Iată cum să „sufli” Primăriei chiar de sub nas un teren central! ”Minciună” de 2.000 mp lângă UTI

marți, 23 iulie 2019, 02:00
5 MIN
 Iată cum să „sufli” Primăriei chiar de sub nas un teren central! ”Minciună” de 2.000 mp lângă UTI

Jongleriile neclare ale municipalităţii cu terenuri oferite la schimb unor dezvoltatori imobiliari comportă şi riscuri pentru patrimoniul oraşului. Recent, Primăria a pierdut în instanţă un teren de 2.000 mp, pe care voia să-l ofere la schimb firmei M. Chim pentru a face blocuri, dar, în instanţă, municipalitatea a informat că va face acolo ceva de interes public: o parcare. Instanţa a sesizat neadevărul şi a sancţionat Primăria, dând terenul celor doi moştenitori. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, pe rolul instanţelor sunt cel puţin cinci dosare cu speţe similare

Primăria a pierdut un teren de 2.000 mp chiar în buricul târgului. Suprafaţa face parte dintr-un teren pe care municipalitatea avea în plan să-l ofere la schimb unui dezvoltator imobiliar. Dar o decizie judecătorească recentă a obligat Primăria să pună în posesie doi moştenitori. Acest lucru s-a şi întâmplat: primarul Mihai Chirica a semnat dispoziţia, după ce instanţa a respins apelul municipalităţii. Terenul se află în zona străzilor Adunaţi – George Emil Palade (între strada Sfântul Lazăr şi facultăţile Politehnicii), zonă în plină expansiune imobiliară. Ceea ce este interesant la această speţă este că bunul a fost oferit în compensare de către judecători, iar terenul a fost identificat de către reclamanţi, în condiţiile în care Primăria spune mereu că nu are proprietăţi libere pentru puneri în posesie. Lupta moştenitorilor cu Primăria datează de peste 15 ani. 

Terenul fusese oferit firmei M.Chim
 
Suprafaţa face parte din terenul de 5.570 mp din spatele facultăţilor tehnice, teren oferit, anul trecut, la schimb firmei M.Chim. Primăria ar fi urmat să primească un teren lângă Teatrul Naţional, dar schimbul nu a mai fost perfectat, după ce liberalii din Consiliul Local s-au împotrivit. Cei doi moştenitori – care nu au dorit să comenteze şi, în acelaşi timp, au vrut să-şi păstreze anonimatul – au câştigat în instanţă 1.825 mp din terenul menţionat, după ce anterior solicitaseră punerea în posesie pe parcarea din spatele Judecătoriei Iaşi. Cum restituirea în natură nu a fost posibilă, având în vedere utilitatea publică a acestei suprafeţe (o parte din teren fiind ocupată chiar şi de clădirea Judecătoriei), Primăria a înaintat dosarul, acum mai bine de 10 ani, la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în ideea acordării de despăgubiri.
 
Gestul este unul frecvent întâlnit în rândul autorităţilor locale, care speră, astfel, să scape de problemele funciare. Doar că, aşa cum se întâmplă în destule cazuri, despăgubirile nu au fost acordate. Ulterior, moştenitorii au deschis un nou proces, beneficiind şi de o măsură reparatorie operată de Guvern: dosarele care nu fuseseră rezolvate de ANRP au putut fi întoarse la autorităţile locale fie pentru restituirea în natură a bunului confiscat abuziv (în acest caz, parcarea din spatele Judecătoriei) fie pentru acordarea în compensare a unui alt bun din patrimoniul Primăriei. Cum municipalitatea a continuat să afirme că nu are terenuri, beneficiarii au luat situaţia în mâinile proprii şi, consultând patrimoniul public şi privat al Iaşului, au propus instanţei mai multe suprafeţe echivalente. Într-un final, într-un raport de expertiză judiciară s-a arătat că suprafaţa de 1.800 mp din Adunaţi – Palade este echivalentă cu cea de aproape 1.000 mp la care solicitanţii aveau dreptul în spatele Judecătoriei. 
 
Minciuna Primăriei
 
Dosarul a trecut prin mai multe instanţe, o primă decizie defavorabilă Primăriei fiind înregistrată în decembrie 2018 la Tribunalul Suceava (procesul fusese strămutat de la Iaşi prin decizia Curţii Supreme). Municipalitatea a făcut apel, dar, luna trecută, Curtea de Apel Suceava a menţinut decizia iniţială. Culmea, Primăria s-a apărat în instanţă afirmând că pe terenul în cauza urmează să fie făcută o parcare, deşi, în paralel, negocia cu firma M.Chim cedarea suprafeţei, iar intenţia declarată a companiei era de a construi blocuri. „Faptul că amplasamentul bunului cerut în compensare ar face obiectul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2015 – 2030 a Zonei Metropolitane Iaşi, fiind prevăzute parcări colective în zona centrală (…) nu a fost probat, cu atât mai mult cu cât reclamanţii au contestat această susţinere, arătând că terenul este liber de sarcini, face parte din domeniul privat al UAT Iaşi şi nu face obiectul niciunui contract de administrare, iar amplasamentul invocat de apelant nu este identic cu al terenului din litigiu”, se arată în motivarea Curţii de Apel Suceava.
 
În faţa instanţei, moştenitorii au invocat inclusiv intenţia Primăriei de la acea vreme de a opera un schimb de terenuri cu firma M.Chim. „Pârâtul-apelant nu a făcut nicio precizare la aceste apărări din întâmpinarea formulată în apel de reclamanţi (…) susţineri care vin să contracareze cele invocate de apelant cu privire la caracterul indisponibil al bunului solicitat în compensare”, se mai precizează în decizia instanţei. În acest moment, din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, pe rolul instanţelor mai există cel puţin cinci dosare cu speţe similare.
 
Ce va face Primăria cu restul suprafeţei
 
Primarul Mihai Chirica a semnat acum 10 zile decizia prin care terenul de peste 1.800 mp a intrat în posesia celor doi moştenitori. Acum, municipalitatea mai deţine circa 3.700 mp în zonă. Întrebat ieri despre această situaţie, edilul şef al Iaşului a precizat că pe suprafaţa rămasă ar urma să fie realizate unele lucrări de utilitate publică. Asta în condiţiile în care celelalte procese deschise în instanţă pe speţe asemănătoare nu vor avea aceeaşi finalitate precum cel menţionat mai sus. „Dacă vor fi şi alte hotărâri judecătoreşti care ne vor obliga, le vom aplica, indiferent de cine este beneficiarul acestei hotărâri. În al doilea rând, noi vrem acolo să facem şi o creşă, pentru că este un cartier care a întinerit foarte repede şi sunt deja peste 400-500 de familii tinere care s-au mutat în zonă, şi ne-am pregătit: una dintre locaţiile pentru o viitoare creşă este acolo, pe diferenţa pe care o avem. Mai este nevoie de o lărgire de drum, este vorba de strada George Emil Palade în cazul căreia trebuie să-i asigurăm o deschidere suficientă şi, sigur, mai avem nevoie de un parcaj suplimentar pentru Facultatea de Electrotehnică”, a declarat primarul Mihai Chirica. 
 
În imagine, o bucată din terenul în cauză, în spatele clădirilor UTI
 

Comentarii