De Business

Punem punctul pe știi

Ingineri din Iaşi au pus umărul la dezvoltarea dispozitivului Surface Duo, dezvoltat de Microsoft

joi, 08 iulie 2021, 07:00
2 MIN
 Ingineri din Iaşi au pus umărul la dezvoltarea dispozitivului Surface Duo, dezvoltat de Microsoft

Movial România, centrul din Iaşi al companiei globale de servicii de inginerie şi proiectare software Movial, cu sediul central în Helsinki, Finlanda, a încheiat anul 2020 cu o creştere spectaculoasă a profitului net, ajungând până la 36,2 milioane de lei (7,46 milioane euro), faţă de un profit net de 1,7 milioane de lei (cca 365.000 euro) în anul 2019. 

Produsele dezvoltate şi livrate de Movial sunt utilizate în telefoane mobile, laptopuri, dispozitive cu ecran tactil sau smartbook-uri. Şi cifra de afaceri a fost în anul 2020 mai mare de aproape trei ori comparativ cu anul anterior, urcând până la 16,7 milioane de lei (3,4 milioane euro), iar veniturile totale au ajuns la 56,5 milioane de lei. În anul 2019, Movial România declara la Ministerul Finanţelor (MF) o cifră de afaceri de 5,9 milioane de lei (1,25 milioane euro) şi venituri totale de 6 milioane de lei, potrivit datelor disponibile pe site-ul MF, comparate de „Ziarul de Iaşi”.

Compania este specializată în dispozitive mobile şi încorporate, cu expertiză în sistemele multimedia şi de comunicaţii, sisteme de operare, driver şi aplicaţii, rezultatele financiare de anul trecut fiind cele mai bune de la deschiderea sediului Movial din Iaşi în anul 2009 (singurul din România, de altfel) şi până în prezent. În urmă cu un an, mai exact în iulie 2020, Microsoft a preluat operaţiunile locale ale Movial România, urmând ca angajaţii din Iaşi să lucreze la dezvoltarea platformelor Android pentru dispozitivele Microsoft.

Cititi si: Colosul american Microsoft vine la Iaşi prin achiziţia companiei Movial

Astfel, urmare a acordului, 60 de angajaţi din Iaşi s-au alăturat organizaţiei Microsoft Devices, punând umărul la dezvoltarea sistemului de operare bazat pe Android pentru Surface Duo, noul dispozitiv cu ecran dublu de la Microsoft. Este un gadget format din două ecrane separate care poate fi folosit similar cu o carte. Dacă este pliat către exterior, poate fi folosit ca un smartphone. Totodată, poate rula pe fiecare ecran câte o aplicaţie diferită. 

Comentarii