Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 01.12.2023

Importanța micului dejun

GALERIE
IMPORTANTA MICULUI DEJUN
  • IMPORTANTA MICULUI DEJUN
- +

      Am auzit cu toții de multe ori că trebuie să mâncăm la micul dejun, că micul dejun este cea mai importantă masă, însă mulți dintre noi continuăm să pășim peste el din diverse motive: fie din lipsă de timp, fie nu ne este foame, fie din comoditate.

Haideți  să vedem câteva dintre motivele pentru care nu ar trebui să sărim peste micul dejun, ci dimpotrivă să ne bucurăm de un mic dejun cât mai plăcut alături de întreaga familie.

Organismul nostru are nevoie de nutrienți pentru a funcționa corect, iar privarea de hrană la începutul zilei duce la apariția unor disfuncționalități. Cercetătorii americani au demonstrat că persoanele care sar peste masa de dimineață sunt cu 27% mai predispuși la un infarct de miocard sau alte boli de inimă.

Micul dejun reduce riscul de a ne îngrășa, în primul rând pentru că metabolismul se pune imediat în mișcare și ajută caloriile să ardă mai rapid.

Organismul nostru este programat să  ardă în proporție de 100% caloriile pe care le luăm din alimente în prima parte a zilei, această capacitate de ardere  scade pe parcursul zilei, ajungând ca seara să ardă doar 20-25% din caloriile ingerate. In al doilea rând consumând micul dejun vom fi mai puțin tentați să cedăm unor ispite de tipul: chipsuri, covrigi, snacksuri.

Mai mult decât atât, dacă nu mâncăm dimineața corpul nostru nu va procesa următoarea masă la fel de repede ci va încerca să facă rezerve. 

Studiile arată că cei care mănancă dimineața au cu 70% mai multe șanse să slăbească și să-și mențină greutatea, în schimb cei ce sar peste micul dejun în mod regulat, sunt predispuși să devină obezi.

Micul dejun ne ajută să menținem constant nivelul glicemiei, reducând riscul de a face diabet; are un efect pozitiv asupra creierului crescându-i puterea de memorare, de atenție, creativitatea.

Copiii care mănâncă dimineața au performanțe școlare mai bune, au o capacitate de memorare mai mare și se concentrează mai bine, iar cei care sar peste el sunt obosiți, dezinteresați si irascibili.

Consumând un mic dejun sănătos ne vom simți plini de energie, vom avea o stare de spirit mult mai bună.

A ne începe ziua fără să  mâncăm nimic e ca si cum am pleca la drum cu o mașină având combustibilul pe terminate.

Nu este suficient doar să mâncăm dimineața ci și să facem alegerile potrivite.

Un mic dejun ideal ar trebui să conțină 25-30% din necesarul zilnic de calorii, să fie sărac în zaharuri, grăsimi saturate și colesterol.

Cele mai recomandate alimente sunt bogate în fibre, proteine și carbohidrați de calitate. Se pot consuma cereale, fructe, lactate, ouă. Cerealele, în special cele integrale sunt o sursă ideală de vitamine, fibre, potasiu, magneziu și carbohidrați.

Un iaurt este mereu indicat, fiind o sursă bogată în calciu si probiotice. Ouăle sunt un aliment ideal pentru a ne începe ziua, fiind surse sănătoase de proteine, vitamine (A,B,D,H) și săruri minerale (fier, magneziu, fosfor, potasiu).

In concluzie, prima masă a zilei este foarte importantă, este benefică sănătații și fiecare dintre noi ar trebui să o respecte.

 

Mirela ȘAIA

Medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Medic specialist în programul Diet Club CENTRUL DE DIETA

www.centruldedieta.ro

www.facebook.com/dietclub.centruldedieta

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

    vezi raspunsuri