Milionarul Zapodeanu a ieşit din închisoare şi a aflat că faptele pentru care a fost condamnat se prescriseseră

joi, 09 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Milionarul Zapodeanu a ieşit din închisoare şi a aflat că faptele pentru care a fost condamnat se prescriseseră

Eliberat anul trecut după doar 7 luni de detenție, milionarul Ioan Zapodeanu a scăpat și de condamnare. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis contestația în anulare formulată de acesta, ajungând la concluzia că Zapodeanu nici n-ar fi trebuit măcar condamnat. Răspunderea penală era prescrisă deja.

Zapodeanu a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani, în același dosar fiind judecați și Gineta Roman, fosta directoare a SC Mica Industrie SA, Lucian Drîmbă, la acea dată jurist în cadrul societății și un funcționar al Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Mariana Popa. În ianuarie 2008, Roman dispusese retrocedarea către Zapodeanu a unui teren de 6.700 mp, cu construcții de 1.500 mp, în zona Abatorului.

După doi ani, Mariana Popa a efectuat intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea lui Zapodeanu. Retrocedarea fusese însă ilegală, întrucât terenul nu aparținea SC Mica Industrie, societatea având doar un drept de superficie asupra lui. Mica Industrie SA îi „retrocedase” lui Zapodeanu terenul statului. Procurorii DNA au calculat inițial un prejudiciu de 1,6 milioane euro, reevaluat ulterior la doar 180.000 euro.

Dosarul a ajuns în instanță în 2017, iar Zapodeanu a fost condamnat la 4 ani de închisoare. a fost încarcerat, dar în paralel avocatul său atacase sentința printr-o contestație în anulare. Aceasta a fost acceptată în principiu de ÎCCJ în iulie anul trecut, judecătorii dispunând eliberarea de îndată a milionarului. Zilele trecute, contestația a fost acceptată și pe fond. Avocatul invocase prescrierea răspunderii penale, în baza a două decizii ale CCR, din 2018 și 2022, prin care s-a stabilit că termenul de prescripție nu mai este întrerupt de actele procedurale efectuate de procurori sau de instanță.

„Decizia reprezintă un act de pură normalitate. Tot ce am cerut a fost ca domnul Zapodeanu să beneficieze de același tratament juridic ca orice cetățean, inclusiv de prezumția de nevinovăție. Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat argumentele noastre cu privire la faptul că decizia inițială de condamnare a fost greșită. Au fost anulate toate formele de executare a pedepsei”, a comentat apărătorul lui Zapodeanu, avocatul Cătălin Boacnă. 

Comentarii