Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ingineri din Iaşi au pus umărul la dezvoltarea dispozitivului Surface Duo, dezvoltat de Microsoft

GALERIE
surface-duo
  • surface-duo
- +

Movial România, centrul din Iaşi al companiei globale de servicii de inginerie şi proiectare software Movial, cu sediul central în Helsinki, Finlanda, a încheiat anul 2020 cu o creştere spectaculoasă a profitului net, ajungând până la 36,2 milioane de lei (7,46 milioane euro), faţă de un profit net de 1,7 milioane de lei (cca 365.000 euro) în anul 2019. 

Produsele dezvoltate şi livrate de Movial sunt utilizate în telefoane mobile, laptopuri, dispozitive cu ecran tactil sau smartbook-uri. Şi cifra de afaceri a fost în anul 2020 mai mare de aproape trei ori comparativ cu anul anterior, urcând până la 16,7 milioane de lei (3,4 milioane euro), iar veniturile totale au ajuns la 56,5 milioane de lei. În anul 2019, Movial România declara la Ministerul Finanţelor (MF) o cifră de afaceri de 5,9 milioane de lei (1,25 milioane euro) şi venituri totale de 6 milioane de lei, potrivit datelor disponibile pe site-ul MF, comparate de „Ziarul de Iaşi”.

Compania este specializată în dispozitive mobile şi încorporate, cu expertiză în sistemele multimedia şi de comunicaţii, sisteme de operare, driver şi aplicaţii, rezultatele financiare de anul trecut fiind cele mai bune de la deschiderea sediului Movial din Iaşi în anul 2009 (singurul din România, de altfel) şi până în prezent. În urmă cu un an, mai exact în iulie 2020, Microsoft a preluat operaţiunile locale ale Movial România, urmând ca angajaţii din Iaşi să lucreze la dezvoltarea platformelor Android pentru dispozitivele Microsoft.

Cititi si: Colosul american Microsoft vine la Iaşi prin achiziţia companiei Movial

Astfel, urmare a acordului, 60 de angajaţi din Iaşi s-au alăturat organizaţiei Microsoft Devices, punând umărul la dezvoltarea sistemului de operare bazat pe Android pentru Surface Duo, noul dispozitiv cu ecran dublu de la Microsoft. Este un gadget format din două ecrane separate care poate fi folosit similar cu o carte. Dacă este pliat către exterior, poate fi folosit ca un smartphone. Totodată, poate rula pe fiecare ecran câte o aplicaţie diferită. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri