Mister antic dezbătut la Iaşi: Este Cultura Cucuteni similară cu Cultura Yanshao din China?

luni, 23 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Mister antic dezbătut la Iaşi: Este Cultura Cucuteni similară cu Cultura Yanshao din China?

O importantă delegaţie de arheologi chinezi vor face o amplă prezentare pe această temă, la Palatul Culturii. După unii specialişti, între cele două culturi vechi ar fi o asemănare uluitoare şi inexplicabilă.

O delegaţie de specialişti în arheologie din China va susţine astăzi o conferinţă cu privire la teme ştiinţifice legate de studiul culturii româneşti şi chineze.

Evenimentul va avea loc în Sala „Ştefan Procopiu“ de la parterul Palatului Culturii, conferinţa urmând să se desfăşoare de la ora 12. Vizita delegaţiei chineze se va desfăşura până pe data de 27 iulie, în acest context, specialiştii români şi cei din China urmând să discute despre Cultura Cucuteni şi Cultura Yanshao şi despre similarităţile dintre cele două.

Specialiştii din Republica Populară Chineză vor fi primiţi de către reprezentanţi ai Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ în contextul acordului de cooperare şi schimburi culturale încheiat cu Muzeul Culturii Yangshao şi Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Sociale a Chinei, Beijing Shaanxi, care vor vizita Palatul Culturii şi alte muzee de profil.

Delegaţia chineză este formată din prof. LI Xinwei, prof. Shi Jinsong, dr. Wang Peng de la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Sociale a Chinei, Beijing, prof. Wang Hui, director al Institutului de Arheologie şi Relicve Culturale din Provincia Gansu, prof. Gu Wanfa, director al Institutului de Arheologie din oraşul Zhengzhou, şi vice prof. Xin Yingjun din cadrul aceleiaşi instituţii, Prof. Wang Weilin, vice-curator al Muzeului de Istorie din Shaanxi, dr. Ren Wei din Administraţia Relicvelor Culturale din Zhengzhou şi dr. Wen Chenghao de la University of California din Los Angeles.

Programul zilelor de 24 şi 25 iulie include vizite în muzeele din zona Moldovei care deţin patrimoniu aparţinând civilizaţiei Cucuteni, precum şi pe câteva şantiere arheologice deschise în acest moment. Pe 26 iulie, delegaţia va vizita comuna Cucuteni, urmând să aibă loc întâlniri atât cu artişti locali, dar şi cu reprezentanţi ai autorităţii locale din Cucuteni.

Comentarii