O sentință șoc: justiția ieșeană obligă Primăria să mărească pușcăria
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O sentință șoc: justiția ieșeană obligă Primăria să mărească pușcăria

GALERIE
Penitenciar
  • Penitenciar
- +

O premieră pe cât de surprinzătoare, pe atât de controversată, ce vizează câteva hectare din cea mai râvnită zonă imobiliară din Moldova. Printr-o sentinţă recentă, Tribunalul obligă practic Consiliul Local Iaşi, for ales, nu numai să supună din nou votului o decizie de respingere a unui plan urbanistic luată în trecut, dar indică aleşilor locali şi cum să voteze: „Pentru”. Respingerea proiectului în CL s-a făcut din considerente de oportunitate edilitară, prerogativă exclusiv la dispoziţia deliberativului local. Primăria respinsese planul Penitenciarului Iaşi de extindere înspre Păcurari. CL a respins iniţial planul, considerând că acea zonă este una mai potrivită dezvoltării rezidenţiale, nu extinderii Penitenciarului, pentru care oricum existau intenţii de mutare din Copou, pe motiv că nu este adecvat cartierulu. Surpriză, însă: instanţa obligă CL să supună din nou planul votului, ba chiar şi să îl adopte. CL are dreptul la recurs.

 

Premieră surprinzătoare şi controversată la Iaşi: judecătorii obligă consilierii locali să voteze pentru aprobarea unui proiect urbanistic. Decizia judecătorilor este o premieră: consilierii locali nu doar că sunt obligaţi să mai supună o dată votului un plan urbanistic zonal (PUZ), ci trebuie să-l şi aprobe. Decizia pare atâtâ de bizară încât, în context, s-ar putea ridica problema de ce instanţa nu a decis şi cu ce majoritate sau unanimitate să fie aprobat proiectul acestei instituţii, Penitenciarul, afiliată aceluiaşi minister ca şi instanţele: cel al Justiţiei.

Cititi si: E din ce în ce mai rău: 889 de cazuri de noi infectări doar în ultimele 24 de ore

În speţă, este vorba despre un proiect controversat: extinderea Penitenciarului Iaşi pe terenul liber de construcţii din Copou, spre strada Fagului. Anul trecut, Consiliul Local (CL) a respins proiectul în unanimitate, fiind invocată lipsa de oportunitate a extinderii unităţii într-o zonă rezidenţială. Hotărârea Tribunalului, care va fi atacată cu recurs de Primărie, poate pune capăt şi discuţiilor privind relocarea în viitor a unităţii, din acelaşi motiv: neadecvarea existenţei unei astfel de instituţii cum este Penitenciarul într-un cartier precum Copoul.

Primăria: O hotărâre nelegală şi netemeinică

„Admite acţiunea formulată de reclamantul Penitenciarul Iaşi în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Iaşi. Anulează HCL nr. 264/28.06.2019 şi obligă pârâtul Consiliul Local Iaşi să emită conform solicitării reclamantului prin adresa nr.113863 din 06.11.2018 actul administrativ de aprobare a Planului Urbanistic Zonal Iaşi, strada Dr.Vicol nr. 10”, se precizează în decizia Tribunalului. În replică, Primăria spune că va ataca decizia instanţei, dar deocamdată aşteaptă motivarea judecătorilor. „Un alt dosar similar nu a mai fost, aşteptăm motivarea hotărârii. Sunt motive legale de recurs, dar aşteptăm motivarea. În recurs, vom invoca toate aspectele de nelegalitate şi netemeinicie ale hotărârii”, a declarat ieri viceprimarul Gabriel Harabagiu, care este şi membru al Comisiei de urbanism.

Extinderea costă 10 mil. euro. Un nou Penitenciar costă de 10 ori mai mult

În prezentarea susţinută anul trecut în faţa Comisiei de urbanism, reprezentanţii Penitenciarului au explicat că extinderea unităţii va îmbunătăţi condiţiile de cazare a deţinuţilor: noile pavilioane vor avea 600 de locuri, iar în fiecare cameră vor sta maximum 2 deţinuţi. Potrivit acestora, costurile pentru extinderea actualei unităţi ajung la 10 milioane euro, în timp ce relocarea Penitenciarului ar genera costuri de peste 100 milioane euro. O primă observaţie: autorităţile care au făcut acest calcul - Penitenciarul şi Ministerul Justiţiei - nu au inclus şi câştigurile din zona imobiliară care ar putea fi dobândite după valorificarea terenului mare şi foarte valoros din Copou, teren eliberat în eventualitatea mutării, costuri care ar înclina masiv balanţa în partea opusă.

În acelaşi timp, spun responsabilii Penitenciarului, noile pavilioane de detenţie creează premisele ca instituţia de detenţie să respecte toate standardele europene în domeniu, în condiţiile în care actuala unitate nu face faţă supraaglomerării. În schimb, consilierii locali au invocat faptul că, dacă această investiţie va fi realizată, atunci varianta unei relocări în viitor a Penitenciarului devine improbabilă. În schimb, reprezentanţii Penitenciarului spun că imobilul care urmează să fie construit – o clădire cu trei corpuri – poate fi refuncţionalizat având în vedere că are structura de rezistenţă din beton armat. Indicatorii urbanistici nu au  fost contestaţi în vreun fel, singurul argument împotriva proiectului fiind oportunitatea dezvoltării Penitenciarului într-o zonă rezidenţială.

Penitenciarul ocupă 5,4 ha în cea mai râvnită zonă din Moldova

În context, de remarcat că relocarea unităţii în altă zonă ar elibera circa 5,4 hectare în Copou. Despre relocarea Penitenciarului se vorbeşte la Iaşi de mai bine de 15 ani, dar niciun pas concret nu a fost făcut până acum. În 2012, unitatea a primit de la Guvern un teren lângă Piatra Neamţ pentru construirea unui nou Penitenciar, dar planul a rămas doar pe hârtie. Comisia de urbanism a dat aviz negativ extinderii de două ori anul trecut, iar proiectul a intrat în plenul CL cu propunere de respingere. În iunie 2019, plenul a aprobat în unanimitate respingerea extinderii unităţii. Planul Penitenciarului este de a extinde unitatea pe terenul liber de construcţii desfăşurat spre str. Fagului. Odată cu implementarea acestui proiect, suprafaţa construită de la Penitenciar se va dubla şi va ajunge la aproape 24.000 mp, ceea ce înseamnă circa 45% din toată suprafaţa de teren pe care instituţia o are în proprietate. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce s-a scumpit masiv energia?

Alexandru LĂZESCU

De ce s-a scumpit masiv energia?

Între factorii cei mai importanţi sunt politicile „Green Deal” ale UE, decizii care din raţiuni ideologice, au promovat abordări nerealiste care ignoră realitatea de pe teren.

Filmuletul zilei

opinii

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Nichita DANILOV

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Unele edificii sunt înălţate numai din scaune. În faţa scaunelor se întind nesfârşite alei, străjuite de statui ascunse printre arbori. În centrul oraşului sunt mai multe fântâni arteziene, din care nu ţâşneşte însă apa, ci timp. Oraşul a fost ridicat în plin deşert. Ţâşneşte în schimb nisip şi din când în când, spre seară, sânge în şuvoaie. Singurul locuitor al oraşului este în acelaşi timp rege, judecător, călău, victimă şi mulţime. În oraşul cu un singur locuitor „timpul are o singură secundă” şi „de fiecare acoperiş atârnă câte un deget murdar”.

Septembrie indiano-amnăşan

Michael ASTNER

Septembrie indiano-amnăşan

Păzind cazanul în liniştea amiezii, auzi din când în când căzând câte o nucă ori pe stradă trecând - urcând, coborând - o maşină.

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Nicolae CREŢU

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Din toate câte bântuie acum în ale noastre media, din România, nu serialul rivalităţii Cîţu vs. Orban pentru şefia PNL, nici „bâlciul” şi pantomima „moţiunilor” de ce (n)zură şi criza guvernării, nu ele sunt cele care îi îngrijorează pe cei mai mulţi oameni ai ţării, încă trăitori între hotarele ei. Şi nici cifrele în creştere ale „valului” Covid-Delta, nici măcar ele, nu îngrijorează, ba chiar să sperie de-a dreptul, atât cât o fac ştirile şi aşteptările privind facturile la electricitate şi gaz sau eliminarea subvenţiei pentru încălzire, tot perspective „luminoase”, cum se vede.

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.