Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Germania vrea măcelari români, însă românii nu vor să ucidă în abatoarele nemţeşti

GALERIE
abator Germania
  • abator Germania
- +

Se caută sute de măcelari pentru Germania şi Polonia, dar românii nu mai par dornici să rişte. „Eu am lucrat la vită. Le asomam cu un fel de cuţitaş, alţii aveau un pistol special, rotund, tubular, il puneai pe fruntea taurului şi poc, poc, poc, vreo şase-şapte cartuşe. Apoi ridicai animalul omorât pe o linie şi mergea la fiecare măcelar. Unul îi tăia capul, altul picioarele, unul îl jupuia, altul tăia la fierăstrău, unul scotea maruintaiele. La finalul liniei erau femeile, care sortau organele, splina la splină, ficat la ficat”, povesteşte Dorel Merişescu, măcelar cu experienţă, care a lucrat atât în Germania cât şi într-un abator din Danemarca.

 

Peste 65% din anunţurile de locuri de muncă vacante în Europa, transmise în această săpămână de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Locurilor de Muncă Iaşi (AJOFM) vizează recrutarea de măcelari, iar dintre acestea 252 de posturi sunt pentru Germania şi trei pentru Polonia. Salariul oferit pleacă de la 10,80 de euro brut pe ora, iar rezistenţa fizică şi toleranţa la frig şi umiditate sunt câteva dintre cerinţe. Până acum însă niciun ieşean nu şi-a exprimat intenţia de a aplica pentru un astfel de post, potrivit Adrianei Sîrghie, consilier superior în cadrul AJOFM Iaşi: “Poate au aplicat direct, de pe site-ul ANOFM sau prin siteul Euroes. Dar la noi nu a venit niciun doritor să muncească ca măcelar”.

Doar patru luni a rezistat Dorel Merişescu la abatorul din în Germania. Având în vedere experienţa lui, l-am rugat să analizeze oferta ANOFM. Concluzia: este cea mai proastă ofertă de muncă de care a auzit. “Ca să acapareze muncitorul, scriu ce vor ei în anunţ, însă când ajungi acolo, te izbeşti de comisionarii polonezi, care îţi iau o parte din salariu, pentru că intermediază între tine şi angajator. Dacă poţi negocia direct cu şeful, poţi scăpa de ei, dar trebuie să ştii germana . Apoi cazarea – băgau 8-10 persoane într-o casă, cu o singură baie. Munca e grea. 11 euro pe oră este foarte puţin. Eu eram plătit cu 24 de euro pe oră şi nu am rămas, pentru că nu îţi rămânea mai nimic. Am plecat în Danemarca, iar diferenţa e uriaşă”, a povestit Dorel Merişescu.

„Acum e de sine stătător acest site”

Presa a relatat pe larg în ultimii doi ani despre condiţiile grele de muncă şi viaţă şi despre tratamentul inferior pe care îl primeau muncitorii români, în comparaţie cu cei germani. De la 1 ianuarie 2021 însă, legea de controlare a protecţiei muncii interzice folosirea personalului cu contracte de muncă prin intermediari în domeniile-cheie din marile fabrici de carne şi mezeluri. Este o măsură care ar urma să pună capăt condiţiilor de muncă precare care au facilitat în vara anului 2020 izbucnirea focarelor de coronavirus în marile abatoare germane. La întrebarea “cine verifică condiţiile de muncă şi de viaţă ale românilor care merg să munceacă în abatoarele Germane, Adriana Sîrghie, de la AJOFM Iaşi explică: “Ofertele de muncă sunt postate pe portalul EUROES, care era supervizat de Uniunea Europeană. Acum e de sine stătător acest site, dar există nişte comisari Euroes în fiecare ţară care verifică firmele care postează oferte de muncă”.

În abator e frig, indiferent de anotimp, şi umezeală. Munca e grea şi mai ales stresantă. “Când am ajuns în Danemarca, ne trimiteau de două ori pe lună la psiholog şi eram întrebat «cum te simţi, vezi prea mult sânge, bei alcool, ce gândeşti». Cazarea era bună, tariful era de 36 de euro pe zi, e drept că şi impozitul pe salariu e mai mare în Danemarca, dar aveai cu ce să rămâi. Eu am plecat determinat. Am negociat cu şeful, am strâns bani şi după şapte ani m-am întors şi nu mai plec niciodată din România. Mi-am luat apartament, lucrez într-o pizzeri şi sunt acasă”, a mai povestit Dorel.

Meserii bănoase în Europa

Dacă ofertele de muncă pentru măcelari nu sunt tentante, alte oferte ar putea să stârnească atenţia profesioniştilor din anumite domenii. Norvegia, de exemplu, caută 30 de şoferi de autobuz, cu permis de conducere D, YSK valabil (cod 95), card tahograf, experienţă de conducere cu autobuzul, experienţă în serviciul clienţi, licenţă de autobuz valabilă, persoana pozitiva, abilitate de a luca in echipa pe care promite să îi remunereze cu salarii pornind de la 30000 coroane norvegiene pe luna (echivalentul a aproximativ 3000 de euro).

Franţa pune la bătaie 5 posturi de farmacist pe care pot aplica românii, cu un salariu de 3500 de euro pe lună. Germania caută doi tâmplari (fabricare şi asamblare mobilier de expoziţie şi de magazin), pe care să-i plătească cu un salariul între 3000 şi 4000 de euro, iar Estonia caută trei sudori care vor primi un salariu între 2500-3000 euro pe lună, plus 32 euro diurnă pe zi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri