Navetiști la Chicerea și Larga Jijia ieri, deputaţi de Iași în Parlament azi. Iată cine sunt noii aleși!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cine sunt noii parlamentari de Iaşi

Navetiști la Chicerea și Larga Jijia ieri, deputaţi de Iași în Parlament azi. Iată cine sunt noii aleși!

GALERIE
navetisti aur
  • navetisti aur
- +

Surpriza alegerilor a fost Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) care va avea doi deputaţi şi un senator. USR are speranţe pentru un al doilea senator, după redistribuirea voturilor la nivel naţional. PSD ar putea prinde un al patrulea mandat de deputat. Totul depinde de PMP, dacă va trece sau nu pragul electoral

Cu sau fără accederea lui Petru Movilă la un nou mandat, alianţa USR PLUS are prima şansă să iasă cea mai câştigată formaţiune politică din Iaşi după alegerile de duminică. O sumedenie de factori reglează punctajul după care se atribuie un mandat la redistribuire, de la „resturile” de mandat adunate pe toată ţara până la negocieri între partide. Dar cine sunt aleşii şi cine „rezervele”?

Două momente de cotitură ale istoriei

Noii veniţi, cei din Alianţa pentru Unirea Românilor, par să nu se fi dezmeticit încă după acest rezultat, neaşteptat chiar şi pentru ei. La Iaşi, cu aproape 13 la sută din voturi, formaţiunea înfiinţată anul trecut a obţinut două mandate la Camera Deputaţilor. Pe cele două poziţii ale listei AUR se află doi profesori de istorie, care predau unul la Şcoala Gimnazială din Chicerea, iar celălalt la Şcoala Gimnazială Larga Jijia.

 Mihail Albişteanu

Primul, Mihail Albişteanu, are, pe lângă licenţa în Istorie, un master în Jurnalism şi îşi pregăteşte teza de doctorat. Celălalt, Cristian-Daniel Ivănuţă, este un cunoscut participant la dezbateri pe teme de actualitate. Ieri, el ne-a spus că va face declaraţii doar după ce se oficializează rezultatele, părere împărtăşită şi de colegul său.

Cristian-Daniel Ivănuţă

Alianţa pentru Unirea Bucureştiului cu lista de la Iaşi

La Senat, lista ieşeană este deschisă de o avocată din Bucureşti, Diana Iovanovici-Şoşoacă. Ea şi-a făcut simţită prezenţa la Iaşi în ziua Sfintei Parascheva, când a pledat public pentru respectarea Bisericii şi pentru nerespectarea portului măştii, şi de Sfinţii Mihail şi Gavril, când „i-a prins” pe liderii liberali ai judeţului şi pe ministrul Sănătăţii la spitalul mobil, unde ea a contestat investiţia.

Iovanovici-Şoşoacă a menţionat, printre altele, în declaraţia de avere un venit de 250.000 de lei obţinut din avocatură. Colegii ei parlamentari de la Iaşi şi-au trecut în declaraţii veniturile anuale din activitatea didactică, 40.000 de lei, respectiv 60.000 de lei.

Somn şi sado-masochism în Primăria Iaşi

Liderul formaţiunii care a realizat surpriza scrutinului, George Simion (34 de ani), este binecunoscut ieşenilor. După ce a urmat un master la Universitatea „Al.I. Cuza” între 2008-2010 (specializarea Crimele comunismului), a pus bazele Platformei Unioniste Acţiunea 2012. În 2018, autorităţile din Basarabia i-au impus o interdicţie de intrare în ţară pe 5 ani.

A candidat ca independent în alegerile europarlamentare de anul trecut, când un videoclip cu el în rolul principal, realizat la Palatul Roznovanu chiar în faţa birourilor viceprimarilor, a reuşit să capteze atenţia. Se pot vedea funcţionari care dorm cu capul pe masă, dar şi un cuplu pe jumătate dezbrăcat care mimează scene de sado-masochism. „Momentele, din nefericire, sunt inspirate din viaţa reală a partidelor şi instituţiilor româneşti”, a explicat la acea vreme George Simion.

Primarul Mihai Chirica i-a luat apărarea, spunând că nu se văd în videoclip însemne ale instituţiei. „M-am uitat şi eu pe videoclip. Începe cu Parlamentul României şi cu George Simion, care vrea să spună că «aveţi grijă cum votaţi partide, votaţi oameni, nu partide, uite ce se întâmplă după patru ani», iar acolo sunt nişte uşi, niște holuri, nu are niciun înscris cu primăria sau cu altceva. E bine, ca promovare e foarte bine, asta îi spuneam şi lui George Simion, iar mesajul este foarte pozitiv”, declara pe atunci Chirica.

Calcule mici şi speranţe mari: cine ia al doilea post de senator?

Liberalii au văzut şi pe listele USR PLUS un „extremist”. Cristinel-Gabriel Berea, al doilea candidat pe lista pentru Senat, a fost indicat ca ex-vicepreşedinte al Noii Drepte. Ce-i drept, asta era în 2003, dar PNL a somat alianţa să-l excludă de pe listă. Berea a recunoscut că în adolescenţă a cochetat cu formaţiunea respectivă, de care spune că s-a îndepărtat tocmai din cauza doctrinei.

Berea (tot 34 de ani) este cel care ar putea să acumuleze prin redistribuire voturile necesare ocupării celui de-al doilea mandat de senator al alianţei de la Iaşi. Primul mandat este al lui Marius Bodea.

Şi PSD speră la un al doilea mandat de senator, pe care a concurat duminică Petru-Bogdan Cojocaru. După cum am mai relatat, primul loc pe lista viitorilor senatori e ocupat de Maricel Popa. La fel, si liberalii speră la un al doilea post, pentru Liviu Brătescu, Cine dintre aceştia are şanse mai mari este greu de spus, totul depinzând de algoritmul naţional.

Candidaţii PSD admişi la deputăţie sunt Vasilică Toma, Vasile Cîtea şi Marius Ostaficiuc. Acesta din urmă prinde mandatul în ciuda evoluţiei dezastruoase a Organizaţiei Municipale pe care o conduce: pierderea a două treimi din susţinerea alegătorilor între localele din 2016 şi europarlamentarele din 2019, scorul la fel de slab la prezidenţiale în municipiu şi, la fel, doar 22 la sută din voturi la parlamentarele din acest an (comparativ cu 40,45 la sută în 2016), sub scorul pe judeţ şi sub media pe ţară.

Cei cinci deputaţi PNL cu şanse au fost trei

Dacă PNL va face face acum alianţă de guvernare şi cu un PMP intrat la limită în Parlament, asta înseamnă că PSD îşi poate lua gândul de la al patrulea mandat de deputat – în favoarea lui Petru Movilă, voturile direcţionate spre acesta nemafiind redistribuite.

Grupul ieşean pentru Senat este completat de liberala Iulia Scântei, notar public în Bucureşti. Deputaţii PNL nu vor mai fi cinci, numărul (minim!) preconizat în vară, ci trei: ieşeanul Iulian-Alexandru Muraru, păşcăneanul Sorin Năcuţă şi mureşeanul Alexandru Kocsis-Cristea.

Cât priveşte deputaţii USR PLUS, aceştia sunt: Cosette-Paula Chichirău, Monica-Elena Berescu şi Filip Havârneanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.