De Business

Punem punctul pe știi

Proiect eolian uriaş la Movileni, pe 200 ha de teren, dezvoltat de doi fraţi din Danemarca. Ar fi o investiţie de sute de milioane de euro

miercuri, 11 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Proiect eolian uriaş la Movileni, pe 200 ha de teren, dezvoltat de doi fraţi din Danemarca. Ar fi o investiţie de sute de milioane de euro

O altă firmă străină intenţionează să construiască un parc eolian în judeţul Iaşi, investiţie care ar urma să ajungă la sute de milioane de euro. Multinaţionala Eurowind Energy AS din Danemarca are în plan să amplaseze în comuna ieşeană Movileni, conform surselor noastre, 40 de turbine eoliene marca Vestas, care fiecare produce 7,2 MW. 

Din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi” de la surse oficiale, la momentul actual s-au depus documentaţii pentru obţinerea avizelor, urmând ca lucrările să înceapă, cel mai probabil, anul viitor sau cel mai târziu în 2025. Parcul eolian din Movileni ar urma să fie amenajat pe o suprafaţă de peste 200 de hectare, turbinele fiind montate din zona Iepureni şi până pe dealurile de la Potângeni. Turbinele vor avea între 135 -165 de metri, o pală măsurând între 65 – 85 de metri.

Compania daneză a început cel mai mare parc eolian din ţară

Demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de construire sunt făcute de SC Wind Asset SRL, firma românească de proiect a dezvoltatorului şi operatorului danez de proiecte eoliene, solare şi hibride. Eurowind Energy este prezentă pe piaţa din România din 2011, fiind controlată de fraţii danezi Jens şi Soren Rasmussen. În iulie anul acesta, compania a început construcţia parcului eolian cu putere instalată de 48 MW în comuna Pecineaga din Constanţa, anunţat ca cel mai mare parc de energie eoliană din ţară.

Investiţia este dezvoltată de Eurowind Energy, firmă controlată de fraţii danezi Jens şi Soren Rasmussen 

Proiectul de la Movileni se află în stadiul de avizare, conform certificatului de urbanism emis de Primăria Movileni în luna iunie 2023. „Construire centrală electrică eoliană CEE Movileni compusă din turbine eoliene, drumuri acces (publice şi private), platforme montaj/ întreţinere staţii electrice de transformare (proprii), conductori electrici de joasă, medie şi înaltă tensiune, instalaţie de racordare la SEN şi organizare şantier, realizată pe raza UAT Movileni, judeţul Iaşi”, este obiectul actului urbanistic.

Sursele redacţiei menţionează şi un cost de achiziţie al fiecărei turbine: aproximativ 7 mil. de euro. Primăria Movileni ar avea de câştigat de pe urma investiţiei danezilor din autorizaţia de construire, cât şi de pe urma unei taxe anuale din valoarea fiecărei turbine eoliene construite.

10 turbine şi la Ruginoasa

În prezent, în mai multe comune ieşene sunt proiecte care fac obiectul de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană şi solară, aflate în diverse etape de implementare: la Ruginoasa, Vlădeni, Hârlău, Şcheia, Costuleni, Erbiceni, Româneşti sau Dumeşti. Lucrările la parcul eolian din comuna Ruginoasa sunt într-un stadiu avansat, fiind montate mai multe turbine. Parcul va avea, în final, 10 turbine şi o putere instalată de 60 MW. Turbinele au 125 de metri înălţime şi o putere de 6 MW. Şi la Ruginoasa se instalează turbine eoliene de tip Vestas, la momentul actual anunţate a fi cele mai mari din ţară. Investiţia de la Ruginoasa aparţine grupului de energie DTEK, controlat de cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, având o valoare estimată la 90 mil. de euro.

„Ziarul de Iaşi” a scris în exclusivitate în urmă cu două luni şi despre planul de investiţie al celei mai mari firme de construcţii din Israel, Shikun Binui, care ar urma să producă energie verde în comunele ieşene Scobinţi şi Deleni. Grupul israelian are în plan amplasarea a 31 de turbine eoliene şi amenajarea unui parc solar.

„Vântul este cel care dictează şi îi aduce pe dezvoltatorii de parcuri eoliene în judeţul Iaşi. Dobrogea este cea mai bună zonă de vânt, evident, şi Galaţi, dar sunt deja încărcate, iar reţelele acestea au, ca orice lucru, o limită. Priorităţile următoare veţi vedea că o să fie Vaslui, Suceava şi alte zone, e natural cumva să se întâmple asta”, ne-a spus o sursă implicată în astfel de proiecte.

Comentarii