Iaşul şi Brescia se bat pe politicianul italian prins în judeţ. Acuzat de fals, faliment fraudulos şi cămătărie

vineri, 13 august 2021, 01:50
4 MIN
 Iaşul şi Brescia se bat pe politicianul italian prins în judeţ. Acuzat de fals, faliment fraudulos şi cămătărie

El are de ispăşit aproape 7 luni de detenţie pentru că a fost prins la frontieră cu acte măsluite. În Italia îl aşteaptă o sentinţă de peste 10 ani de închisoare.

Politicianul italian prins cu acte false la Iaşi va face puşcărie în România. Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amânat miercuri extrădarea lui Gianpaolo Bellavita, în baza unui mandat european de arestare. Italianul va fi predat autorităţilor italiene după ce va ispăşi cele 6 luni şi 20 de zile de închisoare, în baza unei sentinţe date în luna mai 2018 de Judecătoria Oradea.

În octombrie 2018, magistraţii orădeni au emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoare pe numele fostului politician Gianpaolo Bellavita. Autorităţile din Oradea l-au condamnat pe italian după ce în anul 2017 a prezentat documente false la un punct de trecere a frontierei.

"Instanţa dispune amânarea predării persoanei solicitate Bellavita Gianpaolo către autoritatea judiciară emitentă a mandatului european de arestare, Procuratura Republicii de pe lângă Curtea de Apel din Brescia, până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea la termen a pedepsei de 6 luni şi 20 de zile de închisoare, aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei Oradea, definitivă prin decizia penală din 2 octombrie 2018 a Curţii de Apel Oradea, şi anume mandat de executare a pedepsei închisorii emis de Judecătoria Oradea", au precizat magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi.

După ce va sta după gratii cele aproape şapte luni, fostul italian va fi extrădat din România. Gianpaolo Bellavita va ajunge în faţa celor de la Procuratura Republicii de pe lângă Curtea de Apel din Brescia, în baza mandatului european de arestare.

Autorităţile italiene au emis încă din luna iunie 2019 un mandat de arestare pe numele italianului. El va fi băgat după gratii pentru o perioadă de 3 ani şi 3 luni, fiind condamnat pentru comiterea a două infracţiuni de bancrută frauduloasă agravată.

"Instanţa dispune predarea persoanei solicitate către autoritatea judiciară emitentă, Procuratura Republicii de pe lângă Curtea de Apel din Brescia, pentru executarea mandatului european de arestare emis pe 12 iunie 2019, în vederea executării pedepsei de 3 ani şi 3 luni de închisoare, aplicată pentru comiterea a două infracţiuni de bancrută frauduloasă agravată", se arată în decizia magistraţilor ieşeni.

Gianpaolo Bellavita era dat în urmărire în Italia şi România în momentul în care a fost prins cu documente false în judeţul Iaşi, în luna iunie. El era urmărit de autorităţile italiene pentru fraudă cu fonduri europene şi evaziune fiscală. Ulterior, în luna ianuarie 2017, a fost prins la un punct de frontieră din Borş în timp ce încerca să intre cu acte false în ţara noastră.

În vârstă de 63 de ani, Gianpaolo Bellavita a ocupat funcţia de consilier provincial al provinciei Bergamo, între 1999 şi 2004. În acea perioadă era reprezentant al partidului politic Forza Italia.

Născut în comuna Martinengo, italianul era cunoscut în ţara natală şi pentru afacerile pe care le deţinea şi administra. Inclusiv în perioada în care era încă politician, Bellavita a fost acuzat de magistraţii italieni de falimentarea frauduloasă a societăţii Piazzatorre Ski, o companie care administra staţiunile de schi din comuna Piazzatorre. La începutul anilor 2000, italianul era directorul societăţii.

Procurorii de la Tribunalul din Bergamo l-au acuzat că nu ar fi cerut declaraţia de faliment şi că ar fi ascuns registrele contabile ale societăţii. La finalul procesului, Bellavita a fost achitat, iar la acel moment se afla deja la cea de-a treia achitare în cadrul unor dosare penale. În trecut a fost acuzat de un alt faliment fraudulos, dar şi de infracţiunea de cămătărie.

Bellavita a fost condamnat de autorităţile italiene pentru o serie de infracţiuni, printre care frauda cu fonduri europene şi sustragerea de la plata impozitelor. Pe atunci deţinea două fabrici de hârtie şi detergent. Italianul a falsificat documentele de cumpărare de utilaje noi, cu fonduri europene.

În acte, utilajele erau trecute la preţuri mai mari, iar în realitate erau cumpărate utilaje vechi, la preţuri infime. Diferenţele de bani, de aproximativ 1,6 milioane de euro, ar fi ajuns în buzunarele fostului politician.

Condamnat în primă instanţă la 14 ani de închisoare, în urma apelului sentinţa a fost redusă la 7 ani şi 9 luni. Pedeapsa a fost contopită cu alte condamnări şi stabilită la 10 ani, 5 luni şi 11 zile. Autorităţile italiene cred că Bellavita a fugit din Italia încă de la începutul anilor 2010 şi că s-a stabilit în România. 

Comentarii