De Sănătate

Punem punctul pe știi

Importanța micului dejun

luni, 12 martie 2018, 07:00
3 MIN
 Importanța micului dejun

      Am auzit cu toții de multe ori că trebuie să mâncăm la micul dejun, că micul dejun este cea mai importantă masă, însă mulți dintre noi continuăm să pășim peste el din diverse motive: fie din lipsă de timp, fie nu ne este foame, fie din comoditate.

Haideți  să vedem câteva dintre motivele pentru care nu ar trebui să sărim peste micul dejun, ci dimpotrivă să ne bucurăm de un mic dejun cât mai plăcut alături de întreaga familie.

Organismul nostru are nevoie de nutrienți pentru a funcționa corect, iar privarea de hrană la începutul zilei duce la apariția unor disfuncționalități. Cercetătorii americani au demonstrat că persoanele care sar peste masa de dimineață sunt cu 27% mai predispuși la un infarct de miocard sau alte boli de inimă.

Micul dejun reduce riscul de a ne îngrășa, în primul rând pentru că metabolismul se pune imediat în mișcare și ajută caloriile să ardă mai rapid.

Organismul nostru este programat să  ardă în proporție de 100% caloriile pe care le luăm din alimente în prima parte a zilei, această capacitate de ardere  scade pe parcursul zilei, ajungând ca seara să ardă doar 20-25% din caloriile ingerate. In al doilea rând consumând micul dejun vom fi mai puțin tentați să cedăm unor ispite de tipul: chipsuri, covrigi, snacksuri.

Mai mult decât atât, dacă nu mâncăm dimineața corpul nostru nu va procesa următoarea masă la fel de repede ci va încerca să facă rezerve. 

Studiile arată că cei care mănancă dimineața au cu 70% mai multe șanse să slăbească și să-și mențină greutatea, în schimb cei ce sar peste micul dejun în mod regulat, sunt predispuși să devină obezi.

Micul dejun ne ajută să menținem constant nivelul glicemiei, reducând riscul de a face diabet; are un efect pozitiv asupra creierului crescându-i puterea de memorare, de atenție, creativitatea.

Copiii care mănâncă dimineața au performanțe școlare mai bune, au o capacitate de memorare mai mare și se concentrează mai bine, iar cei care sar peste el sunt obosiți, dezinteresați si irascibili.

Consumând un mic dejun sănătos ne vom simți plini de energie, vom avea o stare de spirit mult mai bună.

A ne începe ziua fără să  mâncăm nimic e ca si cum am pleca la drum cu o mașină având combustibilul pe terminate.

Nu este suficient doar să mâncăm dimineața ci și să facem alegerile potrivite.

Un mic dejun ideal ar trebui să conțină 25-30% din necesarul zilnic de calorii, să fie sărac în zaharuri, grăsimi saturate și colesterol.

Cele mai recomandate alimente sunt bogate în fibre, proteine și carbohidrați de calitate. Se pot consuma cereale, fructe, lactate, ouă. Cerealele, în special cele integrale sunt o sursă ideală de vitamine, fibre, potasiu, magneziu și carbohidrați.

Un iaurt este mereu indicat, fiind o sursă bogată în calciu si probiotice. Ouăle sunt un aliment ideal pentru a ne începe ziua, fiind surse sănătoase de proteine, vitamine (A,B,D,H) și săruri minerale (fier, magneziu, fosfor, potasiu).

In concluzie, prima masă a zilei este foarte importantă, este benefică sănătații și fiecare dintre noi ar trebui să o respecte.

 

Mirela ȘAIA

Medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Medic specialist în programul Diet Club CENTRUL DE DIETA

www.centruldedieta.ro

www.facebook.com/dietclub.centruldedieta

Comentarii