Infografic cu atracţiile din jurul Iaşului aflate la maximum două ore de mers cu maşina
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Infografic cu atracţiile din jurul Iaşului aflate la maximum două ore de mers cu maşina

Infograficul a fost realizat de către profesorul Mihai Bulai, prodecanul Facultăţii de Geografie şi Geologie.

GALERIE
infografic
  • infografic
- +

Un profesor universitar din Iaşi a creat un infografic cu cele mai interesante şi atractive obiective turistice aflate în apropierea Iaşului. Lect. univ. dr. Mihai Bulai, prodecanul Facultăţii de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi arată că, indiferent dacă doriţi să vă bucuraţi de o plimbare în aer liber, să exploraţi atracţii culturale sau pur şi simplu să admiraţi o privelişte spectaculoasă, există suficiente locuri la o oră distanţă de oraş sau chiar mai puţin. 

Nu este exclus ca pe viitor să se realizeze un material tipărit plecând de la aceste destinaţii sau chiar o aplicaţie/site interactiv în care să fie prioritizate activităţile existente în funcţie de profilul excursionistului, de timpul pe care îl are, de locurile pe care le-a încercat deja în jurul Iaşului.

Atracţiile turistice aflate la circa 60-80 de km

Infograficul propus actualmente de lect. univ. dr. Mihai Bulai se referă la petrecerea timpului liber într-o zonă mai apropiată de locul de origine, fără înnoptare de obicei, oferind o serie de „centre turistice” aflate la 60-80 de km de Iaşi, de regulă oraşe: Huşi, Vaslui, Roman, Paşcani, Hârlău, Bivolari, Ungheni - Republica Moldova, care concentrează ele-însele o serie de activităţi şi în jurul cărora „gravitează” o serie de posibilităţi. „Cel mai ofertant dintre acestea este municipiul Roman care a fost şi capitală de judeţ în trecut, cu un patrimoniu impresionant şi cu o activitate economică intensă. Există şi o «centură» de localităţi la 25-50 de km de Iaşi în jurul cărora se va genera următorul proiect: oraşul Târgu Frumos (cu restaurantele sale, piaţa şi monumentele istorice), Vlădeni (cu «Delta Moldovei»), Victoria (cu clubul de agrement Victory), Ungheni (cu satul Medeleni, canalul Jijiei), Răducăneni (centrul vechi evreiesc, piaţa de duminică, biserica catolică), Dobrovăţ (cu mănăstirea lui Ştefan cel Mare), Grajduri (Poiana cu Statui), Mironeasa (Mănăstirea Hadâmbu), Ţibăneşti (cu Conacul Petre P. Carp), Popeşti (cu Conacul Sturdza şi casele tradiţionale) etc.”, a explicat lect. univ. dr. Mihai Bulai pentru „Ziarul de Iaşi”.

Centura localităţilor la o distanţă de maxim 25 km

Mai există şi o „centură” de localităţi la 10-25 de km de Iaşi care va fi ulterior promovată, a precizat profesorul, respectiv: Aroneanu (cu biserica lui Aron Vodă), Bârnova (cu platoul Repedea, Codrii Iaşilor, Mănăstirea Bârnova în curs de restaurare, clubul de echitaţie Hamak, Crama Gramma, Taina Vie şi bicicletele electrice Jooyridez, motocross Enduranch, Mănăstirea Piatra Sfântă cu privelişte asupra Iaşului), Schitu Duca (cu pădurile sale şi iazul de pescuit), Voineşti (cu clubul de echitaţie Equester), Dumeşti (cu biserica veche din Lemn), Leţcani (Biserica Rotonda), Popricani (platoul de lansare parapantă, clubul de agrement Colţ de Rai) şi altele.  Activităţile realizate în arealul apropiat sunt foarte importante întrucât oferă posibilitatea aprecierii mai mari a propriului teritoriu, mai ales celor care nu deţin multe finanţe, şi frânează drenarea banilor realizaţi în acel teritoriu către alte zone, punctează lect. univ. dr. Mihai Bulai. „Este foarte importantă dezvoltarea acestor activităţi mai ales acum, în pandemie, când oamenii se simt mai nesiguri de a călători la mare distanţă, iar trecerea graniţei reprezintă o adevărată provocare.

Cum a fost realizată harta

Materializarea hărţii în acest moment a fost generată, într-adevăr, de necesitatea majoră actuală de a avea o imagine a posibilităţilor de petrecere a timpului liber la maximum 1-2 ore de casă. Iniţial postarea a fost interogativă: «Cum putem completa harta?», iar feedback-ul pertinent venit din rândul unor utilizatori de social media a fost de asemenea integrat, după o validare a recenziilor pe mai multe platforme de travel: Trip Advisor, Google Maps, site-uri oficiale ale Centrelor de Informare turistică etc. Acum avem o imagine cât mai completă, dar, bineînţeles, suntem într-un teritoriu subiectiv în care oricine poate considera un loc mai atractiv decât altul”, a completat el. Profesorul arată că proiectul de suflet rămâne, însă, „Iaşi – 7 Trasee Turistice Tematice”, un proiect implementat din 2018 care propune, pe platforma www.iasi.travel, 77 de activităţi şi locuri în centrul Iaşului şi la maximum 10 km de acesta, pe următoarele teme: Unirea, Artele, Comunismul, Pelerinajul, Evreii, Romantismul şi Colinele Iaşului. „Toate aceste locuri sunt prezentate pe site într-o manieră atractivă, iar pe teren am montat panouri informative trilingve”, a amintit lect. univ. dr. Mihai Bulai. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.