anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Germania vrea măcelari români, însă românii nu vor să ucidă în abatoarele nemţeşti

GALERIE
abator Germania
 • abator Germania
- +

Se caută sute de măcelari pentru Germania şi Polonia, dar românii nu mai par dornici să rişte. „Eu am lucrat la vită. Le asomam cu un fel de cuţitaş, alţii aveau un pistol special, rotund, tubular, il puneai pe fruntea taurului şi poc, poc, poc, vreo şase-şapte cartuşe. Apoi ridicai animalul omorât pe o linie şi mergea la fiecare măcelar. Unul îi tăia capul, altul picioarele, unul îl jupuia, altul tăia la fierăstrău, unul scotea maruintaiele. La finalul liniei erau femeile, care sortau organele, splina la splină, ficat la ficat”, povesteşte Dorel Merişescu, măcelar cu experienţă, care a lucrat atât în Germania cât şi într-un abator din Danemarca.

 

Peste 65% din anunţurile de locuri de muncă vacante în Europa, transmise în această săpămână de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Locurilor de Muncă Iaşi (AJOFM) vizează recrutarea de măcelari, iar dintre acestea 252 de posturi sunt pentru Germania şi trei pentru Polonia. Salariul oferit pleacă de la 10,80 de euro brut pe ora, iar rezistenţa fizică şi toleranţa la frig şi umiditate sunt câteva dintre cerinţe. Până acum însă niciun ieşean nu şi-a exprimat intenţia de a aplica pentru un astfel de post, potrivit Adrianei Sîrghie, consilier superior în cadrul AJOFM Iaşi: “Poate au aplicat direct, de pe site-ul ANOFM sau prin siteul Euroes. Dar la noi nu a venit niciun doritor să muncească ca măcelar”.

Doar patru luni a rezistat Dorel Merişescu la abatorul din în Germania. Având în vedere experienţa lui, l-am rugat să analizeze oferta ANOFM. Concluzia: este cea mai proastă ofertă de muncă de care a auzit. “Ca să acapareze muncitorul, scriu ce vor ei în anunţ, însă când ajungi acolo, te izbeşti de comisionarii polonezi, care îţi iau o parte din salariu, pentru că intermediază între tine şi angajator. Dacă poţi negocia direct cu şeful, poţi scăpa de ei, dar trebuie să ştii germana . Apoi cazarea – băgau 8-10 persoane într-o casă, cu o singură baie. Munca e grea. 11 euro pe oră este foarte puţin. Eu eram plătit cu 24 de euro pe oră şi nu am rămas, pentru că nu îţi rămânea mai nimic. Am plecat în Danemarca, iar diferenţa e uriaşă”, a povestit Dorel Merişescu.

„Acum e de sine stătător acest site”

Presa a relatat pe larg în ultimii doi ani despre condiţiile grele de muncă şi viaţă şi despre tratamentul inferior pe care îl primeau muncitorii români, în comparaţie cu cei germani. De la 1 ianuarie 2021 însă, legea de controlare a protecţiei muncii interzice folosirea personalului cu contracte de muncă prin intermediari în domeniile-cheie din marile fabrici de carne şi mezeluri. Este o măsură care ar urma să pună capăt condiţiilor de muncă precare care au facilitat în vara anului 2020 izbucnirea focarelor de coronavirus în marile abatoare germane. La întrebarea “cine verifică condiţiile de muncă şi de viaţă ale românilor care merg să munceacă în abatoarele Germane, Adriana Sîrghie, de la AJOFM Iaşi explică: “Ofertele de muncă sunt postate pe portalul EUROES, care era supervizat de Uniunea Europeană. Acum e de sine stătător acest site, dar există nişte comisari Euroes în fiecare ţară care verifică firmele care postează oferte de muncă”.

În abator e frig, indiferent de anotimp, şi umezeală. Munca e grea şi mai ales stresantă. “Când am ajuns în Danemarca, ne trimiteau de două ori pe lună la psiholog şi eram întrebat «cum te simţi, vezi prea mult sânge, bei alcool, ce gândeşti». Cazarea era bună, tariful era de 36 de euro pe zi, e drept că şi impozitul pe salariu e mai mare în Danemarca, dar aveai cu ce să rămâi. Eu am plecat determinat. Am negociat cu şeful, am strâns bani şi după şapte ani m-am întors şi nu mai plec niciodată din România. Mi-am luat apartament, lucrez într-o pizzeri şi sunt acasă”, a mai povestit Dorel.

Meserii bănoase în Europa

Dacă ofertele de muncă pentru măcelari nu sunt tentante, alte oferte ar putea să stârnească atenţia profesioniştilor din anumite domenii. Norvegia, de exemplu, caută 30 de şoferi de autobuz, cu permis de conducere D, YSK valabil (cod 95), card tahograf, experienţă de conducere cu autobuzul, experienţă în serviciul clienţi, licenţă de autobuz valabilă, persoana pozitiva, abilitate de a luca in echipa pe care promite să îi remunereze cu salarii pornind de la 30000 coroane norvegiene pe luna (echivalentul a aproximativ 3000 de euro).

Franţa pune la bătaie 5 posturi de farmacist pe care pot aplica românii, cu un salariu de 3500 de euro pe lună. Germania caută doi tâmplari (fabricare şi asamblare mobilier de expoziţie şi de magazin), pe care să-i plătească cu un salariul între 3000 şi 4000 de euro, iar Estonia caută trei sudori care vor primi un salariu între 2500-3000 euro pe lună, plus 32 euro diurnă pe zi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.