Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Prima bandă destinată numai transportului public va fi în Nicolina. Unde vor fi următoarele

GALERIE
banda unica
  • banda unica
- +

Marcarea cu vopsea va începe în această lună. Pe această bandă vor mai avea acces taximetriştii.

Municipalitatea va demara în luna august amenajarea primei benzi unice pentru transportul public. Sectorul „atacat“ va fi în Nicolina pe tronsonul Selgros - Podu Roş, ulterior urmând a fi extins spre capăt CUG.

Banda unică, ce va fi pe traseul tramvaielor, va fi semnalizată doar cu vopsea, iar acces vor mai avea autobuzele şi taximetriştii. Viceprimarul Radu Botez a declarat ieri că banda unică va fi evidenţiată cu vopsea de culoare galbenă, iar poliţiştii locali vor veghea la respectarea noilor reguli de către şoferi.

Primăria vrea să sincronizeze darea în folosinţă a benzii unice cu finalizarea lucrărilor de asfaltare pe Aleea Tudor Neculai astfel încât şoferii să aibă o alternativă de circulaţie.

Potrivit lui Botez, pentru şoferii care vor veni dinspre Lunca Cetăţuii, ar urma să fie amenajată o parcare de tip „Park & Ride“ în capăt CUG pentru a încuraja şoferii să lase maşinile şi să-şi continue ulterior deplasarea cu mijloace de transport public.

„Banda unica pe Nicolina va fi gata până la începutul anului şcolar. Mai avem în vedere introducerea unei astfel de benzi pe sectorul capăt Canta - şos. Moara de Foc - Gară“, a declarat ieri viceprimarul Botez.

În paralel cu cele două iniţiative, alte benzi unice vor fi amenajate la Iaşi în urma proiectelor europene ce vor fi implementate în următoarea perioadă. Spre diferenţă de Nicolina şi Canta, celelalte benzi unice vor fi delimitate cu butoni stradali sau bolarzi.

Este vorba despre tronsoanele Bucşinescu - Calea Chişinăului, Iaşi - Dancu, Cinci Drumuri - str. Pădurii - str. Nicoriţă şi Piaţa Podu Roş - intersecţie cu bld. Primăverii. La toate aceste tronsoane de cale de rulare pentru tramvaie vor începe lucrările în acest an, primul tronson vizat pentru modernizare fiind cel din Tudor Vladimirescu.

Despre introducerea de benzi unice pe raza oraşului se discută de mai mulţi ani la Iaşi, dar, în acest moment, lucrurile au avansat destul de mult şi pare că vor depăşi etapa de idee sau proiect pe hârtie.

Acces interzis pe un tronson din Agatha Bârsescu

Alte măsuri de circulaţie recent adoptate la nivelul municipalităţii ţin de semnalizare rutieră: montarea unor piloni pentru restricţionarea parcării autoturismelor pe trotuar (de la intersecţia str. Spital Paşcanu - Moara de Vânt până la str. W. Mărăcineanu) şi amplasarea unui indicator rutier „Accesul interzis“ cu adiţionalul „Cu excepţia riveranilor“ pe str. Agatha Bârsescu pe segmentul de drum de la intersecţia str. A. Bârsescu - str. Maestru I. Baciu - str. Sf. Sava până la gangul pietonal care face legătura cu str. Costache Negri.

Deciziile privind amplasarea pilonilor şi a indicatorului rutier au fost adoptate la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Comisiei de circulaţie, for care a luat în dezbatere şi mai multe proiecte urbanistice.

Cele mai multe planuri urbanistice zonale au primit avizul de circulaţie: construirea unui bloc în Vişan, amplasarea unei spălătorii pe str. Sergent Grigore Ioan la intersecţia cu str. Lupiţei, construirea unui imobil de birouri pe str. Atelierului, amenajarea unei săli de sport la Şcoala „Ion Creangă“ din Păcurari, realizarea unui centru de oncologie pe str. Vasile Conta, construirea unui cămin studenţesc (Universitatea Tehnică) şi ridicarea unui bloc în zona Colina Însorită.

În schimb, alte proiecte urbanistice nu au primit avizul Comisiei pe fondul unor probleme ce ţin de parcări şi congestionarea traficului în lipsa unor soluţii de fluidizare. Astfel, Comisia a formulat recomandări în cazul unor proiecte din zone precum Sf. Andrei, Mitropolit Varlaam, Ipsilanti şi Bariera Veche.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri