De Business

Punem punctul pe știi

Povestea de succes a tinerei din Iaşi ce domină topul predării limbilor străine. A început ca educatoare, acum are 108 angajaţi şi 5.300 de cursanţi

marți, 26 septembrie 2023, 01:50
11 MIN
 Povestea de succes a tinerei din Iaşi ce domină topul predării limbilor străine. A început ca educatoare, acum are 108 angajaţi şi 5.300 de cursanţi

“Cei mai motivaţi cursanţi la lecţiile de limbă engleză pentru adulţi sunt bunicii”. Observaţia îi aparţine Ruxandrei Bucevschi Raţă, ieşeanca fondatoare a patru centre specializate în predarea şi testarea limbilor engleză şi germană, dintre care trei în Iaşi şi unul în Botoşani. 

Explicaţia, aşa cum se vede din centrele Twinkle Star, e simplă: bunicii visează să poată dialoga cu nepoţii din străinătate, care de multe ori nu ştiu bine limba română. Iar remarca liderului de piaţă în “învăţământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice, etc.)” se bazează pe o experienţă de peste 15 ani în predarea limbii engleze.

Până de curând, “the sky is the limit” (cerul e limita) putea fi motto-ul oricărui om de afaceri ambiţios. În ultimii ani însă, antreprenorii, în special din generaţia Millenials (născuţi între anii 1981 – 1996), au adaptat acest motto, transformându-l în “the sky is NOT the limit”.

Iar Ruxandra Bucevschi Raţă, în vârstă de 37 de ani, face parte din această generaţie de antreprenori. În urmă cu 15 ani fonda Twinkle Star. Avea atunci aproape 23 de ani. Afacerea ei a reuşit să supravieţuiască crizelor economice din 2008 şi 2020. În prezent, este fondatoarea a patru centre de limbi străine, dintre care Twinkle Star SRL cel mai vechi dintre acestea – este pe locul 5 în ţară după cifra de afaceri realizată anul trecut. Iar în topul judeţean al celor mai mari cinci firme cu activitate de învăţământ în domeniul cultural, primele patru poziţii sunt ocupate de cele patru companii ale Ruxandrei Bucevschi.

Antreprenoarea delicată, cu vorbă şi râs cald, e un om de afaceri care îşi planifică paşii cu atenţie, urmăreşte trendurile şi e atentă la oportunităţile pe care orice schimbare de situaţie le poate aduce. Fiecare din cele patru firme din grupul Twinkle Star are o activitate separată, spune Ruxandra Bucevschi: „Avem, o dată, cursurile de limba engleză pe o firmă (Twinkle Star SRL), avem cursurile de limba germană şi tot ce înseamnă stocuri: cărţi, manuale, materiale, tot ce vindem ca produs e pe o altă firmă (Centrul Lingvistic Twinkle Star SRL), apoi avem examenele Cambridge separat (Twinkle Star Exam Center) şi este Cambridge Star, firma din Botoşani (n.r. – sediul social al acestei firme a fost mutat în Botoşani în acest an). Adică fiecare firmă are bucăţica ei, noi nu jonglăm, ba pe o firmă, ba pe alta. Fiecare are clar definită activitatea”.

Anul trecut, Twinkle Star a avut o cifră de afaceri de peste 5 milioane de lei, iar celelalte trei firme au avut încasări de 1,3 – 1,4 milioane de lei. Şi toate au cu crescut cu 35 – 48% faţă de anul anterior.

Despre începuturi

“Mi-am dorit foarte mult să demonstrez că şi copiii mici pot avea rezultate excepţionale. Am predat la grădiniţe şi, în momentul în care o serie a ajuns la grupa pregătitoare, am vrut să fac ceva mai mult cu ei. Şi am căutat un concurs pe plan local, regional. Nu am găsit nimic. Nici pe zona Moldovei, căutam orice concurs de limba engleză. Apoi am căutat pe plan naţional. Nici pe plan naţional nu era nimic pentru preşcolari. Asta se întâmpla în 2007-2008. Apoi, am căutat pe plan internaţional şi am găsit un concurs care de fapt era un examen Cambridge şi, în inconştienţa mea de atunci, am început să-i pregătesc pentru examen. Doar că aveau nevoie de abilităţi de scriere şi de citire, abilităţi pe care ei nu le aveau încă. Motiv pentru care am cercetat care e nivelul lor, unde ar trebui să ajungă, şi am construit nişte materiale astfel încât să-i ajut să facă pasul ăsta. Ideea e că primii 14 copii au dat examenul Cambridge, pe care l-au luat. A fost o premieră atunci la nivel naţional şi internaţional, să dea copii preşcolari examenul Cambridge. Şi, uşor-uşor, materialele de atunci s-au transformat în proceduri, care au devenit metoda de lucru de astăzi. Care, evident, a fost îmbunătăţită de atunci”, explică fondatoarea Twinkle Star.

Absolventă a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor şi a două programe de master, unul în Economie şi unul în Didactică Aplicată, Ruxandra a început să le predea limba engleză copiilor de grădiniţă încă din timpul studenţiei:

„Eram în facultate, aveam timp şi ştiam engleză. Aşa am ajuns să predau engleza. Îmi doream să fac ceva care să-mi aducă şi satisfacţie, aşa am ajuns să lucrez cu copiii de grădiniţă. M-am dus la grădiniţe şi am solicitat să lucrez cu copiii. Nu am pornit de la copiii apropiaţilor. M-am dus acolo unde erau mulţi copii, şi am început exact cu grădiniţa la care am fost eu”. Apoi, îşi aminteşte Ruxandra, „am început să am cerere tot mai mare pentru a pregăti copilaşi pentru aceste examene şi, la un moment dat, nu am mai putut să-i ţin doar la mine. Şi a fost una dintre cele mai grele decizii, să angajez pe cineva. Simţeam ca şi cum copiii veneau pentru mine şi din acel ceva al meu trebuia să dau altcuiva. Trebuia să împart bucuria mea şi să văd cum ajungem la nivelul următor. Şi am făcut şi pasul acesta. De la primul angajat, acum în grupul de firme sunt peste o sută. A fost o decizie bună, dar grea, grea… De la “Cursuri cu Ruxandra Bucevschi”, am trecut la “Twinkle Star”.

Despre crize şi oportunităţi

Pot realiza tot ceea ce îşi propun, acesta e principiul celor care se ghidează după expresiile the sky is (not) the limit. Cu firma sa fanion, Twinkle Star, înfiinţată în an de criză (2008), Ruxandra Bucevschi a avut deja suficiente momente dificile, în care să-şi dovedească ambiţia de a rezista şi de a se extinde. “În acel an (n.r. 2007-2008) am prins şi prima perioadă economică defavorabilă, am avut parte de plan forfetar, firma era la început şi trebuia să plătesc suma aceea forfetară, a fost foarte greu. Mi-a fost recomandat să schimb forma juridică, dar am zis nu, eu vreau să am angajați. Firma mea va fi mare!   Şi aşa a fost. Uşor, uşor, am început să avem tot mai mulţi copii, au început să apară şi angajaţii. De la 14, am avut apoi 33 de candidaţi la examene, şi următorul an am avut 108. Acum avem deja peste 5.300 de cursanţi. Anul trecut am avut 5.500, anul acesta, fiind început de an şcolar, încă ne stabilizăm. Asta în Iaşi. În Botoşani anul trecut aveam 1.200 de cursanţi, iar acum sunt peste 1.400”.

Pandemia avea însă să fie marele test de adaptare pentru centrele de predare a limbilor străine. “În pandemie, noi am estimat că părinţilor le va fi frică să-şi aducă copiii la cursuri. Nu am estimat că va fi închis, dar aveam un plan cu patru scenarii, ultimul fiind că mergem toţi acasă. Prima variantă a fost să le dăm copiilor acces online şi cine vrea, vine, cine nu, nu. Este actuala variantă hibrid. Aveam deja la acel moment două persoane în firmă care ştiau să predea online. Am făcut rapid o sesiune de training şi cu restul profesorilor. Am achiziţionat licenţe Zoom, am achiziţionat camere. Toţi profesorii au învăţat atunci funcţiile de bază ale predării online, s-au făcut nişte teste, am pregătit firma, că s-ar putea să fie online”.

Următorul scenariu era acela în care copiii rămâneau acasă, iar profesorii predau de la sediu, „a treia era că venim toţi la sediu şi ultimul scenariu era că mergem toţi acasă şi vedem ce se mai întâmplă ulterior. (…) În momentul în care noi am început de luni dimineaţa să spunem părinţilor că pot intra online, iar după-amiaza Guvernul a anunţat că de miercuri trebuie deja să fim cu totul în online, profesorii noştri deja ştiau ce au de făcut. Atunci ne-a fost relativ simplu, aveam şi o echipă de IT-işti cărora le-am spus dimineaţă că până la prânz trebuie să fie gata totul. Şi nu înţelegeau ce trebuie să fie gata. Toţi profesorii erau la ore, restul angajaţilor erau pe parte de call-center, indiferent ce funcţie aveau. Conectau cursanţii la ore, pentru că atunci mulţi nu ştiau cum să se conecteze. Era un alt timp. Şi cursanţii au intrat, nu am pierdut mulţi, au fost 5-7% retrageri”.

Ieşenii, peste media mondială ca promovabilitate la examenele Cambridge

“În general copiii din România şi adolescenţii au rezultate la engleză mai bune decât media mondială. La nivelul examenelor Cambridge, aceste lucruri sunt monitorizate. Copiii din România, cum spuneam, au rezultate peste media mondială, iar copiii de la Iaşi au rezultate mai bune decât media pe România”. Orientată spre rezultate certe, măsurabile, fondatoarea Twinkle Star spune că, din poziţia de lider de piaţă, Twinkle Star îşi asumă responsabilitatea de a inova: „În parcursul nostru ne-am dat seama că preşcolarii şi elevii au nevoie şi de concursuri locale. Un prim proiect a fost “Let’s play”, un concurs în care fiecare grădiniţă putea participa cu câte şase copii. Copiii se jucau în limba engleză, dar făceau schimb de profesori. Şi erau evaluaţi la un nivel elementar. Apoi, am făcut un concurs pe bază de revistă, care a devenit un proiect naţional. În momentul de faţă avem peste 5.000 de participanţi, anual”.

“Concurenţa, adaugă ea, … simţim că ne sunt preluate anumite idei, anumite strategii, dar înţelegem că, până la urmă, asta este misiunea liderului de piaţă. Mereu trebuie să vii cu ceva nou. E cumva obositor să demonstrezi în fiecare zi că ai rămas bun. Şi în fiecare zi să faci aceleaşi eforturi. Nu te poţi linişti, să ştii că ai tras până acum şi gata, acum am ajuns aici, sunt în top, stau bine, că e călduţ. Nu! În fiecare zi, în fiecare an, trebuie demonstrată valoarea”, îşi explică strategia Ruxandra Bucevschi.

Trăgând linie, spune ea “rata noastră de succes la examenul Cambridge mereu a fost de peste 99%, indiferent de an. Îmi place trendul, dar provocarea nu este la volum, ci de a păstra aceleaşi rezultate la volum mare de cursanţi. Twinkle Star este cu procent de până la 7% mai mare decât media mondială. Una este să pregăteşti zece cursanţi şi să ai rezultate excepţionale şi alta e să pregăteşti mii de cursanţi cu o rată de promovabilitate de peste 99% şi rezultatele să fie mai bune decât media mondială”.

„Bunicii impresionează”

Cursanţii “au între trei ani şi tot ce mişcă”, dar bunicii impresionează în mod special. “Am avut bunici care veneau la cursurile noastre destinate adulţilor. Bunici care veneau pentru a se putea înţelege cu nepoţii plecaţi în străinătate şi care nu vorbesc bine limba română. Aceste persoane, aceşti bunici au fost cei mai motivaţi cursanţi”, spune Ruxandra.

Pe de altă parte, părinţii îşi înscriu copiii la cursuri de limbă din mai multe motive : “Engleza va rămâne întotdeauna o necesitate. Nu cred că se va schimba acest lucru, iar copiii au nevoie de această diplomă. În primul rând, pentru sistemul educaţional, pentru echivalarea în clasa a VIII-a sau a XII-a. De exemplu, la examenul din clasa a VIII-a spre a IX-a, proba lingvistică poate fi echivalată cu acest certificat Cambridge. Ei nu mai dau testare pentru nivelul bilingv, ci li se echivalează automat cu nota 10. O notă care este greu de obţinut la un test scris. Dar şi pentru un Certificat Cambridge trebuie să te pregăteşti, nu este primit degeaba. Pentru Bacalaureat este necesar minim nivelul B1. Acestea se echivalează. În al doilea rând, părinţii investesc în aceste Certificate Cambridge ca o măsură de precauţie pentru viitorul copiilor lor”.

Atentă la trenduri, Ruxandra Bucevschi a observat însă ceva: “De la un punct, mi-am dat seama că s-ar putea ca engleza singură să nu fie suficientă pe piaţa muncii, şi atunci am venit cu limba germană. Şi a fost o analiză suficient de profundă, de ce să optăm pentru limba germană şi nu pentru franceză şi aşa am văzut noi o combinaţie care are mai multe şanse de câştig, engleză + germană, chiar dacă la noi, în Iaşi, se studiază mai mult franceza. Sunt foarte multe burse la universitate care nu sunt acordate pentru că studenţii nu au cunoştinţe lingvistice de limba germană, sunt foarte multe oportunităţi pe limba germană, oportunităţi care nu pot fi accesate decât de persoane vorbitoare de această limbă”.

Până la sfârşitul lui 2024, Twinkle Star şi-a propus să se extindă şi mai mult, iar pe termen lung, ţinteşte poziţia de lider naţional pe piaţa cursurilor de limbă engleză. La finalul anului trecut firma ieşeană Twinkle Star era la distanţă mică de ocupanţii de pe locurile 4 şi 3 din topul firmelor de învăţământ în domeniu cultural, şi la şapte milioane de lei distanţă de ocupantul locului al doilea, care e tot un centru de predare a limbii engleze (Centrul Cultural de Limbă Engleză Shakespeare SRL)

Iată secretul!

Ruxandra Bucevschi explică, la final, şi care e secretul învăţării unei limbi străine: „Scopul a fost întotdeauna de a folosi o limbă străină şi de a-ţi face plăcere să o foloseşte. Ok, o vorbeşti, mai faci şi greşeli, dar hai s-o folosim! O limbă străină nu o înveţi ca s-o ţii în clasă. O înveţi ca s-o scoţi în lume, s-o arăţi, să te mândreşti cu ea, să o foloseşti în comunicare, să te joci cu ea”. 

Comentarii