Planul de tansformare a Băii Turcești în Centru de Artă Contemporană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Planul de tansformare a Băii Turcești în Centru de Artă Contemporană

GALERIE
baia turceasca (1)
 • baia turceasca (1)
- +

Proiectul de restaurare a imobilului va aduce un Centru de Artă Contemporană în mijlocul unor case vechi care abia se mai ţin. Primarul spune că „se lucrează la un plan pentru reglementarea întregii zone“ din spatele Catedralei Mitropolitane.

În ajunul împlinirii unui an de la începerea lucrărilor de restaurare a fostei Băi Turceşti, primarul Mihai Chirica a făcut, în mijlocul şantierului, o prezentare a stadiului în care a ajuns procesul de reconstrucţie. Între tavanele şi pereţii dezgoliţi de tencuială, edilul municipiului a reamintit că, după reabilitarea şi consolidarea clădirii de pe strada arhitect G.M. Cantacuzino, aici va funcţiona un Centrul Internaţional de Artă Contemporană. Restaurarea va mai dura cel puţin un an şi jumătate, potrivit contractului încheiat pe 27 august 2018 cu firma italiană Cifolelli Edilizia SRL pentru ceva mai mult de 14 milioane de lei. Valoarea întregului proiect susţinut de Fondul European de Dezvoltare Regională este de 21,86 milioane de lei.

În final, Centrul de Artă va găzdui atât manifestări şi expoziţii, cât şi reprezentaţii şi evenimente interactive artişti-vizitatori. De altfel, Primăria estimează că vor fi cel puţin 7000 de vizitatori anual. Terenul din jurul imobilului va fi reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber. „La capătul lucrărilor, îl vom pune în funcţiune cât mai repede“, a promis primarul Mihai Chirica.

El s-a referit şi la Baia publică aflată mai jos, cu acces pe strada Sf. Petru Movilă, imobil căruia încă nu i s-a fixat o viitoare destinaţie, dar în jurul căruia va putea fi amenajată o parcare pentru viitorul Centru de Artă.

Baia Turcească se află pe Lista Monumentelor Istorice din judeţul Iaşi. Ea figurează pe vechiul nume al străzii din spatele Catedralei Mitropolitane, respectiv strada Crişan. Pe această stradă, mai sunt încă trei imobile cu acelaşi statut de monument, cele două care sunt vecine cu fosta Baie datând, toate, din aceeaşi perioadă: sfârşitul secolului al XIX-lea.

VEDEȚI MAI MULTE IMAGINI: GALERIE FOTO I, GALERIE FOTO II

„Clădirea din stânga (situată între clădirea Băii şi cea a Comisariatului Militar Judeţean şi aflată într-o stare avansată de degradare, n.r.) cred că a şi achiziţionat-o Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Acolo se lucrează la un Plan Urbanistic, pentru reglementarea întregii zone“, a spus primarul, amintind de spaţiul mai larg de dincolo de CMJ, care aparţine, de asemenea Mitropoliei.

Aici ar urma să fie construită inclusiv o parcare, ce va face parte din ansamblul proiectat de MMB.

„Cealaltă clădire (de la nr. 12, n.r.) are un proprietar din Bucureşti pe care îl tot căutăm în încercarea de a-l convinge să demoleze ce e pe colţ cu strada Iordachi Lozonschi“, a explicat Mihai Chirica.

El a admis că există o lege a faţadelor (Legea 166/2016), care obligă proprietarii de clădiri să îşi întreţină pereţii exteriori, dar că, „deocamdată, ne ocupăm de obiectivul de aici“. „Avem şi noi supraimpozitări“, a mai spus primarul Iaşului, referindu-se la una din prevede­rile legii menţionate.

Municipalitatea ieşeană se află însă într-o situaţie extrem de delicată atunci când vine vorba de întreţinerea clădirilor vechi. Centrul oraşului este plin cu asemenea construcţii caare aparţin domeniului public al oraşului: cinematograful Trianon (fost Republica), imobilele de pe strada Cuza Vodă sau Casa „Buicliu“, din staţia de autobuz din apropierea Bibliotecii Universitare. Dacă unele, puţine, clădiri au intrat în renovare pe bani europeni - Baia Turcească, Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală - pe altele au fost montate pur şi simplu panouri de avertizare asupra pericolului reprezentat de căderile de tencuială.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X