anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Primăria vinde curent de 1,5 milioane de lei pe zi. Cazanul de la CET Holboca este speranţa pentru ieșirea cu bine din iarnă

GALERIE
termoficare, holboca
 • termoficare, holboca
- +

Primăria a început să-și reducă din pierderile cauzate de gestionarea sistemului de termoficare. De câteva zile, municipalitatea produce și vinde energie electrică la o capacitate de zece ori mai mare față de luna noiembrie. 

Momentul coincide și cu o creștere a prețurilor în piață: luna trecută, prețul mediu ponderat a fost de circa 1.100 lei/MWh, în timp ce, ieri, Primăria a vândut cu peste 1.900 lei/MWh. În cifre absolute, ziua de ieri a însemnat încasări de peste 1,5 milioane lei din vânzarea de energie electrică. Creșterea capacității de producție a fost posibilă odată cu pornirea CET Holboca: la centrala de lângă oraș se produc, în medie, 50 MWh/oră, în timp ce la CET Tudor producția ajunge la circa 4 MWh/oră.

Cât livrează Primăria zilnic în sistemul național

Din 2 decembrie, capacitatea de producție a ajuns în medie, la 850 MWh/zi. În această cantitate nu este inclusă și energia utilizată pentru consumul propriu al centralei. Conform operatorului național al pieței de energie electrică, prețul de tranzacționare (lei/MWh) în ultimele zile a fost cuprins între 1.500 lei și circa 2.000 lei. Contactat telefonic, Alin Aivănoaei, director Termo Service, societate a Primăriei care asigură managementul CET, a confirmat intervalul de preț și, mai mult, el a precizat că estimările actuale arată că, în luna decembrie, va fi o nouă creștere cu un potențial de a se ajunge la 3.000 lei/MWh. În context, amintim că, pentru a-și acoperi costurile de operare, Primăria trebuie să vândă cu cel puțin 1.000 lei/MWh. „Prețul se stabilește pe piața națională, în funcție de cerere și ofertă. Cererile sunt pe intervale orare, în condițiile în care pe timp de zi prețul crește, iar pe timp de noapte scade. În decembrie, a crescut foarte mult cererea întrucât și consumul a crescut la nivel național, iar aici putem da ca exemplu aprinderea sistemelor festive de iluminat din orașe”, a comentat Alin Aivănoaei.

Potrivit acestuia, centrala din Holboca a avut nevoie de câteva zile să ajungă la capacitatea maximă de producție, în condițiile în care încărcarea până la nivelul maxim a fost graduală. „Zilnic, am suplimentat în funcție de capacitate și potențialul cazanului, sunt niște proceduri standard care trebuie făcute pentru a putea a ajunge la capacitate maximă”, a mai spus directorul Termo Service. Conform estimărilor actuale, după circa 10 zile de funcționare a CET Holboca, încasările vor depăși pragul de 10 milioane lei. „Ne așteptăm ca prețul la energie să crească în perioada următoare, cererea va fi din ce în ce mai mare, iar producția națională este limitată”, a susținut Alin Aivănoaei.

În funcție de vânzările de energie electrică pe care Primăria le va face în sezonul rece, se va putea echilibra (sau nu) balanța financiară: costurile de operare a sistemului vor trece probabil pragul de jumătate de miliard de lei, cea mai mare parte a acestora fiind generate de achiziția cărbunelui și transportul acestuia până la Iași. În paralel, Primăria caută să scape din nou de „povara” sistemului de termoficare, iar, anul viitor, va organiza o licitație pentru concesionarea serviciului. Până atunci, în următoarele săptămâni, este de așteptat ca municipalitatea să încheie un acord cu un consultant care, pentru o sumă de 270.000 lei, va elabora toate documentațiile necesare și va oferi și asistență tehnică.

La sistemul de termoficare a Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.