Hoţi cu bun simţ: au spart maşina, au făcut cumpărături cu cardurile furate, apoi le-au pus înapoi

miercuri, 11 august 2021, 01:50
2 MIN
 Hoţi cu bun simţ: au spart maşina, au făcut cumpărături cu cardurile furate, apoi le-au pus înapoi

Un hoţ s-a dovedit a avea şi un dram de civilizaţie şi a returnat păgubitului cardurile pe care i le furase, după ce şi-a făcut cumpărăturile pe banii acestuia. Galanteria l-ar fi ajutat, dacă nu s-ar fi sustras urmăririi penale şi judecăţii. Complicele său a fost condamnat cu suspendare. El a luat aceeaşi pedeapsă, dar cu executarea în regim de detenţie.

Faptele s-au petrecut în noaptea de 15/16 septembrie a anului trecut, când Edison Gheorghe şi Ionuţ Creionaş au spart geamul portierei dreapta faţă a unui Opel Kombo. Din interior au sustras un portofel cu suma de 150 de lei, un chitanţier electronic şi două carduri bancare.

Înainte de a pleca cu bunurile furate, au scos din portofel actele personale ale păgubitului şi le-au lăsat în maşină. Apoi, au făcut cu cele două carduri 9 cumpărături mărunte, de ţigări, băuturi alcoolice şi produse alimentare în valoare totală de 679 lei, de la un magazin din rond Păcurari.

S-au întors apoi cu sacoşele la maşina spartă şi au lăsat pe bord cele două carduri. Păgubitul şi-a dat seama că şi acestea îi fuseseră sustrase atunci când aplicaţia de internet banking l-a anunţat de tranzacţiile efectuate. Chitanţierul electronic a fost predat poliţei după o lună de către mama lui Edison Gheorghe.

Acesta din urmă a fost reţinut după 10 zile, fiind judecat şi condamnat definitiv în februarie la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere. Judecătorii i-au acordat clemenţă, întrucât şi-a recunoscut imediat fapta şi a colaborat cu anchetatorii.

Creionaş însă a părăsit oraşul imediat după reţinerea complicelui său. A fost reţinut abia în martie, fiind judecat separat. În faţa judecătorilor, el a afirmat că nu s-ar fi sustras urmăririi penale, ci că ar fi fost plecat la Timişoara la o rudă, împreună cu concubina sa.

Plecase pentru că se certase cu părinţii care nu erau de acord cu relaţia. Varianta prezentată de Creionaş nu a fost însă acceptată de judecători.

Deşi în instanţă şi-a recunoscut fapta, în cazul lui nu s-a putut aplica procedura simplificată de judecată tocmai din cauza sustragerii de la urmărirea penală. Magistraţii Tribunalului au luat totuşi în cazul lui faptul că provine dintr-o familie dezorganizată, mama sa fiind cerşetoare, dar şi faptul că urmează să fie tată, concubina fiind însărcinată.

De asemenea, furtul nu a reprezentat o activitate constantă pentru Creionaş, acesta muncind anterior în Spania sau Marea Britanie. Ca urmare, pedeapsa a fost relativ uşoară, Creionaş fiind condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare, dar cu executarea în regim de detenţie.

Contestaţia depusă de acesta împotriva sentinţei a intrat pe rolul Curţii de Apel, primul termen al procesului desfăşurându-se ieri. 

Comentarii