anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Pe şantierele Primariei din oraş bate vântul. Iată lista întârzierilor, stradă cu stradă! (FOTO)

GALERIE
modernizare Iasi12
 • modernizare Iasi12
- +

Pe unele şantiere ale Primăriei bate vântul. Deşi suntem deja în luna mai, municipalitatea are deschise doar câteva fronturi de lucru în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, iar, în unele cazuri, constructorii par că se mişcă în ritm de melc. Este şi situaţia a patru străzi, unde lucrările au început la sfârşitul lunii martie: Hotin, Albineţ, var. Iaşi-Rediu şi Lupiţei. În total, 2,7 km de drum. Zilele trecute, pe aceste străzi era pustiu, cu utilaje „abandonate” din loc în loc. Constructorul este asocierea Alpenside - Concret Drum şi, după ce firmele au început în forţă lucrările, brusc acestea au încetat: motivul invocat de Primărie vizează necesitatea de a se interveni prioritar la reţele de utilităţi. În perioada următoare, aceeaşi asociere va avea undă verde să înceapă lucrări pe alte 13 străzi. Va fi acelaşi ritm?

 

Dacă pe şantierele de reabiltat străzi lucrurile stagnează, în schimb, faţă de anul trecut, pe şantierele aferente liniilor de tramvai ritmul pare să fie ceva mai bun: constructorul Conest a „atacat” inclusiv lucrările aferente noilor contracte semnate (rond Dancu, str. Aurel Vlaicu), iar la punctul intermodal din Ţuţora mai trebuie făcute doar racordurile la utilităţi. Pe celelalte tronsoane de linii tramvai, pe care s-a intervenit în ultimii ani, lucrările sunt finalizate.

Un singur muncitor pe str. Hotin, niciunul pe restul

La vizita de marţi a reporterilor ZDI, pe şantierele străzilor enumerate mai sus, am reuşit să identificăm, în jurul orei 14, un singur muncitor, respectiv pe str. Hotin (769 metri, zona Ţicău). Încă de săptămâna trecută au existat sesizări primite la redacţie potrivit cărora constructorii ar fi abandonat şantierul. În teren am găsit mai multe utilaje, dar fără a exista muncitori care să le manevreze, cu excepţia amintită.

Vezi mai multe imagini aici

„S-a dat peste nişte drenuri vechi şi intervin alţi operatori”, ne-a spus singurul muncitor pe care l-am întâlnit pe şantier. El a adăugat că ar mai fi şi alţi colegi mobilizaţi dar, după parcurgerea întregului tronson, am găsit doar câţiva angajaţi ai Delgaz care lucrau la tăierea unei ţevi, iar activitatea nu se desfăşura în cele mai bune condiţii de siguranţă pentru trecători. Prin zonă se „plimba” şi o maşină a ApaVital. În rest, linişte. „Au plecat acum două-trei săptămâni, nu s-a mai făcut nimic de când au spart betonul”, a susţinut unul din locuitorii zonei. Aceeaşi situaţie era şi pe str. Albineţ, din imediata apropiere (utilaje „abandonate”, fără să fie vreun muncitor) sau pe var. Rediu, din Păcurari.

„Se lucrează pe str. Hotin la terasamente, stadiul fizic este de 12%. Delgaz Grid a finalizat ieri (miercuri, n.r.) intervenţia la reţeaua de gaze naturale, respectiv pozarea la cotă a reţelei proprii. Lucrările continuă astăzi (joi, n.r.) cu aşternerea stratului de balast. Pe str. Albineţ, lucrările sunt executate în proporţie de 15%. Pe str. Lupiţei, lucrările vor începe după execuţia lucrărilor de către ApaVital la o reţea nouă de alimentare cu apă. Pe şos. Varianta Rediu, stadiul fizic al lucrărilor este de 15%. S-au finalizat lucrările de terasamente. În săptămâna 9-13 mai, vor fi executate lucrări de aşternere mixturi asfaltice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Acesta a negat că şantierele ar fi abandonate şi a explicat lipsa muncitorilor asocierii contractate invocând intervenţiile la reţelele de utilităţi. În timp ce lucrările la cele 4 străzi avansează într-un ritm de melc, asocierea Alpenside-Concret Drum a mai bifat un contract cu Primăria, tot pentru refacerea infrastructurii rutiere, respectiv modernizarea a opt străzi: Văscăuţeanu, Victor Babeş, Aleea Copou, Titu Maiorescu, Nicolae Istrati, Turcu, Ion Roată şi şos. Munteni (până la intrarea în Grădina Botanică). Până la sfârşitul lunii mai, din informaţiile ZDI, asocierea ar urma să semneze încă un contract pentru reabilitarea altor cinci străzi: Dr. Vicol, Alexandru Vlahuţă, D. Cantacuzino, Simion Bărnuţiu şi stradela Sofia Nădejde.  

Ritm de lucru ceva mai bun pe şantierele de la liniile de tramvai

Alte şantiere de infrastructură deschise în această perioadă de Primărie vizează Zona Industrială şi Iaşi - Dancu, unde constructorul este Conest. Pe bld. Virgil Săhleanu, lucrările la calea de rulare sunt finalizate şi, în prezent, se pregăteşte punerea în funcţiune a punctului intermodal din Ţuţora. La ora vizitei pe teren a reporterilor ZDI, la staţia de transfer erau patru muncitori (marţi, ora 13.30).

„Lucrările se desfăşoară într-un ritm mai redus până luni, 9 mai, motivat de întârzieri în livrarea firului contact. Urmează lucrări pentru asigurarea utilităţilor la obiectivul nou, respectiv alimentare cu energie electrică, apă şi canalizare. Stadiul fizic al contractului este de 92%”, a comentat Buraga.

Odată finalizate lucrările la utilităţi, tramvaiele vor putea circula până la rondul Ţuţora, termenul estimat fiind sfârşitul lunii iunie. În schimb, pe ruta Iaşi - Dancu, erau mobilizaţi muncitori pe toate fronturile de lucru: rond Dancu şi pe str. Aurel Vlaicu - atât pe sectorul cu cale de rulare (se lucra în special la utilităţi pe sensul de mers spre Iaşi), cât şi partea fără linie de tramvai.

„Lucrările sunt finalizate în proporţie de 98%. Punerea în funcţiune a tramvaiului pe tronsonul Iaşi - Dancu se poate face după finalizarea lucrărilor la obiectivul limită mun. Iaşi - rond Dancu, motivat de faptul că nu este alt punct de întoarcere pentru tramvai. Termen estimat de finalizare: 20 noiembrie 2022”, a mai spus Sebastian Buraga. Lucrările din zonă au făcut obiectul a trei contracte distincte, toate adjudecate de Conest: calea de rulare Iaşi - Dancu (până la limita mun. Iaşi, finanţat cu fonduri europene), modernizarea str. Aurel Vlaicu şi reabilitarea liniei de tramvai pe porţiunea cuprinsă între limita mun. Iaşi şi rond Dancu (proiecte cu fonduri de la bugetul local).

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.