Mr. Singh, indianul care a lãsat Qatarul pentru Vaslui: “câstig suficient cât sã-mi întretin familia de acasã”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Mr. Singh, indianul care a lãsat Qatarul pentru Vaslui: “câstig suficient cât sã-mi întretin familia de acasã”

GALERIE
mr singh
  • mr singh
- +

În ultimii ani, tot mai multi muncitori din Asia au venit pe santierele din România, la reabilitarea unor clãdiri sau refacerea unor drumuri. Si la Vaslui, de aproape un an de zile, câtiva zeci de indieni au început sã lucreze, cot la cot cu muncitorii locali, pe santierul Drumului Strategic, care va lega sudul judetului de zona de nord. Mr. Singh, unul dintre indienii veniti sã lucreze la Vaslui, este încântat cã a ajuns sã munceascã într-o tarã europeanã, pentru un salariu din care îsi va putea întretine familia din tara natalã.

 A mai fost pe santiere din Qatar, Irak si alte tãri asiatice, însã spune cã aici se simte cel mai bine.Cu turban de culoare neagrã pe cap si mustãti de hipster, cu vârfurile aranjate în sus, indianul atrage privirea oricãrui trecãtor, iar multi opresc pentru a-si face o pozã cu el. Lucreazã, în fiecare zi, pe un buldoexcavator , contribuind la stabilitatea lucrãrii. Spune cã e prima datã când lucreazã într-o tarã din Uniunea Europeanã, iar experienta acumulatã de-a lungul anilor, pe diverse santiere din lume, l-a ajutat sã se integreze rapid. “Înainte sã ajung în România, am lucrat în mai multe tãri din Asia. Doi ani am lucrat în Qatar, trei ani în Irak. Spre desoebire ce oamenii de acolo, românii sunt mult mai primitori, mai de treabã. Ne întelegem foarte bine si cu colegii nostri care sunt de aici, localnici, dar si cu oamenii de prin satele unde avem lucrãri. Munca nu e deosebit de grea, dar vã mãrturisesc cã mi-ar plãcea mai mult România dacã ar fi mai cald (începe sã râdã). E prea frig fatã de temperaturile cu care suntem obisnuiti. Avem însã o bunã perioadã de timp de când am ajuns la Vaslui, iar usor-usor ne-am acomodat si cu temperaturile”.

În ceea ce priveste salariile, angajatii din India spun cã au venituri “multumitoare”, suficient de mari încât sã-si întretinã si rudele de acasã. “Suntem multumiti de cât câstigãm în România, altfel probabil nu mai veneam aici. Eu iau în mânã 700 de dolari pe lunã, colegul meu Tarlochan, în jur de 500 de dolari. Sunt salarii frumoase, având în vedere cã firma pentru care lucrãm ne asigurã mâncarea si cazarea. Astfel, putem face economii si trimite banii acasã. În fiecare lunã trimitem în jur de 2.000 de lei. Sunt bani cu care familiile noastre reusesc sã se descurce. Am vrea, la un moment dat, sã mergem într-un concediu prin România deoarece am auzit cã aveti o tarã foarte frumoasã. Ne-am dori sã vedem muntii, marea, sã vizitãm orase precum Brasov, Cluj sau Timisoara. Deocamdatã suntem familiarizati doar cu judetul Vaslui, pentru cã este foarte mult de muncã. Suntem constienti cã pentru asta am venit în România. Vrem sã ne facem treaba cât mai bine cu putintã si apoi, poate, ne vom bucura si de un mic concediu”, mai spune Mr. Singh.

Din cauza înfãtisãrii, vasluienii îl confundã cu un musulman

Nu de putine ori i s-a întâmplat indianului, ca din cauza aspectului si a turbanului sãu, sã fie confundat de vasluieni cu un musulman. Înfãtisarea mai altfel este datã de religia sa, Mr. Singh fiind un adept al sikhismului. Aceastã religie a apãrut în secolul al XV-lea, care se bazeazã pe convingerile lui Guru Nanak Dev, nãscut în anul 1469, în Punjab. Cuvântul “sikh” înseamnã, literal, unul care învatã, derivat din cuvântul “shishya”, care în limba sanscritã înseamnã “discipol”, “elev” sau “învãtãcel”. În limba punjabã, cuvântul sikh înseamnã si “a învãta”. Adeptii sikhismului, respingând politeismul hindus si intoleranta musulmanã, au devenit o natiune importantã, cu religie proprie. Sikhismul are astãzi în jur de 25 pânã la 27 milioane adepti, dintre care majoritatea locuiesc în India. Se numãrã printre cele mai tinere religii monoteiste din lume. Un sikh este un discipol al Guru Granth Sahib, care reprezintã mai mult decât o carte sfântã, el este pentru sikh un îndrumãtor si învãtãtor vesnic.

Mai mult, pe vremeanoua

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.