Înființarea AFIN, primul IFN cu capital românesc dedicat exclusiv întreprinderilor sociale, a intrat în etapa constituirii capitalului social
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Înființarea AFIN, primul IFN cu capital românesc dedicat exclusiv întreprinderilor sociale, a intrat în etapa constituirii capitalului social

GALERIE
AFIN Iasi
 • AFIN Iasi
- +

Consorțiul format din Fundația „Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și Patria Credit IFN a demarat acordarea de asistență tehnică și suport pentru înființarea AFIN IFN S.A.. Până în prezent 58 de persoane juridice - întreprinderi sociale, ONG cu activitate economică, IMM, societăți comerciale din domenii cum ar fi educație, formare  profesională, resurse umane, IT, comunicare - și fizice  - lucrători din sector s-au angajat cu diverse participații la constituirea capitalului social.  Se așteaptă participarea unui număr de aproximativ 100 de acționari până la înființarea oficială a instituției în luna aprilie 2022.

 

Prima instituție financiară nebancară (IFN) cu capital românesc, dedicată exclusiv sectorului economiei sociale, a intrat într-o nouă etapă. Consorțiul care este responsabil cu înființarea AFIN IFN SA, format din Fundația „Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și Patria Credit IFN, a lansat înscrierile pentru intrarea în acționariatul noii instituții de creditare.

AFIN IFN SA  va  răspunde unei nevoi stringente existente în piață: aceea de a asigura accesul la finanțare pentru operatorii economici cu impact social din România, care au nevoie de resurse pentru a se dezvolta. AFIN va oferi soluțiile financiare alternative organizațiilor din aria economiei sociale, prin instrumente de creditare flexibile și accesibile (credite pentru capital de lucru, credite pentru investiții, credite punte pentru cofinantare fonduri europene etc).

„Dacă pandemia ne-a arătat ceva, este că avem nevoie de societăți rezistente, incluzive și durabile care să facă față provocărilor de mâine. Inițiative precum AFIN sunt o necesitate în România, pentru a investi în proiecte care vor genera creștere, inovare și solidaritate în viitor. Într-o lume incertă, în care vechile reguli nu se mai aplică, investiția în viitor este cea mai bună rețetă de succes”, declară Daniel Sorrosal, secretar general FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative.

AFIN IFN SA își propune să vină cu o nouă abordare a politicii de finanțare, adaptată specificului economiei sociale. Instituția va fi capabilă să facă analiza de bonitate ținând cont atât de viabilitatea economică și financiară a proiectului, cât și de indicatori de impact social, specifici operatorilor din acest sector.

„Întreprinderile sociale, ONG-urile cu activitate economică, cooperativele mici sunt excluse de la  finanțare în cele mai multe cazuri. Este necesară o instituție financiară care să înțeleagă specificul acestor organizații și să dezvolte produse financiare adaptate lor”, a subliniat Ancuța Vameșu, expert economie socială & Președinte RISE - Rețeaua română a întreprinderilor sociale de inserție și membru fondator AFIN IFN SA.

Calendarul înființării AFIN

Participarea la înființarea AFIN IFN SA se face în acest moment prin transmiterea unei scrisori de angajament. Tichetul minim pentru a deveni acționar în cadrul AFIN IFN SA este de 1.500 lei. Etapa depunerii de capital social se va încheia în luna martie 2022.

AFIN IFN SA va fi înființată oficial în aprilie 2022, cu un capital social minim de start de 200.000 Euro. Ulterior, creșterea capitalului AFIN va fi corelată cu creșterea portofoliului de credite, în corelație cu performanțele pieței.

Deschiderea cererilor pentru creditare se va face în luna mai 2022, în cadrul Conferinței Europene de Economie Socială de la Iași. Primele credite vor putea fi acordate începând cu luna iulie 2022. Se estimează acordarea a cel puțin 25 credite în primul an de activitate, ajungând la 170 credite acordate în al cincilea an.

„Suntem convinși că AFIN IFN SA se va constitui într-un instrument financiar de succes, care prin modelul operațional inovativ va reuși să contribuie la finanțarea adecvată a operatorilor din economia socială”,  a subliniat Bogdan Merfea, membru fondator AFIN IFN SA.

Primii 58 de acționari

Lansarea înscrierilor pentru participarea la înființarea AFIN IFN SA s-a făcut în cadrul unui eveniment online, susținut de inițiatorii proiectuluiImediat după deschiderea procedurii, au fost transmise  58 de scrisori de angajament, din partea investitorilor care doresc să devină acționari fondatori AFIN IFN SA. Valoare sumelor angajate este de peste 120.000 de euro. Majoritatea celor care doresc să devină acționari fondatori AFIN sunt antreprenori sociali, membri ONG sau persoane fizice apropiate sectorului economiei sociale din România.

„Ne bucură se vedem deja un interes atât de ridicat pentru această nouă instituție de finanțare dedicată antreprenorilor sociali. Este un semnal că piața are mare nevoie de instrumente de finanțare pentru proiectele sociale sau de mediu, iar noi credem că AFIN IFN SA va fi un pilon extrem de important pentru dezvoltarea sectorului de economie socială din România”, spune Angela Achiței, antreprenor social, președinte ADV România și membru fondator AFIN IFN SA.

Persoanele interesate să afle mai multe despre cum pot deveni acționare AFIN IFN SA, care sunt condițiile și documentele necesare, pot accesa direct pagina afin.org.ro.

CONTACT
email: 
comunicare@afin.org.ro
wesite: www.afin.org.ro

phone: 0245 333 444

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X