anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Hoţul satului, cu furturi dovedite şi recunoscute, lăsat liber să se întoarcă la furat

GALERIE
hot eliberat1
 • hot eliberat1
- +

Acesta intra practic în văzul lumii, ziua mare, în curţile pensionarilor singuri sau neajutoraţi, de unde ieşea cu bunurile în spate. Cum au motivat judecătorii lăsarea acestuia în libertate?

 

Un bărbat bun de muncă s-a abonat practic la bunurile din gospodăria unei bătrâne, furând în repetate rânduri tot ce i-a căzut în mână. Constantin Vuza este cunoscut în sat pentru felul în care face rost de bani pentru băutură şi ţigări, dar nimeni nu s-a obosit până acum să-l reclame. Ca urmare, şi judecătorii l-au mângâiat pe creştet şi l-au condamnat cu suspendare.

În vârstă de 79 de ani, M.B. trăieşte singură în satul Picioru Lupului din comuna Ciurea. În dimineaţa zilei de 6 martie, femeia a plecat la un praznic în sat. Profitând de ocazie, Vuza i-a intrat în ogradă, furând un sac de 50 kg de grăunţe. Întoarsă acasă şi neobservând iniţial furtul, femeia s-a aşezat să se odihnească. A auzit câinele lătrând şi a ieşit în curte, cât să apuce să-l vadă pe Vuza părăsind ograda cu o sacoşă în mână. A strigat după el, dar nu a avut curajul să-l urmărească, temându-se să nu fie lovită. Vuza a fost oprit pe drum de un sătean, căruia i-a spus că cei 10 litri de ţuică din sacoşă reprezintă contravaloarea muncii pe care ar fi prestat-o la M.B. Pe 7 martie, înainte de răsăritul soarelui, bărbatul a mai intrat o dată în ograda femeii, plecând cu un sac de 30 kg cu hrană uscată pentru câini, o bormaşină şi o ruletă. Ulterior, femeia a mai găsit în spatele coteţului, pregătite pentru a fi luate, două sacoşe cu alimente, un sac cu pământ de flori şi un storcător de fructe.

Vuza a fost trimis în judecată pentru furt calificat, faptă pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cuprinsă între 1 şi 5 ani de închisoare. Când fapta este comisă în formă continuată, pedeapsa poate creşte cu până la trei ani. Magistraţii Judecătoriei au menţionat că faptele comise de Vuza denotă o atitudine de sfidare a semenilor şi a autorităţii publice, constatând că furtul reprezintă pentru acesta un mod de viaţă.

„Mai mult, inculpatul prezintă tulburare organică a personalităţii cu deteriorare psihocognitivă, sindrom de dependenţă etanolică, comiţialitate, iar evoluţia pe termen lung poate genera un pericol social. Modul de comportare în societate, caracterizat printr-o viaţă neconformă cu regulile de convieţuire socială, determină concluzia că a comis infracţiunea din cauza înclinaţiei sale pentru comiterea unor fapte antisociale, iar nu ca urmare a unui complex de împrejurări care au contribuit ca inculpatul să se abată de la conduita sa obişnuită”, au apreciat judecătorii. Cu toate acestea, magistraţii au considerat că nu este necesară încarcerarea inculpatului, luând în calcul faptul că Vuza şi-a recunoscut faptele. Acesta a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Sentinţa nu este încă definitivă, ea putând fi atacată în apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.