anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

I-a fost confiscată maşina de 10.000 euro abia cumpărată: era furată. Ce e de făcut?

GALERIE
ford
 • ford
- +

Care sunt principiile în funcţie de care judecă astfel de speţe magistraţii?

Un ieşean a plătit aproape 800 de euro pentru fiecare zi în care s-a folosit de o autoutilitară second-hand. Abia cumpărat, vehiculul a fost sechestrat de poliţie, pentru că fusese furat din Spania. În plus, fiul ieşeanului a ajuns să fie învinuit de tăinuire. Omul a încercat să-şi recupereze măcar banii, fără însă a reuşi.

E.D. s-a adresat Judecătoriei în noiembrie 2020. El a arătat că pe 17 ianuarie acel an a văzut cu fiul său o autoutilitară Ford Transit scoasă la vânzare pe un site specializat în tranzacţii cu vehicule second-hand. L-a contactat pe vânzătorul M.T. şi s-au întâlnit cu acesta pe bulevardul Primăverii, pentru a vedea autoutilitara. Fiul lui E.D. a probat-o, iar cei doi s-au hotărât să o cumpere. E.D. susţine că a plătit 10.400 euro în numerar, contractul fiind încheiat cu proprietarul din Spania, astfel încât la înmatriculare să nu mai fie nevoie de certificate fiscale. În momentul prezentării la Registrul Auto însă, s-a constatat că seria maşinii fusese înlocuită cu alta.

Sesizată, poliţia a luat maşina în custodie pe 30 ianuarie, în urma cercetărilor constatându-se că autovehiculul era dat în urmărire de autorităţile spaniole, din septembrie 2019, fiind furat. Ca urmare, fiul lui E.D. a ajuns să fie cercetat de procurori pentru tăinuire. E.D. a apreciat că vânzătorul era conştient de situaţia reală a autoutilitarei, înşelându-l, şi a cerut returnarea banilor plătiţi, plus 200 de euro cheltuiţi pe reparaţii. De partea cealaltă, M.T. (vânzătorul) a precizat că Fordul îi fusese oferit în decembrie 2019, spre vânzare. Firma lui M.T. era specializată în comerţul cu autovehicule uzate, funcţionând însă doar ca intermediar. Încasase doar un comision de 200-300 de euro, cea mai mare parte a banilor fiind încasaţi de vânzătorul real.

Magistraţii Judecătoriei nu au zăbovit mult asupra deciziei. Aceştia au constatat că E.D. îşi întemeiase cererea de chemare în judecată pe dispoziţiile referitoare la răspunderea civilă delictuală, invocând faptul că fusese înşelat de intermediar. E.D. nu ceruse anularea contractului, ci obligarea lui M.T. la plata de daune interese. Pentru aceasta însă, cumpărătorul ar fi trebuit să demonstreze că intermediarul acţionase cu rea-credinţă.

„Instanţa reţine că reclamanţii nu au dovedit inducerea în eroare cu rea-credinţă de către pârât, respectiv că acesta a cunoscut adevărata provenienţă a autoturismului şi cu bună ştiinţă a omis să îi aducă la cunoştinţă acest aspect, cu scopul de a-i prejudicia pe reclamanţi. Provocarea unei erori, fără rea-credinţă, nu constituie dol (înşelăciune, viclenie, n.r.), fiind necesară, aşadar, dovedirea intenţiei autorului dolului, probă ce nu a fost administrată în cauză, deşi sarcina probei revenea reclamanţilor”, au explicat judecătorii.

Aceştia au respins cererea lui E.D., care a rămas cu paguba. Situaţia ar putea fi schimbată la nivelul Tribunalului, E.D. făcând apel împotriva sentinţei iniţiale. Cazul a intrat pe rolul instanţei superioare, urmând să fie stabilit primul termen al procesului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.