De Business

Punem punctul pe știi

Investiţia Silk District merge înainte: Motivare de respingere fără echivoc în procesul Teba vs. Ispal

vineri, 01 noiembrie 2019, 16:28
3 MIN
 Investiţia Silk District merge înainte: Motivare de respingere fără echivoc în procesul Teba vs. Ispal

Procesul intentat de Ispal SRL, fost chiriaş al Teba, care contesta dreptul de proprietate asupra terenului al acesteia din urmă, a fost pierdut la ultimul termen, luna trecută. “Acţiunea formulată nu are vreun fundament în fapt sau în drept, aceasta fiind respinsă în totalitate”, menţionează judecătorii Curţii în motivare.

Una din cele mai mari investiţii private din domeniul imobiliar anunţate la Iaşi, peste 200 milioane de euro, primeşte undă verde şi din partea instanţei, argumentele aduse de judecători în sprijinul respingerii plângerii fiind imposibil de combătut. Concret, Curtea de Apel Iaşi a făcut publică în aceste zile motivarea sentinţei din 14 octombrie.

Practic, Ispal SRL a pierdut procesul intentat Teba Iaşi Industry, al cărui chiriaş era, proces prin care contesta dreptul de proprietate dobândit de Teba asupra terenului din zona industrială a Iaşului, drept dobândit în urma privatizării din 1994.

Conflictul Teba-Ispal a pornit în momentul în care prima entitate a hotărât să vândă terenurile şi halele pe care le deţine în Iaşi către un important dezvoltator imobiliar – Prime Kapital -, care şi-a anunţat intenţia fermă să ridice în zonă un complex mixt de birouri şi locuinţe: Silk District. Ispal avea închiriate aici o serie de hale unde îşi desfăşura activitatea de producţie.

În motivarea sentinţei de respingere a plângerii, Curtea de Apel menţionează: “La momenlul actual, reclamanta nu mai deţine în locaţiune vreun imobil de la adresa Calea Chişinăului nr. 22 Iaşi şi nu rnai are în vigoare vreun contract de închiriere, fiind evacuată în urma intervenirii rezilierii pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale. Anularea certificatului de atestare nu îi poate aduce un beneflciu concret(….) Nu în ultimul rând, nu poate fi invocat interesul general întrucât potrivit art.8 alin.ll din Legea nr.554/2004 prevede că Persoanele fizice şi persoanele juridice de drept privat pot formula capete de cerere prin care invocă apărarea unui interes legitirn public numai în subsidiar, în măsura în care vătămarea interesului legitim public decurge logic din incălcarea dreptului subiectiv sau a interesului legitim privat. Aşadar, reclamanta nu a dovedit calitatea de persoană vătămată, neavând vreun folos practic din promovarea cererii”.

Urmează, în motivare, alte argumente de ordin procedural expuse de judecătorii Curţii, după care este menţionată concluzia: “Aşadar. acţiunea formulată nu are vreun fundament în fapt sau în drept, aceasta urmând a fi respinsă în totalitate”. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 15 zile.

Fondul de investiţii Prime Kapital vrea să construiască un proiect mixt (locuinţe şi birouri) pe 10 ha din fosta platformă Tomiris, investiţie cifrată la peste 200 milioane euro. Proiectul „Silk District“ presupune, în principal, construirea a 2.500 de locuinţe şi a 100.000 mp de birouri de categoria A.

Acesta va fi implementat etapizat, iar lucrările urmează să înceapă în martie 2020. Investitorii promit că vor amenaja spaţii verzi, circulaţii pietonale şi spaţii de recreere pe o suprafaţă generoasă de teren, în timp ce locurile de parcare vor fi toate în subteran. Proiectul a intrat în procedura de avizare la nivelul Primăriei, fiind emis avizul de oportunitate. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii