SCHIMBĂRI MAJORE în traseele autobuzelor și tramvaielor care trec prin CENTRU! Lista devierilor
Concret, duminica, 4 iunie 2023, pâna în jurul orei 15:00, autobuzele si tramvaiele de p (...)
citeste totsambata, 03.06.2023
Se caută sute de măcelari pentru Germania şi Polonia, dar românii nu mai par dornici să rişte. „Eu am lucrat la vită. Le asomam cu un fel de cuţitaş, alţii aveau un pistol special, rotund, tubular, il puneai pe fruntea taurului şi poc, poc, poc, vreo şase-şapte cartuşe. Apoi ridicai animalul omorât pe o linie şi mergea la fiecare măcelar. Unul îi tăia capul, altul picioarele, unul îl jupuia, altul tăia la fierăstrău, unul scotea maruintaiele. La finalul liniei erau femeile, care sortau organele, splina la splină, ficat la ficat”, povesteşte Dorel Merişescu, măcelar cu experienţă, care a lucrat atât în Germania cât şi într-un abator din Danemarca.
Peste 65% din anunţurile de locuri de muncă vacante în Europa, transmise în această săpămână de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Locurilor de Muncă Iaşi (AJOFM) vizează recrutarea de măcelari, iar dintre acestea 252 de posturi sunt pentru Germania şi trei pentru Polonia. Salariul oferit pleacă de la 10,80 de euro brut pe ora, iar rezistenţa fizică şi toleranţa la frig şi umiditate sunt câteva dintre cerinţe. Până acum însă niciun ieşean nu şi-a exprimat intenţia de a aplica pentru un astfel de post, potrivit Adrianei Sîrghie, consilier superior în cadrul AJOFM Iaşi: “Poate au aplicat direct, de pe site-ul ANOFM sau prin siteul Euroes. Dar la noi nu a venit niciun doritor să muncească ca măcelar”.
Doar patru luni a rezistat Dorel Merişescu la abatorul din în Germania. Având în vedere experienţa lui, l-am rugat să analizeze oferta ANOFM. Concluzia: este cea mai proastă ofertă de muncă de care a auzit. “Ca să acapareze muncitorul, scriu ce vor ei în anunţ, însă când ajungi acolo, te izbeşti de comisionarii polonezi, care îţi iau o parte din salariu, pentru că intermediază între tine şi angajator. Dacă poţi negocia direct cu şeful, poţi scăpa de ei, dar trebuie să ştii germana . Apoi cazarea – băgau 8-10 persoane într-o casă, cu o singură baie. Munca e grea. 11 euro pe oră este foarte puţin. Eu eram plătit cu 24 de euro pe oră şi nu am rămas, pentru că nu îţi rămânea mai nimic. Am plecat în Danemarca, iar diferenţa e uriaşă”, a povestit Dorel Merişescu.
„Acum e de sine stătător acest site”
Presa a relatat pe larg în ultimii doi ani despre condiţiile grele de muncă şi viaţă şi despre tratamentul inferior pe care îl primeau muncitorii români, în comparaţie cu cei germani. De la 1 ianuarie 2021 însă, legea de controlare a protecţiei muncii interzice folosirea personalului cu contracte de muncă prin intermediari în domeniile-cheie din marile fabrici de carne şi mezeluri. Este o măsură care ar urma să pună capăt condiţiilor de muncă precare care au facilitat în vara anului 2020 izbucnirea focarelor de coronavirus în marile abatoare germane. La întrebarea “cine verifică condiţiile de muncă şi de viaţă ale românilor care merg să munceacă în abatoarele Germane, Adriana Sîrghie, de la AJOFM Iaşi explică: “Ofertele de muncă sunt postate pe portalul EUROES, care era supervizat de Uniunea Europeană. Acum e de sine stătător acest site, dar există nişte comisari Euroes în fiecare ţară care verifică firmele care postează oferte de muncă”.
În abator e frig, indiferent de anotimp, şi umezeală. Munca e grea şi mai ales stresantă. “Când am ajuns în Danemarca, ne trimiteau de două ori pe lună la psiholog şi eram întrebat «cum te simţi, vezi prea mult sânge, bei alcool, ce gândeşti». Cazarea era bună, tariful era de 36 de euro pe zi, e drept că şi impozitul pe salariu e mai mare în Danemarca, dar aveai cu ce să rămâi. Eu am plecat determinat. Am negociat cu şeful, am strâns bani şi după şapte ani m-am întors şi nu mai plec niciodată din România. Mi-am luat apartament, lucrez într-o pizzeri şi sunt acasă”, a mai povestit Dorel.
Meserii bănoase în Europa
Dacă ofertele de muncă pentru măcelari nu sunt tentante, alte oferte ar putea să stârnească atenţia profesioniştilor din anumite domenii. Norvegia, de exemplu, caută 30 de şoferi de autobuz, cu permis de conducere D, YSK valabil (cod 95), card tahograf, experienţă de conducere cu autobuzul, experienţă în serviciul clienţi, licenţă de autobuz valabilă, persoana pozitiva, abilitate de a luca in echipa pe care promite să îi remunereze cu salarii pornind de la 30000 coroane norvegiene pe luna (echivalentul a aproximativ 3000 de euro).
Franţa pune la bătaie 5 posturi de farmacist pe care pot aplica românii, cu un salariu de 3500 de euro pe lună. Germania caută doi tâmplari (fabricare şi asamblare mobilier de expoziţie şi de magazin), pe care să-i plătească cu un salariul între 3000 şi 4000 de euro, iar Estonia caută trei sudori care vor primi un salariu între 2500-3000 euro pe lună, plus 32 euro diurnă pe zi.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)
Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice
Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică
Ultimele zile libere la Poli. Ce noutăţi sunt aşteptate la reunirea de luni? Cantonament în Bulgaria
Cea mai mare taxă: 400 lei. Informaţii în premieră despre admiterea la două mari universităţi ieşene
Eveniment special dedicat copiilor la Domeniul Miclăuşeni - Castelul Strurdza, astăzi şi mâine
De râs sau de plâns? Taximetrist ieşean prins la stradă în off-side: nu avea permis de conducere
Tragedie la Vlădeni - A murit singur în câmp, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren viran
FOTO/VIDEO – Concert Proconsul la Berarium Tankeria Ursus din Iași
FOTO Andreea Bănică, la primul banchet al Sofiei. Ce ținută a purtat fiica artistei la petrecere
VIDEO Imagini ireale la început de vară. Nămeți de 4 m înălțime pe Transfăgărășan
Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate
Biroul reglabil electric: O alegere perfectă pentru confort și productivitate în fiecare zi (P)
Lovitură fulminantă cu falsuri într-un megadosar de la Iaşi. Ştia domn doftor, au ba?
Noul magazin SENSE din Iași, un concept premium 100% românesc (P)
Un material promițător ar putea îmbunătăți tratamentul artritei
Prin intermediul teleradiologiei medicii vor putea interpreta la distanță imagini radiologice
O afacere de 300 milioane de euro şi legătura dintre foştii nomenclaturişti şi pensiile speciale!
Hopaa: ce ziceţi de dom’ reftor în capul listelor de la europenele de anul viitor?
Enigma satului din Apuseni unde Soarele răsare de două ori. A impresionat întreaga Europă
Femeile aflate în postmenopauză sunt mai afectate decât bărbații de bolile cardiovasculare
Al Pacino, tată iar la 83 de ani. Iubita e mai tânără cu 53 de ani
VIDEO Misiune inedită: Un urs blocat pe bancheta din spate a unei mașini, eliberat de polițiști
O reclamă stradală din Iași stârnește hohote de râs în toată țara
60 de ani, vârsta la care este bine să facem un bilanț medical
Iacătă ce frumoase diplome mai împarte Înalt Prea Sfinţitul! Şi, mai ales, cui
FOTBAL - Portar de naţională, trecut prin Champions League, la Poli? A apărat contra lui Inter
Cum conduci corect noaptea. Titi Aur: E un truc pe care mulţi oameni nu îl ştiu
Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul
Cel mai scurt test de inteligență din lume. Are doar 3 întrebări
Radu POPESCUOrganizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice |
Eugen MUNTEANUDosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II) |
Alexandru CĂLINESCURapide notaţii „la cald” |
Neculai SEGHEDINCarol Mihalic de Hodocin (1) |