De Business

Punem punctul pe știi

COMUNICAT DE PRESA

Înființarea AFIN, primul IFN cu capital românesc dedicat exclusiv întreprinderilor sociale, a intrat în etapa constituirii capitalului social

miercuri, 08 decembrie 2021, 08:15
4 MIN
 Înființarea AFIN, primul IFN cu capital românesc dedicat exclusiv întreprinderilor sociale, a intrat în etapa constituirii capitalului social

Consorțiul format din Fundația „Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și Patria Credit IFN a demarat acordarea de asistență tehnică și suport pentru înființarea AFIN IFN S.A.. Până în prezent 58 de persoane juridice – întreprinderi sociale, ONG cu activitate economică, IMM, societăți comerciale din domenii cum ar fi educație, formare  profesională, resurse umane, IT, comunicare – și fizice  – lucrători din sector s-au angajat cu diverse participații la constituirea capitalului social.  Se așteaptă participarea unui număr de aproximativ 100 de acționari până la înființarea oficială a instituției în luna aprilie 2022.

 

Prima instituție financiară nebancară (IFN) cu capital românesc, dedicată exclusiv sectorului economiei sociale, a intrat într-o nouă etapă. Consorțiul care este responsabil cu înființarea AFIN IFN SA, format din Fundația „Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și Patria Credit IFN, a lansat înscrierile pentru intrarea în acționariatul noii instituții de creditare.

AFIN IFN SA  va  răspunde unei nevoi stringente existente în piață: aceea de a asigura accesul la finanțare pentru operatorii economici cu impact social din România, care au nevoie de resurse pentru a se dezvolta. AFIN va oferi soluțiile financiare alternative organizațiilor din aria economiei sociale, prin instrumente de creditare flexibile și accesibile (credite pentru capital de lucru, credite pentru investiții, credite punte pentru cofinantare fonduri europene etc).

„Dacă pandemia ne-a arătat ceva, este că avem nevoie de societăți rezistente, incluzive și durabile care să facă față provocărilor de mâine. Inițiative precum AFIN sunt o necesitate în România, pentru a investi în proiecte care vor genera creștere, inovare și solidaritate în viitor. Într-o lume incertă, în care vechile reguli nu se mai aplică, investiția în viitor este cea mai bună rețetă de succes”, declară Daniel Sorrosal, secretar general FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative.

AFIN IFN SA își propune să vină cu o nouă abordare a politicii de finanțare, adaptată specificului economiei sociale. Instituția va fi capabilă să facă analiza de bonitate ținând cont atât de viabilitatea economică și financiară a proiectului, cât și de indicatori de impact social, specifici operatorilor din acest sector.

„Întreprinderile sociale, ONG-urile cu activitate economică, cooperativele mici sunt excluse de la  finanțare în cele mai multe cazuri. Este necesară o instituție financiară care să înțeleagă specificul acestor organizații și să dezvolte produse financiare adaptate lor”, a subliniat Ancuța Vameșu, expert economie socială & Președinte RISE – Rețeaua română a întreprinderilor sociale de inserție și membru fondator AFIN IFN SA.

Calendarul înființării AFIN

Participarea la înființarea AFIN IFN SA se face în acest moment prin transmiterea unei scrisori de angajament. Tichetul minim pentru a deveni acționar în cadrul AFIN IFN SA este de 1.500 lei. Etapa depunerii de capital social se va încheia în luna martie 2022.

AFIN IFN SA va fi înființată oficial în aprilie 2022, cu un capital social minim de start de 200.000 Euro. Ulterior, creșterea capitalului AFIN va fi corelată cu creșterea portofoliului de credite, în corelație cu performanțele pieței.

Deschiderea cererilor pentru creditare se va face în luna mai 2022, în cadrul Conferinței Europene de Economie Socială de la Iași. Primele credite vor putea fi acordate începând cu luna iulie 2022. Se estimează acordarea a cel puțin 25 credite în primul an de activitate, ajungând la 170 credite acordate în al cincilea an.

„Suntem convinși că AFIN IFN SA se va constitui într-un instrument financiar de succes, care prin modelul operațional inovativ va reuși să contribuie la finanțarea adecvată a operatorilor din economia socială”,  a subliniat Bogdan Merfea, membru fondator AFIN IFN SA.

Primii 58 de acționari

Lansarea înscrierilor pentru participarea la înființarea AFIN IFN SA s-a făcut în cadrul unui eveniment online, susținut de inițiatorii proiectuluiImediat după deschiderea procedurii, au fost transmise  58 de scrisori de angajament, din partea investitorilor care doresc să devină acționari fondatori AFIN IFN SA. Valoare sumelor angajate este de peste 120.000 de euro. Majoritatea celor care doresc să devină acționari fondatori AFIN sunt antreprenori sociali, membri ONG sau persoane fizice apropiate sectorului economiei sociale din România.

„Ne bucură se vedem deja un interes atât de ridicat pentru această nouă instituție de finanțare dedicată antreprenorilor sociali. Este un semnal că piața are mare nevoie de instrumente de finanțare pentru proiectele sociale sau de mediu, iar noi credem că AFIN IFN SA va fi un pilon extrem de important pentru dezvoltarea sectorului de economie socială din România”, spune Angela Achiței, antreprenor social, președinte ADV România și membru fondator AFIN IFN SA.

Persoanele interesate să afle mai multe despre cum pot deveni acționare AFIN IFN SA, care sunt condițiile și documentele necesare, pot accesa direct pagina afin.org.ro.

CONTACT
email: 
comunicare@afin.org.ro
wesite: www.afin.org.ro

phone: 0245 333 444

Comentarii