Iaşul ar urma să aibă cele mai mari eoliene din România: de două ori cât statuia Libertăţii. Unde vor fi amplasate

marți, 14 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Iaşul ar urma să aibă cele mai mari eoliene din România: de două ori cât statuia Libertăţii. Unde vor fi amplasate

Danezii de la Eurowind Energy AS intenţionează să amenajeze în comuna Movileni din judeţul Iaşi 40 de turbine gigantice, cu o înălţime de aproximativ 200 de metri, adică de aproape două ori mai înalte decât Statuia Libertăţii din New York. Ar fi cele mai înalte eoliene din România, iar investiţia, care ar putea ajunge la circa 300 milioane de euro, una din cele mai mari din judeţ. Totodată, energia produsă poate asigura consumul casnic a circa 180.000 de locuinţe. Practic, cam cât are întreg municipiul Iaşi.

Într-un răspuns oferit pentru „Ziarul de Iaşi”, compania daneză a confirmat informaţia prezentată recent de publicaţia noastră cu privire la planul Eurowind Energy AS de a amenaja un parc eolian în comuna Movileni, precizând că turbinele alese pentru acest proiect sunt Vestas V172-7.2 MW. Este ultimul model al furnizorului de soluţii pentru energie eoliană, conceput pentru o producţie optimizată de energie în condiţii de vânt scăzut spre mediu, Vestas prezentându-l drept „cel mai înalt turn din lume pentru turbine eoliene”. Turbinele ar urma să fie montate din zona Iepureni şi până pe dealurile de la Larga-Jijia, Movileni şi Potângeni.

„Regiunea se mândreşte cu condiţii favorabile de vânt”

„Regiunea se mândreşte cu condiţii favorabile de vânt, asigurând generarea optimă a energiei. În plus, disponibilitatea terenului potrivit combinată cu proximitatea faţă de reţeaua electrică l-a făcut (cu referire la judeţul Iaşi, n.r.) o alegere logistică solidă. Alegerea noastră este susţinută de cercetări şi analize temeinice, subliniind angajamentul nostru pentru eficienţă şi sustenabilitate. Prima noastră alegere de turbine pentru acest proiect este Vestas V172-7.2 MW. Cu toate acestea, rămânem deschişi la utilizarea turbinelor de la alţi producători, cu condiţia să se potrivească cu specificaţiile şi fiabilitatea alegerii noastre principale. Deocamdată, planul include instalarea a până la 40 de turbine, fiecare ajungând la o înălţime aproximativă de 200 de metri. Aceste turbine de ultimă generaţie, odată puse în funcţiune, pot furniza energie verde şi accesibilă unui număr de 180.000 de gospodării anual”, se menţionează în răspunsul transmis de Eurowind Energy AS pentru „Ziarul de Iaşi”.

Avizarea, între 12 şi 24 luni

Proiectul se află în stadiul de avizare, conform certificatului de urbanism emis de Primăria Movileni în luna iunie 2023. Obţinerea autorizaţiei de construire s-ar putea întinde între 12 şi 24 de luni, ceea ce înseamnă că lucrările ar putea începe cel mai târziu în 2025. „Ei speră ca până anul viitor să obţină toate avizele, pentru ca la sfârşitul anului viitor, cel târziu începutul anului 2025 să se apuce efectiv de lucrare. Este o investiţie binevenită pentru comunitatea noastră deoarece va genera venituri la buget. Aşteptăm să se parcurgă toţi paşii pentru a le putea fi eliberată autorizaţia de construire”, arată Dan Hodoroabă, primarul comunei Movileni.

„S-au depus documentaţii pentru toate avizele la instituţiile abilitate. Am obţinut negaţie de la Transelectrica, trebuie să obţinem de la Delgaz Grid. Sperăm să obţinem cât mai repede avizele pentru autorizaţia de construire. Este o investiţie care va crea multe locuri de muncă şi va aduce mulţi bani la bugetul comunei”, ne-a spus şi Mihai Plumbu, consilier local Movileni.

La cât va ajunge investiţia

Deşi danezii au evitat să ofere detalii legate de valoarea investiţiei din judeţul nostru, costul unei astfel de turbine s-ar putea ridica la circa 7 mil. euro, adică ar fi un total al investiţiei de cel puţin 280 mil. euro – aproape jumătate din suma care se estima iniţial că va ajunge construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi.

„În această etapă a proiectului ne este dificil să înaintăm o cifră concretă. Momentan efectuăm evaluări şi consultări amănunţite pentru a determina exact detaliile proiectului. Odată ce avem o înţelegere mai clară şi progresăm în faza de planificare, vom putea oferi o estimare mai detaliată. Angajamentul nostru faţă de sectorul energiei regenerabile din România merge dincolo de cifre. Nu suntem doar investitori; suntem parteneri pe termen lung. Dacă parcul eolian din judeţul Iaşi se va concretiza, alături de proiectele noastre actuale şi viitoare, investiţia noastră în România va fi substanţială. Cifrele precise vor fi mai clare pe măsură ce proiectele progresează şi sunt finalizate”, ne-a transmis compania Eurowind.

CITESTE SI: Proiect uriaş la nord de Iași, pe 200 ha de teren, dezvoltat de doi fraţi din Danemarca. Ar fi o investiţie de sute de milioane de euro

Până în prezent, Wind Asset SRL, firma românească de proiect a dezvoltatorului şi operatorului danez de proiecte eoliene, solare şi hibride a obţinut doar certificatul de urbanism. „Construire centrală electrică eoliană CEE Movileni compusă din turbine eoliene, drumuri acces (publice şi private), platforme montaj/ întreţinere staţii electrice de transformare (proprii), conductori electrici de joasă, medie şi înaltă tensiune, instalaţie de racordare la SEN şi organizare şantier, realizată pe raza UAT Movileni, judeţul Iaşi”, este obiectul actului urbanistic.

La Movileni se măsoară intens vântul

Din punct de vedere juridic, imobilele pe care se vor efectua lucrările proiectate sunt în proprietatea mai multor persoane fizice şi juridice, conform extraselor de carte funciară, la sarcini fiind menţionată înscrierea provizorie a dreptului de superficie în favoarea SC Wind Asset SRL pe o perioadă de 40 de ani, potrivit certificatului de urbanism, consultat de „Ziarul de Iaşi”.

În comuna Movileni au început să apară şi staţii de măsurare a vitezei şi intensităţii vântului, testele fiind făcute de investitorul danez. Este un container în care se află instalaţia de măsurare, având panouri fotovoltaice pe trei laturi care asigură curentul necesar pentru aparatura din interior. Determinările se fac printr-un fascicul de raze care urcă până la 150 – 200 m. Zilele viitoare ar urma să mai fie amplasată încă o staţie în zonă. „Procesul de stabilire a staţiilor de măsurare a vântului este dinamic, bazându-se în mare măsură pe calitatea şi granularitatea datelor necesare. Deşi este provocator să indicăm un număr exact, studiile şi analizele noastre în curs ne asigură că capturăm date cuprinzătoare pentru a lua decizii informate. Cu toate acestea, putem confirma că analizele noastre preliminare ne arată o perspectivă pozitivă pentru acest proiect”, ne-a mai transmis compania daneză.

Firmă controlată de doi fraţi

Eurowind Energy este prezentă pe piaţa din România din 2011, fiind controlată de fraţii danezi Jens şi Soren Rasmussen. În iulie 2023 compania a început lucrările la parcul eolian de 48 MW de la Pecineaga. Este o investiţie de 79 mil. euro, parcul fiind dotat cu cele mai mari turbine eoliene instalate până acum în România, furnizate de Siemens Gamesa Renewable Energy. 

Comentarii