Poţi sau nu scoate bani cash de pe cardul de energie? Bâlbele instituţiilor statului şi dezinformările lor au derutat sute de ieşeni

sâmbătă, 10 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Poţi sau nu scoate bani cash de pe cardul de energie? Bâlbele instituţiilor statului şi dezinformările lor au derutat sute de ieşeni

O informaţie apărută, recent, în spaţiul public legată de posibilitatea încasării banilor din cardurile de energie a creat o mare confuzie în rândul beneficiarilor acestui sprijin. Şi, pe bună dreptate. Nici măcar angajaţii Poştei Române şi ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) nu cunosc noutăţile legislative. În timp ce unii au spus că sunt “dezinformări”, alţii au declarat direct că nu există această posibilitate, pentru ca, ulterior, să revină cu un alt răspuns. Contradictoriu, desigur…

 

Informaţii contradictorii şi neclare despre cardurile de energie, încurajate de instituţiile statului! Cu toate că, de două săptămâni circulă, în spaţiul public, informaţia potrivit căreia se pot încasa bani din cardurile de energie, în anumite condiţii, preluată de mai toate cotidianele, televiziunile naţionale şi agenţiile de presă, inclusiv de Ziarul de Iaşi, unii angajaţi ai Poştei Române şi ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) habar nu au despre ce este vorba, dacă există într-adevăr această lege sau cum se aplică! Cum am ajuns la această concluzie? În urma unui articol publicat recent, în ZdI, despre posibilitatea încasării banilor din cardurile de energie, în anumite condiţii, mai mulţi beneficiari ai acestui sprijin au fost la ghişeele oficiilor poştale din Iaşi şi au întrebat dacă pot primi banii în numerar, pentru decontarea lemnelor, aşa cum scrie la ziar. Răspunsul a fost că: “Nu”.

“Am citit în ziar că putem primi banii în mână dacă am luat lemne şi m-am dus cu factura la poştă şi mi-a zis că nu e adevărată informaţia. Că e greşită informaţia. Că e dezinformare”, ne-a transmis o cititoare a ZdI. Am contactat, la rândul nostru, reprezentanţi ai Oficiului Judeţean de Poştă Iaşi, pe care i-am întrebat despre această noutate legislativă, şi ni s-a spus acelaşi lucru. “Este o dezinformare. Am văzut că toată presa a preluat informaţia. De pe cardurile de energie se poate plăti doar factură de lemne sau de energie electrică. Atât! Noi am dat dezminţire, am instruit toată reţeaua, am primit comunicat de la Bucureşti, am afişat peste tot, în oficiile poştale. Totul este fals, totul este un truc. Noi am primit o informare internă despre acest lucru. Nu ştiu dacă a fost transmisă şi la presă. Nu e treaba noastră. E a MIPE “, a declarat, pentru ZdI, un reprezentant al Oficiului Judeţean de Poştă Iaşi.

Oficial MIPE: “Mi-au confirmat colegii mei, într-adevăr, că există posibilitatea asta, dar doar pentru lemne de foc”

Contactaţi, la rândul lor şi întrebaţi dacă există sau nu posibilitatea încasării banilor din cardurile de energie, un oficial din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene ne-a transmis că nu. Nu există această posibilitate. “Nu, în principiu nu. Din câte ştiu eu. Dar o să verific, o să vorbesc şi cu colegii mei. Totuşi, nu cred. Pentru că, pe cardurile respective, ori mergi cu ele la poştă fizic şi, prin mandat poştal, îţi poţi plăti suma pe care o ai tu ca şi sumă de plată pentru factură, fie online, pe site-ul Poştei, şi acolo se încarcă factura pe luna respectivă, cu cardul, cu buletinul beneficiarului şi se trage fix suma care este de plată, din factură. Dar ca şi bani cash, nu. Pentru că vorbim şi de un proiect european, cu destinaţie clară de utilizare, şi atunci, dacă eu îi dau pentru plata facturilor de energie, nu pot să-mi cumpăr biscuiţi din ei, pentru că schimb destinaţia banilor”, a declarat iniţial, pentru ZdI, Răzvan Popescu, subsecretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

La scurt timp însă, acesta a revenit cu telefon şi a recunoscut că, de fapt, lucrurile stau cu totul altfel. “Mi-au confirmat colegii mei, într-adevăr, că există posibilitatea asta, dar doar pentru lemne de foc. Până la 31 martie, beneficiarul plăteşte cu factura respectivă de la furnizor şi cu dovada plăţii. Deci, practic el plăteşte lemnele cu banii lui, după care poate merge la oficiul poştal cu dovada plăţii şi cu cardul şi îşi primeşte suma cash de acolo. Deci, se aplică principiul rambursării, să zicem”, a mai transmis oficialul din MIPE pentru ZdI.

Întrebat de ce, totuşi, încă nu se aplică această lege, şi de ce unii angajaţi ai Poştei spun că e o dezinformare, oficialul a promis că va transmite informaţia mai departe. “Noi suntem pe partea de finanţator. De ce nu s-a ştiut, nu s-a spus, nu ştiu care a fost discuţia. O să vorbesc cu colegii mei să se pună de acord cu cei de la Poştă pe mecanismul acesta”, a mai adăugat Răzvan Popescu, subsecretar de stat în MIPE.

Dar bâlbele nu se opresc aici! Ulterior, mai primim un mesaj de la oficialul MIPE în care ni se spune că, de fapt, sistemul nu ar fi încă funcţional: “se va semna actul adiţional apoi sistemul va fi funcţional.” Când se va întâmpla asta, rămâne de văzut. Cert este că valabilitatea cardurilor de energie expiră la 31 martie a.c. În plus, oficialul din minister a revenit şi asupra procedurii de încasare a banilor, precizând într-un alt mesaj transmis ZdI că beneficiarul “primeşte prin serviciul de mandat poştal contravaloarea facturii de lemne achitate anterior.”

Legea există, totuşi

În altă ordine de idei, legea există, cel puţin pe hârtie. Conform art. II din OUG nr. 166/2022, beneficiarii cardurilor de energie pot încasa în numerar, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea lemnelor de foc, desigur, în baza unor documente justificative pe care le reamintim: cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal; actul de identitate al beneficiarului de sprijin; documentele justificative emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care se face dovada că s-a achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documente justificative, şi dovadă achitării acestuia către furnizorul de lemn de foc; în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă, împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.

Comentarii