anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Milionarul Zapodeanu a ieşit din închisoare şi a aflat că faptele pentru care a fost condamnat se prescriseseră

GALERIE
Zapodeanu
  • Zapodeanu
- +

Eliberat anul trecut după doar 7 luni de detenție, milionarul Ioan Zapodeanu a scăpat și de condamnare. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis contestația în anulare formulată de acesta, ajungând la concluzia că Zapodeanu nici n-ar fi trebuit măcar condamnat. Răspunderea penală era prescrisă deja.

Zapodeanu a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani, în același dosar fiind judecați și Gineta Roman, fosta directoare a SC Mica Industrie SA, Lucian Drîmbă, la acea dată jurist în cadrul societății și un funcționar al Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Mariana Popa. În ianuarie 2008, Roman dispusese retrocedarea către Zapodeanu a unui teren de 6.700 mp, cu construcții de 1.500 mp, în zona Abatorului.

După doi ani, Mariana Popa a efectuat intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea lui Zapodeanu. Retrocedarea fusese însă ilegală, întrucât terenul nu aparținea SC Mica Industrie, societatea având doar un drept de superficie asupra lui. Mica Industrie SA îi „retrocedase” lui Zapodeanu terenul statului. Procurorii DNA au calculat inițial un prejudiciu de 1,6 milioane euro, reevaluat ulterior la doar 180.000 euro.

Dosarul a ajuns în instanță în 2017, iar Zapodeanu a fost condamnat la 4 ani de închisoare. a fost încarcerat, dar în paralel avocatul său atacase sentința printr-o contestație în anulare. Aceasta a fost acceptată în principiu de ÎCCJ în iulie anul trecut, judecătorii dispunând eliberarea de îndată a milionarului. Zilele trecute, contestația a fost acceptată și pe fond. Avocatul invocase prescrierea răspunderii penale, în baza a două decizii ale CCR, din 2018 și 2022, prin care s-a stabilit că termenul de prescripție nu mai este întrerupt de actele procedurale efectuate de procurori sau de instanță.

„Decizia reprezintă un act de pură normalitate. Tot ce am cerut a fost ca domnul Zapodeanu să beneficieze de același tratament juridic ca orice cetățean, inclusiv de prezumția de nevinovăție. Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat argumentele noastre cu privire la faptul că decizia inițială de condamnare a fost greșită. Au fost anulate toate formele de executare a pedepsei”, a comentat apărătorul lui Zapodeanu, avocatul Cătălin Boacnă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.