei susţin că ar fi vorba despre edificarea restaurantului Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar si de alte tranzactii imobiliare legate de Hala Centrala. Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantulÎn luna martie a aceastui an a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii. Vom reveni cu amănunte.

Cititi si: Procurorii DIICOT scormonesc în actele restaurantului "Veranda" de pe acoperișul Halei Centrale

Speţa de astăzi 14 decembrie 2022 pare să aibă legatură cu una mai veche. Reluăm în acest sens un comunicat mai vechi al DIICOT.

La data de 28.07.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat un număr de 40 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.
Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%.
În fapt, grupul infracţional organizat era structurat pe două paliere, astfel:
– un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au iniţiat şi constituit gruparea şi care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcţia noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal,
– un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat şi au sprijinit gruparea şi care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduşi în circuitul civil prin creditări ale societăţilor şi achiziţii de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani şi Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi şi al jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi şi al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

 

Comentarii