Gală de excepţie, vineri, în Aula Academiei Române: decernarea Premiului Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi”, ediţia XX

sâmbătă, 13 mai 2023, 01:50
9 MIN
 Gală de excepţie, vineri, în Aula Academiei Române: decernarea Premiului Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi”, ediţia XX

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost acordat vineri, 12 mai, în cadrul Galei ce a avut loc în Aula Academiei Române – Filiala Iași, de la ora 16:00. Cea de-a XX-a ediție a premiilor literare, jurizată de Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, l-a desemnat câștigător pe Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru Abraxas, volum apărut la Editura „Polirom”. El a primit „Muza înaripată”, o sculptură deosebită, în bronz, realizată de maestrul Sorin George Purcaru.

Partenerii ediţiei din acest an au fost Grupul Iulius – partener principal, Academia Română – Filiala Iași – partener de onoare și Compania Antibiotice – partener. Evenimentul a fost transmis live pe www.ziaruldeiasi.ro și pe Facebook.

Aula Academiei s-a umplut până la refuz cu invitaţi de seamă din lumea literară şi universitară a Iaşului, din mediul de afaceri, al instituţiilor de învăţământ și de cultură din capitala Moldovei ori din mediului politic și administrativ ieşean, cu pasionaţi de literatură de toate vârstele.

Toni Hriţac, redactorul-şef al „Ziarului de Iaşi” şi unul din iniţiatorii proiectului, a moderat festivitatea de premiere.

„Cea de-a XX-a ediție a Premiului Național de Proză Ziarul de Iași este o confirmare a unei tradiții, o confirmare a valorii, seriozității și consistenței. Este un premiu căutat la nivel național, discutat, validat atât de critică, cât și de scriitori şI cititori”, a menționat Toni Hrițac.

El a trecut în revistă şI alte proiecte pe care “Ziarul de IaşI” le derulează cu parteneri din comunitatea ieşeană, amintind de proiectul “Pro Ruralis”, care împlineşte 23 de ani, prin care, anual, 100 de copii de excepţie din familii defavorizate din mediul rural sunt şcolarizaţI la cele mai bune şcoli din IaşI, precum şI de editarea în parteneriat cu Editura “Polirom” a “Suplimentului de cultură”, de la înfiinţarea căruia se împlinesc 19 ani.

Au trecut două decenii de când „Ziarul de Iași” premiază cel mai valoros volum de proză al unui autor român, publicat în anul precedent. Premiul Național pentru Proză „Ziarul de Iași” a devenit unul dintre cele mai importante premii care se acordă în domeniul literar din România.

„Să ajungi la cifra 20 este, într-adevăr, remarcabil și putem face trimitere la o tradiție. Cu atât mai remarcabil mi se pare lucrul acesta într-o perioada în care totul se demolează și se reinventează. Sper să putem să păstrăm acest premiu care înseamnă ceva, pentru că atunci când vorbim de identitate, trebuie să îi dai substanță, iar substanța nu vine doar la nivel declarativ, ci de la niște lucruri pe care le lași în urmă și din capacitatea de a menține în viață astfel de proiecte”, a spus Alexandru Lăzescu.

„E o carte cu mai multe cărți înăuntrul ei”

Dintr-o listă de zece autori, juriul a votat primele cinci cele mai bune cărți de proză românească apărute în anul 2022, iar apoi au stabilit marele. Astfel, juriul a decis că Premiul de Proză va fi câștigat de Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru Abraxas, volum apărut la Editura „Polirom”.

„Am judecat, am cântărit, cum facem de fiecare dată. Am făcut o primă selecție de cinci titluri, după care am votat câștigătorul. A fost o alegere fericită: un scriitor foarte bun, foarte cunoscut și o carte foarte ambițioasă. Este o alegere bună, mai ales că este vorba de ediția jubiliară, a XX-a ediție a Premiului Ziarului de Iași. Alegerea noastră s-a oprit, de 20 de ani, asupra unor scriitori foarte buni, care ilustrează valențe variate ale prozei românești”, a precizat Alexandru Călinescu, președintele juriului Premiului Național pentru Proză „Ziarul de Iași” încă de la prima ediție.

Bogdan-Alexandru Stănescu a spus că orice premiu este o încurajare pentru un scriitor. „Faptul că este un premiu foarte important care vine din Iași, care este orașul meu adoptiv din ultimii aproape 20 de ani, este cu atât mai îmbucurător. Abraxas este o carte care merită descoperită. E un roman de aventuri care se citește foarte ușor, pe care l-am adresat celor nu atât de bătrâni, adică e o carte prin care se pot dezlega și câteva mistere legate de istoria noastră recentă și de felul în care am trăit anii de după Revoluție”, a spus câștigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”.

„Ziarul de Iași” este singurul cotidian din țară care oferă un astfel de premiu. Faptul că a ajuns la cea de-a XX-a ediție demonstrează faptul că a devenit o tradiție.

„La o ediție jubiliară trebuia un autor și o carte pe măsură. Am avut șansa să putem alege cartea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, care e un autor cunoscut în lumea literară, poet, prozator, traducător și editor. Această carte este una din aparițiile reper ale anului 2022. Cititorul se oprește întâi la titlul care ar putea să îi provoace o oarecare nedumerire. Romanul domnului Stănescu e foarte ambițios, de dimensiuni ample, pe mai multe planuri, care e rezultatul unei încercări de descifrări a istoriei. E o carte cu mai multe cărți înăuntrul ei, fiind o multiplicare a narațiunilor și a planurilor”, completează Alexandru Călinescu.

Partenerul de onoare al evenimentului este Academia Română – Filiala Iaşi (ARFI). Acad. Viorel Barbu, preşedintele ARFI, a spus ca este remarcabil faptul că un cotidian lansează și sustine de atat timp acest premiu de literatură.

„Este remarcabil că Ziarul de Iași a reușit să mențină această tradiție. Acest lucru spune că literatura este încă populară, că literatura încă interesează, pentru că, altfel, un cotidian nu ar avea de ce să se intereseze de promovarea literaturii. De fapt, ce este literatura? Literatura, ca parte a artei, a apărut înca de la omul preistoric prin mituri, prin desenele rupestre, iar apoi a rămas, a evoluat ca literatură. Deci, interesul pentru mit și pentru literatură cred că va rămâne, chiar dacă va avea alte forme. Literatura interesează în aceeași măsură tineretul de astăzi ca cel de ieri”, a spus acad. Viorel Barbu. 

Câștigătoarea Premiului pentru Debut, o cercetătoare din Iași

Ieșeanca Maricica Munteanu, cercetător științific doctor la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași, a fost declarată câștigătoarea Premiului pentru Debut, premiu acordat pentru volumul Gruparea de la „Viaţa românească”. O literatură a spaţiului şi comunităţii, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„Anul acesta nu a fost deloc ușor să ne decidem pentru Premiul de Debut. Devine tot mai greu de la an la an și acesta este semnul cel mai clar că la Iași se întâmplă lucruri foarte bune nu doar în mediul academic, ci și în mediul literar. Este mai mult decât o carte de debut, este o carte care începe să se fixeze în cercetarea obligatorie pe subiectul acesta. Mai multe decât atât, este o carte care aruncă fascicule de lumină din unghiuri mult mai diferite decât suntem obișnuiți asupra grupului de la Viața Românească”, a precizat prof. dr. Bogdan Creţu, membru al juriului.

Pentru Maricica Munteanu, Premiul de Debut „Ziarul de Iași” reprezintă un pas important în cariera sa de cercetător. „Cu acest premiu și cu această carte mi se confirmă faptul că mi-am ales bine vocația, cea de istoric literar. Totodată, este important pentru vizibilitatea cărții și subiectul său, care este gruparea de la Viața Românească organizată în jurul personalității lui Ibrăileanui”, a declarat câștigătoarea Premiului de Debut.

Trofeul premiului pentru debut a fost acordat de către reprezentantul companiei Antibiotice, Valentina Bîzgă, companie care a fost alături de Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” încă de la prima ediţie.

Partenerii ediţiei XX

Ediţia din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” are ca partener principal Grupul IULIUS, o companie activă în domeniul dezvoltării şi operării de centre comerciale în România.

„Participarea noastră la acest concurs este mai mult decât o sponsorizare a artei, este o legătură mai profundă pe care o avem. Facem parte din aceeași epocă și din același fenomen cultural. Legătura este imaginația, creativitatea și ducerea la bun sfârșit a unui proiect. Legătura este că ne identificăm cu îndoielile, cu introspecția, cu asumarea pe care un autor le trăiește în procesul creației, de la ideea operei până la desăvârșirea proiectului”, a menționat Michael Bernescu, reprezentant al Grupului IULIUS.

Compania Antibiotice este partener al Premiilor Literare „Ziarul de Iași” încă de la prima ediție. „Am fost prezenți și suntem alături de acest eveniment încă din anul 2004. Este firesc ca o companie care are acest profil să valorizeze cunoașterea, să considere cărțile ca fiind profesori care ne cultivă spiritul și care, totodată, ne înnobiliează”, a precizat Valentina Bîzgă, reprezentant al companiei Antibiotice.

Despre autorii premiați

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este prozator, poet, eseist, critic literar, editor și traducător român contemporan. În presă a debutat în anul 1999, scriind cronică literară pentru revista „Luceafărul”, iar în 2010 a publicat volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, Editura Polirom, alături de Vasile Ernu.

A debutat în poezie cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul, Editura Cartea Românească, în anul 2012. A publicat apoi volumul de eseuri Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelștam și volumul de poeme anaBASis, care a fost și nominalizat la premiile Radio România Cultural. Cu romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, din anul 2017, a câștigat multe premii literare, inclusiv internaționale, fiind tradus în cinci limbi străine. Au urmat apoi romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierdută, în 2019, volumul de poeme Adorabilii etrusci, în 2021, și romanul Abraxas, în 2022.

Maricica Munteanu, cercetător științific doctor la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași, a fost declarată câștigătoarea Premiului pentru Debut, premiu acordat pentru volumul Gruparea de la „Viaţa românească”. O literatură a spaţiului şi comunităţii, apărut la Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Două decenii de tradiţie

Câştigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pentru cea mai bună carte a anului 2021 a fost ieşeanul Florin Lăzărescu, care a primit acest premiu pentru „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, volum apărut la Editura Polirom. În urmă cu doi ani, câştigătoare a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, premiul fiind acordat pentru volumul „Prevestirea”, apărut la Editura Humanitas în 2020.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

FOTO – DAN LUCA

Comentarii