Mihai Chirica în PNL, primele rezultate: O lovitură imobiliară de zile mari

miercuri, 01 iulie 2020, 01:49
5 MIN
 Mihai Chirica în PNL, primele rezultate: O lovitură imobiliară de zile mari

Reţeta: se cumpără un teren fără perspective la un preţ mic, apoi se face un schimb de terenuri cu Primăria. În tranzacţie, preţul terenului este evaluat la dublu. Şmecheria a fost realizată de firma G&R Imobiliar Group, apropiată de PNL Iaşi. „Nu am absolut niciun fel de implicare, nici măcar nu am ştiut de acel schimb“, ne-a declarat Bogdan Niţă, cel care deţine 50% din părţile sociale.

O firmă de dezvoltare imobiliară vrea să dea lovitura cu un teren obţinut la un schimb cu Primăria Iaşi într-o afacere cu iz liberal. G&R Imobiliar Group, înfiinţată acum trei ani, pregăteşte un proiect de amploare în Cicoarei, pe un teren de 3.370 mp.

Suprafaţa a fost obţinută în cadrul unui schimb controversat cu Primăria: municipalitatea a primit 1.281 mp lângă Cimitirul Eternitatea. Schimbul de teren a fost perfectat după un istoric zbuciumat în Consiliul Local (CL) şi numai după ce a primit girul unora dintre consilierii PNL.

Cititi si: Bogdan Crucianu, consilier PSD: tun financiar pe spinarea Primăriei. Cum și-a scos concurenta din joc?

Coincidenţă sau nu, imediat după aprobarea schimbului, în firmă a intrat, ca asociat majoritar, fiul unui lider al liberalilor ieşeni. Acesta ne-a declarat ieri că nu are nicio legătură cu schimbul şi a susţinut că nici nu ştia de el, singurul motiv pentru care figurează în firmă constând în faptul că a creditat societatea în sensul acoperirii de către companie a unei restanţe de plată.

„În câteva luni mă voi retrage din firmă”, ne-a declarat ieri Bogdan Niţă (fiul primarului din Miroslava Dan Niţă, secretar general al PNL Iaşi). Între timp, firma a întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), iar acum vrea să construiască blocuri cu până la 12 etaje.

Având în vedere aria desfăşurată construită (circa 13.500 mp, în medie 15% fiind spaţii comune), firma ar putea amenaja un număr minim de 230 de apartamente cu o suprafaţă medie de 50 mp.

În proiectul de PUZ, societatea şi-a asumat un număr de 160 de locuri de parcare. PUZ-ul a fost publicat recent de Primăria Iaşi, pe 14 iulie fiind programată o dezbatere publică. Pe terenul dat municipalităţii, firma nu putea construi imobile cu un regim care să treacă de 2 etaje. Totodată, proximitatea faţă de cimitir atrăgea de la sine unele interdicţii.

Consilierii PNL au avut votul decisiv

Schimbul de teren a făcut obiectul a patru proiecte de hotărâre anul trecut: de trei ori (şedinţele din lunile mai, iulie şi august) a fost respins de către plenul CL. În septembrie, proiectul a scindat grupul PNL din plen: unii au votat „pentru”, alţii s-au abţinut.

Fără girul consilierilor PNL, hotărârea nu ar fi trecut, iar, la vremea respectivă, liberalii se abţineau, de regulă, la votul pe proiecte legate de urbanism. Firma G&R Imobiliar Group a intrat în posesia terenului de 1.281 mp, de pe str. Ciric, lângă Cimitirul Eternitatea, pentru o sumă de 100.000 euro în 2017.

Ulterior, firma a început demersurile pentru aprobarea unei locuinţe colective mici, dar Primăria a respins cererea şi a propus societăţii varianta schimbului. O primă evaluare a terenului G&R, făcută în octombrie 2018, arăta un cost de nu mai puţin de 250.000 euro, adică cu 150% mai mult decât preţul de vânzare din 2017.

La o astfel de evaluare, G&R putea primi un teren de 4.000 mp în Cicoarei. La prima strigare a proiectului, mai 2019, plenul CL a amânat luarea unei hotărâri pe motiv că unii consilieri nu au studiat documentaţia.

Înainte de a intra în şedinţa din luna iulie, Primăria a comandat o nouă evaluare a terenurilor. De data aceasta, terenul din Ciric a scăzut la suma de 220.000 euro. Chiar şi cu această scădere, terenul pe care nu se putea construi mai nimic şi-a dublat valoarea în actele oficiale în mai puţin de doi ani.

În lunile iulie şi august, proiectul este din nou respins: nu a întrunit numărul de voturi necesare. În septembrie 2019, unii liberali şi-au schimbat optica şi votează pentru proiect astfel că G&R primeşte 3.370 mp în Cicoarei, iar Primăria 1.281 mp pe str. Ciric.

Intenţia municipalităţii este ca pe terenul din Ciric să întregească suprafaţa disponibilă la Cimitirul Eternitatea (locuri de înhumare sau cale de acces). Pe 9 decembrie 2019 a fost încheiat contractul de schimb între Primărie şi G&R Imobiliar.

Cine se află în spatele firmei G&R

G&R Imobiliar Group SRL a fost înfiinţată în august 2017, cu patru zile înainte de a achiziţiona terenul din str. Ciric. Datele financiare ale firmei sunt disponibile în prezent doar pentru anii 2017 şi 2018: în ambii ani, cifra de afaceri a fost zero, nu a înregistrat profit şi nu a avut angajaţi.

Societatea a avut iniţial doi asociaţi: Gheorghe Dochiţanu şi Robert Melinte. Despre Dochiţanu, unele surse neoficiale spun că este un om de afaceri apropiat de PNL. În noiembrie 2019, după aprobarea schimbului în CL, principalul acţionar al firmei devine Bogdan Niţă (fiul primarului din Miroslava, Dan Niţă, şi secretar general al PNL Iaşi).

Acesta este cunoscut pentru mai multe proiecte imobiliare dezvoltate în Miroslava şi Iaşi. Contactat telefonic, Bogdan Niţă a exclus ieri orice speculaţie legată de faptul că schimbul s-ar fi decis în culisele politicii locale.

„Nu am avut cu tatăl meu niciun fel de discuţie, eu ştiu că se poate specula absolut orice. Eu nu mă ocup de acel proiect, am alte proiecte. Statutul meu la firmă este din cu totul alte considerente. Nu am avut nicio treabă nici cu acel schimb de terenuri. Nu am absolut niciun fel de implicare, nici măcar nu am ştiut de acel schimb. Firma avea o restanţă de plată şi cineva trebuia să o crediteze, despre asta este vorba. Am creditat acea societate pentru a se plăti restanţa. Garanţiile pe care mie mi le putea pune societatea la momentul în care eu am creditat-o nu erau, nu avea ce, astfel că singura garanţie consta în procent din acţiunile societăţii pe care urma să fie un bun”, a detaliat Bogdan Niţă motivele pentru care figurează ca acţionar principal al firmei (50%).

El a susţinut că, în câteva luni, după ce îşi va recupera creditul, va ieşi din acţionaratul societăţii. Consilierii PNL care au girat schimbul de terenuri au fost Eduard Boz, Tudor Dornean, Alexandru Coţofan şi Ciprian Bostan.

De remarcat că, la acea vreme, consilierii locali ai PNL respingeau pe bandă rulantă proiecte legate de urbanism invocând „haosul” din dezvoltarea oraşului. Dochiţanu şi Melinte, ceilalţi asociaţi ai firmei G&R, nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere.

 

Comentarii