Iubita unui consilier local din Iaşi decedat prematur nu a convins judecătorii să-i dea parte din averea acestuia

joi, 09 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Iubita unui consilier local din Iaşi decedat prematur nu a convins judecătorii să-i dea parte din averea acestuia

Averea fostului consilier local Constantin Corozal va rămâne în familie. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins acțiunea Mirelei Melinte prin care fosta contabilă și iubită a consilierului cerea să i se recunoască aportul la afacerile acestuia. Sentința curții supreme confirmă deciziile luate de Tribunalul ieșean și de Curtea de Apel, punând punct unui dosar vechi de cinci ani.

Constantin Corozal a fost ales consilier local din partea ALDE, în 2016. La acea dată, el era un om de afaceri de succes, deținând o firmă de transporturi, Master Pub din Tudor Vladimirescu, spații de birouri și săli de jocuri. Declarația de avere menționa conturi bancare de 4,2 milioane lei și venituri anuale din dividende în valoare de 1,7 milioane lei. Corozal a decedat subit în 2017, la doar 45 de ani, fără să fi lăsat dispoziții cu privire la averea sa. La scurt timp după decesul consilierului, Mirela Melinte a înaintat Tribunalului o acțiune în declararea simulației, prin care cerea practic recunoașterea contribuției sale la afacerile lui Corozal, ca și statutul cvasi-conjugal al relației lor.

Oficial contabilă în cadrul Transworld SRL, Mirela Melinte afirma că avusese o relație personală cu Corozal timp de 23 de ani. Locuiseră împreună, munciseră împreună în Grecia, iar la întoarcerea în țară înființaseră tot împreună firma de transport. Aceasta fusese trecută însă doar pe numele lui Corozal, pentru a nu apărea discuții în familia acestuia. Oficial doar contabilă, Melinte ar fi fost pe parcursul următorilor 20 de ani partenera de viață și afaceri a consilierului. Prietenii apropiați ai lui Corozal știau de relația lor. De asemenea, femeia reinvestise constant banii câștigați în afacerile consilierului. Priin urmare, se considera îndreptățită la jumătate din valoarea autoturismelor și microbuzelor din patrimoniul firmei Transworld SRL, jumătate din valoarea clădirii Trust Construct Copou și jumătate din valoarea terenului și apartamentelor aparținând lui Corozal.

De cealaltă parte, mama și soția lui Corozal afirmau că relația dintre acesta și Melinte fusese doar sporadică, încheindu-se în 1997. Familia avea cunoștință de alte relații ale consilierului. Unei iubite îi cumpărase un apartament în Copou, în 2008. În 2015 avusese altă relație, apoi o alta. Nu se lansase în afaceri cu banii câștigați în Grecia alături de Melinte, ci cu cei ai tatălui său.

Martorii chemați în fața Tribunalului au dat declarații contradictorii, unii susținând poziția Mirelei Melinte, alții, pe cea a familiei. Judecătorii au apreciat în final că între Melinte și Corozal existase o relație apropiată, dar că o contribuție financiară a femeii la afacerile consilierului nu putea fi demonstrată.

Nici în fața Curții de Apel, Melinte nu a avut mai mult succes. Judecătorii acestei instanțe s-au raportat îndeosebi la faptul că Corozal era căsătorit. Magistrații au arătat că legal, o relație de concubinaj poate fi asimilată unei căsnicii, cu toate drepturile ce decurg din aceasta, dar nu și atunci când există deja o căsătorie valabilă. Câtă vreme căsătoria nu era desfăcută, iubita nu putea pretinde că gospodăriseră împreună și că împărțiseră bucuriile și necazurile vieții. Aceste elemente puteau aparține unei singure relații. Magistrații Curții de Apel au confirmat decizia Tribunalului, ceea ce i-a lăsat Mirelei Melinte o singură cale de atac: recursul în fața ÎCCJ.

Acțiunea a fost admisă în principiu de curtea supremă în iunie. Acest lucru însemna însă doar că recursul corespundea ca formă și conținut cerințelor legii. Hotărârea finală, luată marți, a fost cea de respingere a recursului împotriva deciziei de anul trecut a Curții de Apel ca nefondat. Ca urmare, averea fostului consilier va rămâne în întregime familiei oficiale. 

Comentarii