Hoţul satului, cu furturi dovedite şi recunoscute, lăsat liber să se întoarcă la furat

luni, 16 august 2021, 01:50
3 MIN
 Hoţul satului, cu furturi dovedite şi recunoscute, lăsat liber să se întoarcă la furat

Acesta intra practic în văzul lumii, ziua mare, în curţile pensionarilor singuri sau neajutoraţi, de unde ieşea cu bunurile în spate. Cum au motivat judecătorii lăsarea acestuia în libertate?

 

Un bărbat bun de muncă s-a abonat practic la bunurile din gospodăria unei bătrâne, furând în repetate rânduri tot ce i-a căzut în mână. Constantin Vuza este cunoscut în sat pentru felul în care face rost de bani pentru băutură şi ţigări, dar nimeni nu s-a obosit până acum să-l reclame. Ca urmare, şi judecătorii l-au mângâiat pe creştet şi l-au condamnat cu suspendare.

În vârstă de 79 de ani, M.B. trăieşte singură în satul Picioru Lupului din comuna Ciurea. În dimineaţa zilei de 6 martie, femeia a plecat la un praznic în sat. Profitând de ocazie, Vuza i-a intrat în ogradă, furând un sac de 50 kg de grăunţe. Întoarsă acasă şi neobservând iniţial furtul, femeia s-a aşezat să se odihnească. A auzit câinele lătrând şi a ieşit în curte, cât să apuce să-l vadă pe Vuza părăsind ograda cu o sacoşă în mână. A strigat după el, dar nu a avut curajul să-l urmărească, temându-se să nu fie lovită. Vuza a fost oprit pe drum de un sătean, căruia i-a spus că cei 10 litri de ţuică din sacoşă reprezintă contravaloarea muncii pe care ar fi prestat-o la M.B. Pe 7 martie, înainte de răsăritul soarelui, bărbatul a mai intrat o dată în ograda femeii, plecând cu un sac de 30 kg cu hrană uscată pentru câini, o bormaşină şi o ruletă. Ulterior, femeia a mai găsit în spatele coteţului, pregătite pentru a fi luate, două sacoşe cu alimente, un sac cu pământ de flori şi un storcător de fructe.

Vuza a fost trimis în judecată pentru furt calificat, faptă pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cuprinsă între 1 şi 5 ani de închisoare. Când fapta este comisă în formă continuată, pedeapsa poate creşte cu până la trei ani. Magistraţii Judecătoriei au menţionat că faptele comise de Vuza denotă o atitudine de sfidare a semenilor şi a autorităţii publice, constatând că furtul reprezintă pentru acesta un mod de viaţă.

„Mai mult, inculpatul prezintă tulburare organică a personalităţii cu deteriorare psihocognitivă, sindrom de dependenţă etanolică, comiţialitate, iar evoluţia pe termen lung poate genera un pericol social. Modul de comportare în societate, caracterizat printr-o viaţă neconformă cu regulile de convieţuire socială, determină concluzia că a comis infracţiunea din cauza înclinaţiei sale pentru comiterea unor fapte antisociale, iar nu ca urmare a unui complex de împrejurări care au contribuit ca inculpatul să se abată de la conduita sa obişnuită”, au apreciat judecătorii. Cu toate acestea, magistraţii au considerat că nu este necesară încarcerarea inculpatului, luând în calcul faptul că Vuza şi-a recunoscut faptele. Acesta a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Sentinţa nu este încă definitivă, ea putând fi atacată în apel. 

Comentarii