De Business

Punem punctul pe știi

Infografic cu atracţiile din jurul Iaşului aflate la maximum două ore de mers cu maşina

Infograficul a fost realizat de către profesorul Mihai Bulai, prodecanul Facultăţii de Geografie şi Geologie.

luni, 07 decembrie 2020, 02:50
4 MIN
 Infografic cu atracţiile din jurul Iaşului aflate la maximum două ore de mers cu maşina

Un profesor universitar din Iaşi a creat un infografic cu cele mai interesante şi atractive obiective turistice aflate în apropierea Iaşului. Lect. univ. dr. Mihai Bulai, prodecanul Facultăţii de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi arată că, indiferent dacă doriţi să vă bucuraţi de o plimbare în aer liber, să exploraţi atracţii culturale sau pur şi simplu să admiraţi o privelişte spectaculoasă, există suficiente locuri la o oră distanţă de oraş sau chiar mai puţin. 

Nu este exclus ca pe viitor să se realizeze un material tipărit plecând de la aceste destinaţii sau chiar o aplicaţie/site interactiv în care să fie prioritizate activităţile existente în funcţie de profilul excursionistului, de timpul pe care îl are, de locurile pe care le-a încercat deja în jurul Iaşului.

Atracţiile turistice aflate la circa 60-80 de km

Infograficul propus actualmente de lect. univ. dr. Mihai Bulai se referă la petrecerea timpului liber într-o zonă mai apropiată de locul de origine, fără înnoptare de obicei, oferind o serie de „centre turistice” aflate la 60-80 de km de Iaşi, de regulă oraşe: Huşi, Vaslui, Roman, Paşcani, Hârlău, Bivolari, Ungheni – Republica Moldova, care concentrează ele-însele o serie de activităţi şi în jurul cărora „gravitează” o serie de posibilităţi. „Cel mai ofertant dintre acestea este municipiul Roman care a fost şi capitală de judeţ în trecut, cu un patrimoniu impresionant şi cu o activitate economică intensă. Există şi o «centură» de localităţi la 25-50 de km de Iaşi în jurul cărora se va genera următorul proiect: oraşul Târgu Frumos (cu restaurantele sale, piaţa şi monumentele istorice), Vlădeni (cu «Delta Moldovei»), Victoria (cu clubul de agrement Victory), Ungheni (cu satul Medeleni, canalul Jijiei), Răducăneni (centrul vechi evreiesc, piaţa de duminică, biserica catolică), Dobrovăţ (cu mănăstirea lui Ştefan cel Mare), Grajduri (Poiana cu Statui), Mironeasa (Mănăstirea Hadâmbu), Ţibăneşti (cu Conacul Petre P. Carp), Popeşti (cu Conacul Sturdza şi casele tradiţionale) etc.”, a explicat lect. univ. dr. Mihai Bulai pentru „Ziarul de Iaşi”.

Centura localităţilor la o distanţă de maxim 25 km

Mai există şi o „centură” de localităţi la 10-25 de km de Iaşi care va fi ulterior promovată, a precizat profesorul, respectiv: Aroneanu (cu biserica lui Aron Vodă), Bârnova (cu platoul Repedea, Codrii Iaşilor, Mănăstirea Bârnova în curs de restaurare, clubul de echitaţie Hamak, Crama Gramma, Taina Vie şi bicicletele electrice Jooyridez, motocross Enduranch, Mănăstirea Piatra Sfântă cu privelişte asupra Iaşului), Schitu Duca (cu pădurile sale şi iazul de pescuit), Voineşti (cu clubul de echitaţie Equester), Dumeşti (cu biserica veche din Lemn), Leţcani (Biserica Rotonda), Popricani (platoul de lansare parapantă, clubul de agrement Colţ de Rai) şi altele.  Activităţile realizate în arealul apropiat sunt foarte importante întrucât oferă posibilitatea aprecierii mai mari a propriului teritoriu, mai ales celor care nu deţin multe finanţe, şi frânează drenarea banilor realizaţi în acel teritoriu către alte zone, punctează lect. univ. dr. Mihai Bulai. „Este foarte importantă dezvoltarea acestor activităţi mai ales acum, în pandemie, când oamenii se simt mai nesiguri de a călători la mare distanţă, iar trecerea graniţei reprezintă o adevărată provocare.

Cum a fost realizată harta

Materializarea hărţii în acest moment a fost generată, într-adevăr, de necesitatea majoră actuală de a avea o imagine a posibilităţilor de petrecere a timpului liber la maximum 1-2 ore de casă. Iniţial postarea a fost interogativă: «Cum putem completa harta?», iar feedback-ul pertinent venit din rândul unor utilizatori de social media a fost de asemenea integrat, după o validare a recenziilor pe mai multe platforme de travel: Trip Advisor, Google Maps, site-uri oficiale ale Centrelor de Informare turistică etc. Acum avem o imagine cât mai completă, dar, bineînţeles, suntem într-un teritoriu subiectiv în care oricine poate considera un loc mai atractiv decât altul”, a completat el. Profesorul arată că proiectul de suflet rămâne, însă, „Iaşi – 7 Trasee Turistice Tematice”, un proiect implementat din 2018 care propune, pe platforma www.iasi.travel, 77 de activităţi şi locuri în centrul Iaşului şi la maximum 10 km de acesta, pe următoarele teme: Unirea, Artele, Comunismul, Pelerinajul, Evreii, Romantismul şi Colinele Iaşului. „Toate aceste locuri sunt prezentate pe site într-o manieră atractivă, iar pe teren am montat panouri informative trilingve”, a amintit lect. univ. dr. Mihai Bulai. 

 

 

 

 

Comentarii